Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mně rodiče jako miminku dali propíchnout uši. Vůbec žádné náušnice však nenosím, nemám potřebu upoutávat okolí nějakými šperky a náušnice mne i dost obtěžovaly. Ze zdravotních důvodů taky nemyslím, že to je dobré, vždyť je ucho plné akupunkturních bodů. Přece je i jiná možnost, aby holčička byla hezky holčičkovsky upravená.
No ono je to s těma naušničkama všelijaký, například já jsem je jako mimi neměla a ve školce mi to bylo moc líto, tak jsem přemluvila naše a šli jsme píchnout. Jenže tehdy v dětské nemocnici, kde to píchali byla hrozná a protivná sestra, která mě držela doktorce tak, že mi zarazila obličej do svého maxihrudníku tak, že jsem neviděla ani nemohla dýchat
. Měla jsem z toho chvatu takovej šok, že mi dodnes nikdo nesmí sáhnout na ucho
. Tak jsem malé nechala píchnout uši po prvním očkování u jejího pediatra, kde jsme byly spolu a bylo to v klidu a mám jistotu, že ji v pozdějším věku v mé nepřítomnosti nebude děsit žádnej magor.
Bludička + Kamča 25 měs. + Škvrček 20+3tt
ahoj my sme pichli naušničky, keď mala 2M. Dôvod? Čím skôr tým lepšie, pretože tak malé dievčatko si ešte nesahá na ušká, lepšie sa Ti tiež dezinfikuje a čistí ranka po pichnutí naušničiek, pretože Ti dieťa nebráni v dotýkaní sa ušiek. No a tiež si to nepamätá ako niečo nepríjemné. Musíš rátať s tým, že čím je dieťa väčšie tým viac si aj ono uvedomuje, príjemné či nepríjemné skúsenosti. Každopádne, je to hlavne na Tebe, kedy sa rozhodneš.
Ahoj
Já být tebou, tak to udělám tak, jak se chce vám. Názory se rozcházejí tak že někdo tvrdí čím drív, tím líp, druhý zase úplně obráceně. Půl doktorů řekne taky že můžete hned, druhá půlka to bude odkládat.
Tedy vybrat co je to správné se nedá, je to nerozhodně.
Nebudu tě ovlivňovat tím jak jsme se s naši princezničkou zařídili my
tak jen přeju, ať se rozhodnete podle svého
Ahoj Petro,
rika se, ze je nejlepsi cas na pichani usi je do 6 mesicu, kdy jeste dite nema tendence si za nausnice, usi tahat…My je nechali pichnout nasi male (rok) v 5 mesicich a bylo to naprosto v pohode, kdyz jsme sly z ordinace, nevedela o nicem
Doporucovala bych ale nastreleni, je setrnejsi ![]()
Simona
No tak koukám, že já to znám z obou stran. Moje babička ani máma náušnice píchlý neměly, takže ani já jako dítě ne. A naši navíc měli tendenci mě stříhat nakrátko, takže si dobře pamatuju, jaká to byla pro mě potupa, když se mě cizí lidi ptali, jestli jsem holka nebo kluk. A to někdy ve školním věku. Pravda, asi jsem zrovna na sobě neměla sukýnku, to by snad bylo poznat. Takže někdy okolo 14ti let jsem si je nechala propíchnout sama. Udělali mi to blbě a bolelo to. Na uších náplasti, moc příjemné mi to nebylo.
Svojí dceři jsem uši nechala píchnout hned po šestinedělí, jak mi poradila doktorka. Za okamžik o ničem nevěděla, hojilo se to úžasně rychle, čistila jsem jí to TEA TREE.
Můj osobní názor je, že lidstvo se krášlilo od nepaměti, tak nevím, proč v tom nepokračovat. Mě se náušnice na ženských líbí. Když je někdo ověšenej zlatem nebo stříbrem jako kašpar, je to trapný. Ale malý šperky dělají ženskou hezčí.
Takže bych řekla, že je to každýho věc, kdo nechce píchnout, ať to nedělá, komu se to líbí, ať náušničky klidně dá, bez ohledu na to, jak se to dělá v jiných zemích.
S malou jsme byly nastřelit naušničky minulý týden - v úterý měla 5. měsíců a naprosto v pohodě.. trošku plakala při nastřelení, ale vypadalo to spíš jako z leknutí než z bolesti
a za 10 minut už ani nevěděla, že se něco dělo ![]()
Mě to pediatrička navrhla po očkování. Pak si prý dítě na uši hodně sahá.