Nástup po rodičovské do práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nástup po rodičovské do práce
V lednu mám nastoupit do práce, jsem krátce těhotná, chtěla bych se zeptat, zda nevíte jestli je výhodné nastoupit např. na 2 měsíce do práce nebo jít rovnou na neschopenku? V tuto chvíli myslím spíš po stránce finanční. Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj, co se financí týče neporadím, ale mě jednou toto rozhodnutí snad taky čeká a na 2 měsíce bych do práce nešla, sotva bych se znovu rozkoukala (po víc jak dvou letech) a už bych zase mazala domu
. ale asi záleží jak se ti chce a jaké máš zaměstnání. otázku financí nám snad někdo objasní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky, zaměstnání mám fajn, baví mě. Ale před tím zůstat s dětma doma bych to nevyměnila. Spíš fakt mě teď zajímají víc ty peníze, těch s dětma není nikdy dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Logicky je z finančního hlediska výhodnější chodit do práce, to máš celý plat, neschopenka je necelých 60% platu… ![]()
Jestli je vhodné na 2 měsíce nastupovat do práce je už jiná věc… Na druhou stranu, proč pouze na 2 měsíce, pokud píšeš, že krátce těhotná?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
2 měsíce byl jen takový návrh ode mě, rodičovská zůstává stejná to vím, ale je podle mě rozdíl z čeho se počítá ta mateřská, myslím si, že je výhodnější když jí počítají z platu aktuálního než z platu někdy před 3-4 rokama, ale nevím, proto mě to zajímá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale oni to počítají z platu za rozhodné období, a to bude delší než ty tvoje dva měsíce. Tak se obávám, aby nakonec ta mateřská nebyla nižší!
Mně vyšla jak první, tak druhá mateřská ta nejvyšší, co šla, takže o žádném snižování nemohla být řeč. Mezi mateřskými jsem v práci nebyla. Nevím, jak je to u nižších platů.
Tak to fakt promysli, jestli pro tebe nebude lepší neschopenka + rovnou PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bavorov píše:
2 měsíce byl jen takový návrh ode mě, rodičovská zůstává stejná to vím, ale je podle mě rozdíl z čeho se počítá ta mateřská, myslím si, že je výhodnější když jí počítají z platu aktuálního než z platu někdy před 3-4 rokama, ale nevím, proto mě to zajímá.
Pokud budeš mít teď vyšší plat, tak ti to budou počítat z toho aktuálního, pokud by byl menší (třeba když někdo nastoupí na zkrácený úvazek) tak se počítá z platu před první mateřskou. Takže na tom můžeš být pouze lépe. Tohle pravidlo platí do 4 let věku dítka, pokud trvá ten samý pracovní poměr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
LucaLuca píše:
Ale oni to počítají z platu za rozhodné období, a to bude delší než ty tvoje dva měsíce. Tak se obávám, aby nakonec ta mateřská nebyla nižší!
Mně vyšla jak první, tak druhá mateřská ta nejvyšší, co šla, takže o žádném snižování nemohla být řeč. Mezi mateřskými jsem v práci nebyla. Nevím, jak je to u nižších platů.
Tak to fakt promysli, jestli pro tebe nebude lepší neschopenka + rovnou PPM.
Nižší nebude… a rozhodné období je sice delší, ale dny na RD se z něj škrtají, takže by se technicky počítala z těch 2 měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i.1 Díky moc, možná přesně jsem potřebovala takhle srozumitelně vědět. Něco málo jsem o tom četla, ale přiznám se moudrá jsem z toho nebyla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, můžu se zeptat, jestli sem ještě někdo mrkne…z čeho se bude počítat mateřská, pokud budu mít dvě děti po sobě, ale skončil mi mezitím pracovní poměr, takže jsem nezaměstnaná…z čeho se mi bude počítat mateřská?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
laydy píše:
ahoj, můžu se zeptat, jestli sem ještě někdo mrkne…z čeho se bude počítat mateřská, pokud budu mít dvě děti po sobě, ale skončil mi mezitím pracovní poměr, takže jsem nezaměstnaná…z čeho se mi bude počítat mateřská?
Z ničeho, nebudeš na ní mít nárok a rovnou od porodu budeš mít rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aha:-)…děkuju, já jsem to tak nějak tušila:-)…a když nestihnu porodit do třetích narozenin prvního dítěte, tak půjdu na pracák nebo na neschopenku nebo jak to je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
laydy píše:
aha:-)…děkuju, já jsem to tak nějak tušila:-)…a když nestihnu porodit do třetích narozenin prvního dítěte, tak půjdu na pracák nebo na neschopenku nebo jak to je?
Tak se buď můžeš přihlásit na UP, to bys brala nějakou podporu nebo zůstat zadarmo doma jako osoba pečující o dítě do 7 let. Na neschopenku taky nárok nemáš, protože ti neuniká žádný plat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit