Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, chci se jen zeptat. Čeká nás zápis do mš a tak mám v plánu ( pro jistotu) jít do dvou školek. Je to běžné, nebo se to,,nemá,, takto dělat? A musí se jít jen do jedné. Co kdyby nás nepřijali? Máte zkušenosti?
@sisi 1111 záleží na tom, jaké jsou u vás podmínky. někde je to zakázáno, někde povoleno. Já jsem dávala vždy do jedné, ale děti mi přestupovaly z jeslí, takže nebyl předpoklad, že by je nevzali.
Záleží, jaký je předpoklad, že dítě vezmou. S mojí starší dcerkou jsem šla do 6.školek, aby jí vůbec někde vzali.
@leryl píše:
Záleží, jaký je předpoklad, že dítě vezmou. S mojí starší dcerkou jsem šla do 6.školek, aby jí vůbec někde vzali.
A pak, jakmile jste se rozhodli kam (kam vás přijali), tak stačí jenom zavolat a ostatní zrušit? A je to v pohodě, žádný problém?
Mi šli do jedné a vzali nás, ale asi to bylo dáno tím, že jsme měli doporučení lékaře, protože se jednalo o speciální školku. Držím palce ![]()
No oni nás stejně jinde nevzali. Ale dneeska se předpokládá, že se hlásí do více školek, pokud je pro to důvod. Pak stačí jen zavolat, že nenastoupíte.
U nás v krajském městě je zakázáno se hlásit do více školek. Ale i přes tento zákaz podávají všechny maminky více přihlášek. Není to ani tajemství před samotnými ředitelkami školek. Situace je totiž velice kritická a všichni si toho jsou vědomi. My byli ve třech školkách. Ve všech nás samy ředitelky posílali, ať jdeme ještě jinam, že u nich se asi nedostaneme. No nakonec jsme se nedostali skutečně nikam. Ale pokud se maminka, která dávala více přihlášek, dozví, že dítko do jedné vzali, je slušnost dát vědět ostatním školkám, kam byla přihlášená, a to i když se dostala nebo i nedostala.
Podle mě je to různé, někdo to opravdu zakazují. U nás to zakázané není, loni jsme nesli přihlášky do čtyř školek. V každé se nás ptali, jestli se hlásíme i jinam, a jaká je naše priorita. A pak se učitelky sejdou a děti si „rozhodí“; pokud by vzali do víc, upřednostní tu, která je preferovaná rodiči.
Ale teda prý se to od loňska taky změnilo.
PS: Kde prosím bydlíš, že máte teprve zápisy? Co já vím, tak všude už byly…
U nás primo na prihlasce bylo psané, do jakých školek dáváme přihlášku a jejich preference, kterou chceme jako první, druhou atd.
@kolik : u nás letos dr udělala to, ze za jeden poplatek ( 100 Kč ) dávala razítka i na 2 přihlášky ( my teda měli 2 ).
U nás na přihlášku první razítko od doktorky 100 Kč, každé další 50 Kč. Hlásit se dalo do všech školek, ale ukázalo se, že školky trochu spolupracují a při podání přihlášky se muselo nahlásit pořadí našeho zájmu do všech školek. Když se dítě dostalo do jedné „preferované“ školky, už nebylo přijato do těch ostatních.
@kolik : Jj, já byla me překvapena. My jsme se do jedné školky hlásili už podruhé a tam mi řekli, ze razítko nepotřebují, ze si ho vezmou z lonska. A když mi pak sestra u dr řekla, ze mi za tu 100 Kč potvrdí obě přihlášky, tak jsem byla rada a i ředitelka ve školce, ze to nemusí dohledavat.
@Samy : u nás se sejdou všichni ředitele/ředitelky a porovnavaji seznamy a když dítě do jedné školky přijmou, tak v dalších už není přijaté.
Natěšená maminka nejsem, jak tady někdo poznamenal, termín zápisu je u nás nyní od 11-15.5.15
. Díky všem za příspěvky
@Slečna Ferka Tak třeba u nás jsou zápisy teď v úterý a středu ![]()
My byli u jednoho zapisu minuly tyden, k dalsimu jdeme posledni tyden v kvetnu. V te druhe skolce odduvodnili az tak pozdni termin zapisu tim, ze do konce kvetna se resi pripadne zadosti o odklad, takze uz budou presne vedet, kolik deti mohou skutecne prijmout. Netesi me to, ale nic s tim nenadelam ![]()
Záleží na městě. My jsme dávali přihlášky do dvou školek a měli jsme napsat kterou školku bychom preferovali, pokud by byl přijatý v obou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.