Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, jak se jmenuje ta buchta, co se musí dělat 7 dní a pak se musí rozdat a nechat si jen část?
Tak když jsem zjistila, že ho můžu péct jen jednou za život, tak to teda asi vzdám. Dostala jsem ho už pečený od jedné paní a je to úžasné!!!
@pampalin já už jsem ho pekla xkrát, to si tak neber
akorát jsem pak mívala problém to těsto rozdat
Já z toho udělala jen jednu dávku a upekla bez rozdávání. On už o to stejně nikdo nestál, protože se to ke mně dostalo v době, kdy už byla „zamořena“ celá vesnice
Trošku mi mrzí, že jsem si kousek neschovala na sladké pečení jako alternativu k žitnému kvasu, který používám na chleba. Jinak tedy recept je to dost šílený, když se k silně kvasícímu těstu přidává ještě soda a prdopeč
Takže se přiznám, že jsem to dost ošidila, ale já neměla v plánu upéct to podle receptu a od začátku jsem prostě počítala s tím, že upeču jen z určitého množství ingrediencí ![]()
@Amys Ale do vatikánského chleba se soda ani prdopeč nepřidává ![]()
Asi zalezi na receptu - ja znam variantu s praskem do peciva, ale bez sody
Určitě to frčí po celém světě, takže asi záleží na překladu, ale do toho mého se měla nastrouhat jablka, přidat čokoláda, oříšky, spousta vajec, rozinky a právě prdoprč a jedlá soda. Určitě jsem na něco zapomněla
To tam všechno narvat, tak mi to nikdo nejí, protože ten nejí rozinky, ten ořechy…
![]()
@maruskaaa Olej, pravda pravdoucí
Mouka se tam přidává průběžně. Já přidávala jen jednou. Osobně musím říct, že jedna dávka stačí, akorát dělat to znova, tak dám místo 250g cukru jen 200g
Já tam měla prostě přidáno 250g cukru, 250g mléka a 250g mouky, plus tedy vajíčko a olej a to bylo všechno. Pak jsem to vyklopila do vymazané a vysypané formy
Uznávám, že ten jejich postup byl daloko rozsáhlejší a šílenější. Já samozřejmě zkrátila i dobu starání se o těsto - v pondělí navečer jsem těsto dostala a ve středu večer už jsem měla upečeno ![]()
@Amys ja ho ma ted doma, taky jsem parkrat neco odlozila a dala min cukru
a misto orechu dam mandle a rozinky nedam vubec. Jen nevim komu dam ty tri testa.
Mě by zajímalo, kde a jak je kořen toho každý rok (během roku se vatikánský chleba přece nepeče?)? Kdo a kde vezme ten „první“ díl těsta - nebo si někdo řekne, já letos založím a rozšířím? ![]()
@Eliška Tak je to klasické letadlo, holt se to různě točí. Spousta pramenů zanikne a pak se někde zas objeví. Viděla bych to skutečně tak, že někdo udělá základ a jede se dál. Ale kdo ví ![]()