Nebytová jednotka v Praze

4634
26.9.24 19:28

Nebytová jednotka v Praze

Ahoj, přemýšlíme o investici do nemovitosti v Praze (na pronájem), ale rozpočet máme (takový, který by nás nezatížil), že bychom dosáhli na nebytové prostory. Popravdě mě dost štve, že to na dreality nejde vyfiltrovat, ale když mi začaly chodit v rámci našeho filtrování dle fin možností už prakticky JEN nebytové jednotky, začala jsem nad tím uvažovat… původně jsem nechtěla. Nechci někomu pronajímat místo na byznys, to určitě ne. Ale všimla jsem si, že mnoho nebytových jednotek je zařízeno jako kdyby to byl nkrmální byt k pronájmu na bydlení :oops:.

Jaká je praxe?

Druhá možnost co si tu můžeme dovolit, je družstevní garsonka. Ale družstevní byt jsem teda také nechtěla.

Tak přemýšlím, co je mneší zlo… máte s tím zkušenosti? Nebytová jednotka, vs. družstevní byt…

Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15810
26.9.24 20:18
@Niemeyer píše: Více

No tak upřímně do nebytového prostoru jako bytu bych fakt neinvestoval, už jen z principu, je to vlastně poloviční podvod. A na družstevní garsonce nic špatného nevidím. Kde je nějaká k mání? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2350
27.9.24 00:49

Proč nechceš nebytový prostor pro podnikání? S podnikatelem je jednodušší jednání a smlouva než s někým někde bydlícím načerno. Takového nájemníka si brzo všimne SVJ a budeš mít potíže. To už je lepší koupit garáže nebo propachtovanou zemědělskou půdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5611
3.10.24 14:19

Bydlení v nebytovém prostoru není jen tak, většinou jsou to nějaká snížená přízemí, nebo přímo předělané sklepy. V jednom takovém sníženém přízemí jsme bydleli a nese to s sebou dost komplikací. Třeba to že si do takovýchto prostor nemůžeš dát trvalý pobyt, takže v Praze pak nemáš trvalou adresu a pokud bys měla děti, nedostaneš je nikam do školy/školky, nedostaneš parkovací kartu a tak.
Pokud byste to financovali hypotékou, nemáte nárok na odpočet z daní a tak. Nehledě na to, že ne jen kupní ceny těchto nemovitostí, ale i nájmy josu mnohem nižší, než jaké jsou v bytě, takže ve výsledku si to to moc nevyplatí. Ještě k tomu kdo hledá nájemní bydlení, tak většinou taky nechce bydlet ve sklepě.
Zda-li je to vůbec možné legálně pronajímat na bydlení je taky otázka k zamyšlení, určitě by to chtěla pohledat a zjistit fakta.

Pokud nemáte na investiční byt v Praze, proč někoupíte nějaký v nějakém krajském městě? Tam jsou ty ceny o trochu říznivější než v Praze a za stejný obnos byste tam záskali lepší byt a návratnost investice by byla zhruba stejná jako v té Praze :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
3.10.24 14:55

A to já bych právě do nebytových prostor, obzvláště v Praze šel.
Poptejte se kadeřnic a kosmetiček kolik měsíčně platí za nájmy a budete jistě překvapeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
3.10.24 15:21

@z.pepa tak nějak tu čekáme, že to bude spíš níž, než někde na úrovni ulice. A přestože to bude nebyťák, levné to nebude. Spousta kadeřnic funguje „družstevně“, platěj za křeslo někde. A zrovna u nich bude problém s hygienou, takže komplet voda/ odpady/ odsávání. Snad jen s denním světlem by asi problém být nemusel. Jo a wecko/a…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
3.10.24 15:28
@Ivan PPZ píše: Více

No, ty kadeřnice za to křeslo platí někomu, kdo to má pronajaté, obvykle jedna z nich.
Kamarádka takto funguje na Hájích, ona má pronajato a zbývající 3 platí za křeslo.
Hygienu, vodu, odpady, WC si musela udělat sama, když si to pronajala. Teď nedávno investovala do nových podlah. Majitel (SVJ - panelák) jí nikdy nepřispěl ani korunu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
3.10.24 15:31

Jo, to jsem myslel. Jen koupí to nekončí, budou tam (podle mě) vysoké náklady na zfunkčnění pro podobný provoz. Ale psíš bych čekal, že to zainvestuje majitel. Takže ten nájem musel být „nízký“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
3.10.24 15:37
@Ivan PPZ píše: Více

No, platí 30 + ostatní poplatky a to to má prý levně.
Není to nic obřího, přirovnal bych to k velikosti garsonky.

Jiná kamarádka (kosmetička) má pronajato od města, taky si musela dělat rekonstrukci sama (bývalá sušárna), má to teda veliký cca 150 metrů čtverečních, platí měsíčně 40 + poplatky. Město jí jako „podporu podnikání“ odpustilo první měsíc 50% z nájmu, jí rekonstrukce vyšla na 400 tis. Vím to tak přesně, protože se stěhovala do nového v úterý a v pátek je kouladační večírek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
3.10.24 16:24

Dát třeba 200+ za reko v pronájmu, to musí mít „solidní“ smlouvu na dýl, nebo to odečítat v nájmech. A i tak je to dost risky. Ale tohle zaměstnanec moc netuší/ nevidí. Ani nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
3.10.24 16:32

Pokud budeš pronajímat na podnikání, elegantně se vyhneš přebujelé ochraně nájemníka, takže v podstatě lepší než pronajímat byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
3.10.24 16:36

Družstevní garsonka je OK, pokud je to v rámci nového typu družstev, které jsou nastaveny, že i tyto byty lze pojímat jako investiční. Je třeba zkontrolovat stanovy, zda je možný podnájem bez souhlasu družstva. Případně koupit nový byt, v Praze to dělá hlavně Finep ve spolupráci s SBD Praha a mají teď docela zajímavý projekt v Kralupech nad Vltavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56037
3.10.24 16:37
@Niemeyer píše: Více

Ty už jsi tu téma měla, že? Kolik můžete investovat? Co garsonka s dojezdem do Prahy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
3.10.24 22:02
@jkra píše: Více

to taky přemýšlíme, Suchdol a dál…

nebo jiné město. Ale líbila se mi ta Praha. Ale nemusíme nutně, jen je to škoda, měli bychom to „doma“ pak případně pro děti, atd. Do nějaké Aše by naše děti asi práce a budoucnost těžko zatáhla, taky se tam tolik nevydělá na nájmu. Ale asi to bude to jediné co si budeme moci dovolit, když nechceme sklepní, nebytový ani družstevní byt. Na Prahu prostě nemáme.

ty nové podmínky Finepu a dalších na družstevní bydlení jsou fajn, ale zas je to novostavba, takže o to dražší, takže ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2956
10.10.24 00:51

Z právního hlediska k pronájmu netuším, ale k tomu už se tu fundovane vyjádřili jiní.
Jako nájemce bych řešila vlkhost, hluk, nějaký pocitový komfort. Já zrovna trvalé bydliště v najmu nepozaduju a určitě se najdou skupiny lidi, kteří to taky nemají zapotřebí, asi hlavně studenti, mladší pracující, kterým jde o cenu a něco našetřit na vlastní nebo naopak starší single lidi.
Na investici bych se podívala i dál od Prahy, odkud lidi pravidelně dojíždí. Asi bych to nepohala jako být pro deti, ale čistě investiční byt s tím, že výnosy budu ještě někde zhodnocovat a časem dám dětem do začátku nějaký základ třeba na vlastní hypo nebo bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí