Jak účtovat jízdu autem OSVČ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak účtovat jízdu autem OSVČ?
Mám vedlejší podnikatelskou činnost. K nákupu zboží využívám auto, které je psané na manžela. Chci se zeptat, jakým způsobem si mám účtovat jízdy? Mám si sepsat smlouvu o zapůjčení a do nákladů si dávat počet km x spotřebu na km? Nebo nějak paušálně? Nikde jsem se pořádně nedočetla, jak to mám udělat.. Poraďte. A mám si vést Deník jízd, nebo je to blbost a vede to jen ten, kdo má auto?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Udělej si ces´ták. počet km x sazba, ˇpro letošek je to na osobák 3,80Kč.
- spotřeba sečteš všechny 3 spotřeby uvedené ve velkém TP, vydělíš třema, což je průměrná spotřeba x km.
Sečteš vyplatíš.
Na konci roku potom musíš za dny, kdy jsi uplatnila cesťák zaplatit silniční daň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pozor: silniční daň s platí za celý měsíc, i kdyby v něm bylo auto pro podnikání použito jen jeden den.
Denní sazby jsou jen pro zaměstnavatele, pokud jim zaměstnanec dává cesťák, kde využil své soukromé vozidlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já si tedy myslím, že já silniční daň platit nemusím, protože žádné auto nevlastním. A těch 3,8 Kč je to 100%? V roce 2008 to už bylo 4,10Kč!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Silniční daň se neplatí podle vlastnictví auta, ale podle toho jeslti ho užíváš pro podnikání. I kdyby ti máma půjčila auto, aby sis dojela vyzvednout zboží, tka musíš za toto auto zaplatit silniční daň.
Zkrátka, jakmile použiješ nějaké auto pro podnikání - i kdyby bezplatně - jsi povinna z něj zaplatit silniční daň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Včera jsem volala na finančák, protože na netu je tolik rad, které se zásadně rozchází, tak jsem se chtěla dopátrat pravdy. Paní mi tedy nepřišla zrovna znalá, ale potvrdila, že by manžel musel platit silniční daň. Což je pro mě zásadní a nevyplatí se mi dávat si do nákladů jízdy
Tak díky všem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alenko - ale silniční daň nejsou žádné desetitisíce…jestli má manžel novější auto, může to být kolem tisícovky, opravdu se to nevyplatí? Neušetřili byste tím víc na dani, SP a ZP?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Auto máme právě stoleté, vychází to na 3.000Kč. A já mám podnikání na vedlejšku, takže SP a ZP neplatím. Aspoň zatím, uvidím, jak mi vyjde první rok. A tím autem jedu tak 10× za měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jen hlavně pozor, aby tě z finančáku neodhalili…jak jsem psala, je nutné mít tedy podnikání ke kterému auto nepotřebuješ…
Znám i kontroly, kdy někomu v jižních čechách doměřili SD za to, že měl v účetnictví doklady z Prahy a řekl, že tam jel autem, automaticky je to používání auta k podnikání a hned povinnost platit silničku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šmarjá a to mě tam někdo nemůže bezzištně dovézt? Jako teoreticky mohu jezdit autobusem, i když by to byl opravdu opruz. A když bych jela MHD a platím si klasicky šalinkartu, tak to bych si ji jako měla dát do nákladů?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NO právě to není pro FÚ argument, že tě tam někdo odvezl, protože třeba pokud bys řekla, že tě tam odvezl soused, tak je to automaticky bráno jako využítí sousedovo auta do podnikání a už bys měla platit SD za toto auto…
Takže fakt pozor na to. Nejlépe mít v účetnictví jen doklady, kde můžeš prokázat, že ti to dodavatel dovezl, došla jsi pěška a nebo busem nebo vlakem nebo MHD…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem se bavila o tom s ucetni a taky teda kroutila hlavou, proc by melo financaku vadit, ze jsem si nedala neco do nakladu??? Kdybych nepriznala prijmy, to pochopim, ale ze jsem si neponizila naklady? Jim muze vadit, ze neplatim silnicni dan - to leda. A prece si nebudu kupovat jizdenky na MHD, kdyz mam salinkartu? Jenze kdyz ji tam dam, tak by to zase mohli napadnout, ze ji vyuzivam i soukrome. To mi prijde naprosta silenost, aby soused platil silnicni dan za to, ze me jednou odvezl zbozi!! To asi byl opravdu extrem, asi na tom cloveku chteli neco najit, jinak to fakt nechapu! A kdyz to odvezu MHD a pomuze me s tim nekdo, tak to doufam, nikdo napadnout nemuze ne? No ja verim, ze me nikdo nikdy kontrolovat nebude, ale radeji to chci mit v cajku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ja nepsala nedávat výdaje na cestování do účetnictví. Bavíme se o silniční dani a tu jsi povinna platit za vůz, který použiješ pro podnikání, výjimkou je jen to, že za daný vůz platí silničku už jeho majitel. Takže důležité je pak mít výdaje takové, abys obhájila to, že jsi žádný auto nepoužila a nemusela jsi silničku zaplatit.
Samozřejmě výdaje ostatní na cestování jsou vydaji, pokud je pro podnikání potřebuješ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No a myslíš, že bych obhájila to, že jezdím MHD mám šalinkartu, takže žádné výdaje do podnikání za dopravu nedávám? Bože to auto je černá můra!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit