Nastup na MD z neschopenky

363
28.3.09 18:03

Nastup na MD z neschopenky

Dobrý den,

chci se zeptat zkušených na dvě věci:

1. mohu nastoupit na MD dřív než 6 týdnů před porodem, když jsem na rizikovém těhu? Je to jedno nebo musím nastoupit přesně těch 6 týdnů před TP? Možná je to blbost, ale četla jsem všude jen o 6 týdnech, tak proto se chci ujistit. Díky :wink:
  1. Je tedy lepší žádat o ČERPÁNÍ dovolené (než jen o její proplacení) po skončení MD. Ale o žádné dny se mi pobyt na RD v souvislosti s vybíráním dovolené od zam. neprodlouží, je to tak? Díky!
:roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
VERONIKA
28.3.09 18:29

Ad 1.) na MD můžeš nastoupit 6 - 8 týdnů před porodem (záleží na tom jak se domluvíš se svou/svým gyndr.)
Na MD nastupuješ vždy přesně 6 nebo 8 týdnů před TP - když máš např. jako já TP ve ČT 28. 5. tak na MD nastoupíš buď ve ČT 2. 4. (8 týdnů před TP) nebo ve ČT 16. 4. (6 týdnů před TP)
Snad jsem to napsala srozumitelně :wink: :wink: :wink:

Ad 2.) RD se ti neprodlouží, RD je vždy do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte - zálkeží pro jakou se rozhodneš variantu!
Mě v práci řekli, že není možné dovču jen proplatit, sice nevím proč, ale tak mi to bylo řečeno - po MD nastoupíš na dovolenou a po vyčerpání dovolené nastoupíš na MD! :nevim: :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
102
28.3.09 20:28

1/ moje dr. rikala, ze z neschopenky se nastupuje tech 8 tydnu, ze se nemuzu rozhodnout kdy MD zacnu jako kdybych pracovala. Ale nesouhlasim s tim, ze musim nastouput 6 nebo 8 tydnu presne, ja nastoupila kdyz jsem sla do poradny a to bylo nekdy mezi (TP 6.9. a nastoupila jsem 14.7.)
2/ cerpat dovolenou az po skonceni materske, skonci ti MD, nastoupis dovolenou a ZAROVEN zacnes pobirat rodicovskou. Je to prijemne zlepseni financni situace (aspon u me to tak vyslo, mela jsem o 1/3 vic nez materskou, cerpala jsem dva mesice dovolenou a pekne se mi nahromadili na uctu penizky :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10459
28.3.09 20:31

já jsem nastupovala na MD z neschopenky 6 týdnů před porodem, takže to jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
28.3.09 21:05

Ahoj, vidím, že jsi na neschopence…
1. jak bylo psáno, na MD mužeš nastoupit 6, nebo 8 týdnů před TP (i z neschopenky-já tak nastupovala), ale její délka zůstává stejná tj. 28 týdnů. Nemocenská bude určitě vyšší, než rodičovský příspěvek, tudíž je finančně výhodnější nechat si nemocenskou, jak to jen jde, tedy do toho 6. týdne před TP. A ještě když tak by stálo za to, si spočítat kdy přesně Ti v kterém případě skončí MD a jaká bude ten poslední měsíc, nebo jeho část, její výše. Většinou MD nekončí přesně na konci měsíce, ale někde mezi. Na sociálce si spočítají, jestli za ten necelý měsíc dostaneš na mateřské víc, nebo míň než je měsíční RP, pokud to bude víc (tedy víc než 7600 - většinou), tak i když skončíš MD někde v půlce měsíce, už nedostaneš nic a RP Ti přiznají až od měsíce následujícího. Takže v podstatě Tě o 14dní oberou. No, náš sociální systém… Stojí za to, si to všechno spočítat, co je výhodnější…

2. Čerpat řádnou dovolenou můžeš před, nebo po MD. Lepší je po, neboť ve chvíli, kdy Ti MD skončí a ty zažádáš na sociálce o RP, peníze navíc se Ti šiknou. Sociálka Ti první dávku zaplatí až dva měsíce po podání žádosti, takže bez peněz z dovolené budeš prakticky měsíc bez peněz. To je teď můj případ, mám nárok o RP od března, peníze dostanu až v květnu, ale zase za ty dva měsíce najednou…Naštěstí jsem si taky nechala dovolenou až po MD. Pak Ti běží souběžně čerpání řádné dovolené+RP (to, že si ještě čerpáš dovolenou od zaměstnavatela sociálku vůbec nemusí zajímat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
29.3.09 08:34
  1. na mateřskou se nastupuje mezi 6 a 8 týdnem před porodem - kdykoliv. Ne buď přesně 6 nebo 8. Prostě kdykoliv mezi. Z nemocenské jsem u prvního těhu nastupovala na MD 8 týdnů před, u druhého těhotenství den předtím, než to bylo přesně 6 týdnů do termínu. Sociálka se jen ujistila, že to termínově odpovídá, že to je jeden den před…
  1. o čerpání dovolené na zotavenou je vhodné zažádat společně s žádostí o poskytnutí rodičovské dovolené a to včas před ukončením mateřské dovolené, aby se to stihlo pořešit včas. Dělala jsem to tak, že jsem požádala o čerpání dovolené v návaznosti na mateřskou a dále o poskytnutí RD v návaznosti na vyčerpanou dovolenou na zotavenou. Zcela logicky se RD neprodlužuje o dobu, kdy vybíráš dovolenou na zotavenou, protože RD se poskytuje do doby, o kterou požádáš, nejdéle však do 4let věku dítěte. Současně však spolu s ukončením mateřské dovolené zažádej na Úřadu práce- sociálním odboru, o poskytnutí rodičovského příspěvku, který můžeš začít pobírat ihned po vyčerpání mateřské dovolené (takže ho budeš chvíli pobírat spolu s výplatou za vyčerpanou dovolenou)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
29.3.09 09:46

Ahoj Holky,

všem vám moc děkuju. Aspoň vím, na čem jsem. Někdy doktoři říkají, že to jinak nejde a nemají úplně pravdu.

Gabinka - já to právě plánuji úplně stejně jako Ty. Chci požádat doktora, aby mi napsal MD o den dřív než 6 týdnů před TP - tj. od 1.4. místo 2.4.
Takže děkuju! Jen nevím, jak jsi přesně myslela, že si to sociálka ověřuje, že je to o den dřív? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
29.3.09 10:54
Skip píše:
Ahoj Holky,

všem vám moc děkuju. Aspoň vím, na čem jsem. Někdy doktoři říkají, že to jinak nejde a nemají úplně pravdu.

Gabinka - já to právě plánuji úplně stejně jako Ty. Chci požádat doktora, aby mi napsal MD o den dřív než 6 týdnů před TP - tj. od 1.4. místo 2.4.
Takže děkuju! Jen nevím, jak jsi přesně myslela, že si to sociálka ověřuje, že je to o den dřív? :roll:

já si tam papír s nástupem na MD (už povrzený od zam - jela jsem sama do ČB pro potvrzení papírů a odvezla sama do Phy, jinak bych čekala ještě letos) odnesla sama. Paní to zkontrolovala i s tím ,co je v PC a jen si spočítala, že datum nástup na MD vychází do těch 6-8týdnů před TP.

U prvního mi taky mudra říkala ,že musím těch 8týdnů. Ale opravdu ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat