Názor na půjčky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
11152
29.10.19 20:20
@SlečnaDahlia píše:
Bydlela jsem chvilku ve vesnici za velkým městem, kde jezdil autobus v úterý a dubnu a na vlak se muselo kilometr a půl pěšky. Tak jsem prostě vychytávala časy autobusů a dávala si každé ráno a odpoledne 1500 metrů dlouhou rychlochůzi na vlak. Nevěřím, že u nás existuje vesnice natolik odříznutá od infrastruktury, že by se z ní v nejvytíženější časy (kdy se lidé vypravují a vracejí z práce) nedalo dostat do práce. Prostě když není zbytí, ten způsob se najít musí. A když není rezerva a na nové auto není, tak holt zbytí není.

No, fakt, že jo. Ráno bus v 7.00, v praci musím být v 7.30, to se nestíhá, ale budiž, posunula bych si to na 7.45, ale odpoledne jede v 14.35 nebo v 17.50. Každý druhý den musím být v práci do 18.00, nelze posunout, máme otevírací dobu. Zákonitě autobus v 17.50 nestihnu. Zase v ty druhé dny jsem v práci do 15.30, takže nestihnu 14.35, ale musela bych čekat do 17.50. S tím, že ještě musím ráno odvézt a odpoledne přivézt dceru z vedlejší vesnice opačným směrem, kam chodí do školky a k babičce. Zkrátka ano, naše vesnice odriznuta není, ale autobusem se zde do práce jezdit nedá. Jinak cesta do práce je cca 19 km, kdybys chtěla navrhnout, za mám chodit pěšky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.19 20:23

My si teda na auto půjčovali, ale máme auto skoro za mega, skoro půlku jsme dali v hotovosti, ze svých našetrených peněz a zbylou jsi půjčili a ještě si nechali rezervu na spořícím účtu a dál spoříme. Na auto za 50 tisíc bych si fakt nepujcovala, budete do toho cpát neustále peníze do oprav +(pojistka, technická apod.) a taky hodně záleží co si chcete vůbec koupit za auto aby jste si za 50tis nekoupili bůh ví jake ojete auo, které vám bude na opravy žrát šílené penize. Co si opravit stávající auto na dojezd? A nasetrit si na jiné, když teda mate malé možnosti, tak si nasetrit alespoň těch 100tis nanejakou ujetou škodovku, ta údržba je celkem reálná i vydrží.. Záleží kolik můžete dávat měsíčně stranou, nebo si vzít pár sicht navíc, najít si brigádu (uskromnit se) když si na 1 rok dáte víc práce, víc se uskromnite, tak těch 50tis, je celkem málo na to aby to člověk ušetřil ;)

• Citovat
  • Upravit
11152
29.10.19 20:28
@Svistice píše:
Prosím vysvětli mi, že jste nebyli schopni ušetřit blbých 50 tisíc (= odkládat měsíčně určenou částku), ale na pravidelné splátky ( = posílat někam měsíčně určenou částku) mít budete? :think:

Hele, já to chápu. Peníze, co si budou dávat bokem, mají vlastně pořád k dispozici na jiném účtu. Zatímco ty, co splácí třeba bance, prostě odejdou a už je nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20861
29.10.19 20:30
@Poštolka J píše:
Tak za mě jiný pohled, i když vím, že ne zrovna ideální. Máme půjčky, máme jich hodně a i když je to těžké, poctivě vše platíme. Prostě, našetřit nedokážeme, splácet ano. Není to nejlepší řešení, ale děláme, co můžeme.

No proste jste financne negramotni. Jak mate penize na ucte, tak je utratite. Jedina vase sance, jak si koupit neco drazsiho, je si to vzit za draho na uver. Znam taky takove, ale zijou zivot od vyplate k vyplate a neustale ve stresu. Staci delsi nemoc, mimoradny vydaj a jsou uplne nahrani. Nehlede na to, ze neustalym dalsim pujcovanim se vam ty uvery prodrazuji, kazdy dalsi je drazsi a abyste se vesli, tak se to natahuje na dlouhe roky dopredu a projidate si budoucnost.

Takze nedelate co muzete, delate jednodussi a hloupejsi reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.10.19 20:31
@Fazulina píše:
Hele, já to chápu. Peníze, co si budou dávat bokem, mají vlastně pořád k dispozici na jiném účtu. Zatímco ty, co splácí třeba bance, prostě odejdou a už je nemají.

A jak si zachovají disciplínu, že ty peníze určené pro banku taky „neprožerou“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.10.19 20:31
@NinaU. píše:
@lebambule :D přesně. Od nás tam autobus taky nejezdí teda. Asi blbá práce a bydliště nebo co :lol:

No hele, asi jo. Pak je prostě na místě zvážit, jestli si tohle všechno v situaci, kdy neuškudlím vůbec nic, můžu dovolit. Jestli není na místě přehodnotit, zda si tak rizikový podnik, kdy jsem uvízlá v zapadákově a jsem existenčně závislá na dojíždění autem, přičemž nemám absolutně žádnou rezervu, kdyby se něco podělalo, můžu dovolit. Jestli není pro bezpečí moje, partnera, rodiny, na místě ten životní styl trochu přehodnotit. Protože půjčka sice může pomoci k opravě nebo koupi auta, ale u lidí, co nejsou schopni vytvořit rezervu, je to risk jak prase - zvlášť, pokud jsou v tom děti. To pak stačí blbá zlomená noha živitele rodiny, dlouhá rekonvalescence, dlouhá neschopenka a lidem, co finanční gramotnosti moc nepobrali, pak přilítne exekuce a ani neví odkud. Děje se to častěji, než se zdá.

Jestli tvůj manžel jezdí do Německa, předpokládám, že tam jezdí vydělávat německý plat a absence rezervy, čili mnou výše popsaná situace, se tě netýká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.19 20:32
@Fazulina píše:

Já si spíš myslím, že paní zakladatelka to myslí tak, že když jsi půjčí 50tis, tak mají auto hned a bude splácet 1tis měsíčně. Místo toho aby dávali 1tis měsíčně na stranu, tak mají auto za 4roky až.. Podle přemýšlí takhle :roll:
Přitom by se stačilo uskromnit (někde ubrat), přihodit si praci navíc, brigádu apod. :nevim: :)

• Citovat
  • Upravit
6116
29.10.19 20:38
@Fazulina píše:

To se dá velmi jednoduše ošetřit odkládáním peněz na spořící účet, ze kterého se nedá jen tak „vybrat a prožrat“. Jsou spořící účty, které ti umožní mít peníze na běžném účtu do vteřiny, jsou spořící účty, kde to tak snadno nejde. Chce to jen se odhodlat a ten první krok udělat, zvlášť, když tuším, že je něco blbě.

Ale přiznávám, že se mě to osobně dotýká, protože u části naší (vzdálenější) rodiny, která je jinak absolutně milá, slušná, naprosto byste to do nich neřekly, řešíme následky jejich totální finanční negramotnosti skoro furt. A ty následky jsou fakt na hranici průse. u: exekuce jim v podstatě nikdy nepřišla jen proto, že je třeba na poslední chvíli zadotovaly jejich náctileté děti - z peněz, které celé prázdniny vydělávaly na brigádách a škudlily na cestu do Anglie nebo nový notebook.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
29.10.19 21:02

Pokud přítel auto opravdu nezbytně potřebuje (chápu, že nekde jsou spoje na nic), ať si na něj půjčí sám… Ty si na něj vezmeš půjčku a když se rozejdete, budeš splácet dál.

Nehledě na to, že auto za 50 000 bude vyžadovat hodně údržby a narvete do něj ve finále ještě víc peněz :think:

Jinak doporučuji si začít tvořit alespoň malou rezervu. Blbou tisícovku nebo dvě posílat na spořící účet a NEVYBÍRAT

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
29.10.19 21:12

@SlečnaDahlia
Samozřejmě, že nás se situace zakladatelky netýká. Spíš šlo o názor, že auto je zbytne. Prostě někdy není, ale na druhou stranu je pravda, že my jsme v jiné situaci. Sama nechápu, když jezdí tak daleko, že se to příteli zakladatelky vůbec vyplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
29.10.19 21:17
@Anonymní píše:
Já si spíš myslím, že paní zakladatelka to myslí tak, že když jsi půjčí 50tis, tak mají auto hned a bude splácet 1tis měsíčně. Místo toho aby dávali 1tis měsíčně na stranu, tak mají auto za 4roky až.. Podle přemýšlí takhle :roll:
Přitom by se stačilo uskromnit (někde ubrat), přihodit si praci navíc, brigádu apod. :nevim: :)

Auto za 50 tisíc jim na 99% 4 roky ani nevydrží jezdit. Nebo možná jedině za cenu drahé opravy. A to v jejich situaci bude znamenat další úvěr. Jo, pokud by těch 50 zvládli splatit třeba do roka, už by to taková hovadina nebyla. Ale to pochybuju, když nemají nic nasetreno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
30.10.19 06:30

Asi jsem z jineho sveta nebo nevim, ale fakt nedokazu pochopit, jak nemuzou mit dva dospeli a pracujici lide nasetreno. To jako zakladatelko vsechno co mate hned rozfrcate bez nejaky budouci vize? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11152
30.10.19 13:12
@Svistice píše:
A jak si zachovají disciplínu, že ty peníze určené pro banku taky „neprožerou“?

No, to nevím:-). Já bych řekla, že trvalým příkazem a hrozbou, že pokud nebudou platit, tak jim něco hrozí, kdežto, když si odkládají bokem svoje peníze, které utratí, tak jim nic nehrozí. Neobhajuji půjčku, jen se snažím přemýšlet jako zakladatelka.

@SlečnaDahlia píše:
To se dá velmi jednoduše ošetřit odkládáním peněz na spořící účet, ze kterého se nedá jen tak „vybrat a prožrat“. Jsou spořící účty, které ti umožní mít peníze na běžném účtu do vteřiny, jsou spořící účty, kde to tak snadno nejde. Chce to jen se odhodlat a ten první krok udělat, zvlášť, když tuším, že je něco blbě.

Jojo, to chápu. Tohle by samozřejmě bylo ideální…

@NinaU. píše:
Auto za 50 tisíc jim na 99% 4 roky ani nevydrží jezdit. Nebo možná jedině za cenu drahé opravy. A to v jejich situaci bude znamenat další úvěr. Jo, pokud by těch 50 zvládli splatit třeba do roka, už by to taková hovadina nebyla. Ale to pochybuju, když nemají nic nasetreno.

No, hele, já mám auto, k které rozhodně hodnotu 50.000 nemá, a jezdím v něm už pár let předtím v něm jezdil můj táta… Jakože myslím, že ještě pár let jezdit bude. Jo, není to žádnej zázrak, ale do práce a z práce mě doveze. A nikdo mi ho neukradne:-))). A zatím žádnou drahou opravu nepotřebovalo, jen běžná údržba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
30.10.19 13:15

@Fazulina
Něco jiného je mít staré auto, co je většinu doby v rodině a podstupuje pravidelnou údržbu a nebo koupit za 50 někde kdesi auto. Jako nedávno jsem se na vlastní oči přesvědčila, čeho se obvykle lidé za tyto peníze zbavují. A fakt dám ruku do ohně, že 90% takových aut bez dražších oprav 4 roky jezdit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11152
30.10.19 13:29
@NinaU. píše:
@Fazulina
Něco jiného je mít staré auto, co je většinu doby v rodině a podstupuje pravidelnou údržbu a nebo koupit za 50 někde kdesi auto. Jako nedávno jsem se na vlastní oči přesvědčila, čeho se obvykle lidé za tyto peníze zbavují. A fakt dám ruku do ohně, že 90% takových aut bez dražších oprav 4 roky jezdit nebude.

Ok, no já se v tom nevyznám a jsem ráda, že jedu:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat