Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych radu nebo názor zkušených to maminek. Mám dceru, které je 4,5 roku. Řešili jsme ve školce velký problém s jednou paní učitelkou, dcera se jí bála, používala na děti až zastrašování, no je to na dlouho. Ve školce na mě začali tlačit, ať jdu s dcerou na vyšetření, že není zcela v pořádku, „není jako ostatní děti“, hůře navazuje kontakty, řekla bych, že řeší sociální oblast.
Jako matka se přiznám, že problém nevidím. Posudek na dceru dělala zrovna ta mladičká nezkušená paní učitelka, navštívila jsem velmi dobrou zkušenou speciální pedagožku, která mi po pár návštěvách řekla, že půjde o osobité dítě, na které se musí trochu jinak, ale nic katastrofálního. Strach z učitelky jsem s dcerou překonala, ve školce jsem trochu zakročila a troufnu si říct, že je to lepší. Dcera za dobu 2 měsíců co s ní pracuju udělala velký pokrok.
Mám dát na rady učitelky, které podotýkám vůůůůůbec nevěřím, nelíbí se mi její chování k dětem, ani k dospělým a nechat ji dál kdesi vyšetřovat. Nebo mám dát na můj mateřský instinkt a počkat. Dcera má před sebou ještě dva roky školky.
@pepina12 píše:
Mám dát na rady učitelky, které podotýkám vůůůůůbec nevěřím, nelíbí se mi její chování k dětem, ani k dospělým a nechat ji dál kdesi vyšetřovat. Nebo mám dát na můj mateřský instinkt a počkat. Dcera má před sebou ještě dva roky školky.
Proč bys na ni měla dát, když jí nedůvěřuješ? Protože je učitelka?
Jaké jiné vyšetření, než to, že jsi byla u spec. pedagožky, měla namysli?
Tak, jak to popisuješ, bych dala na svůj instinkt víc než na učitelku. Ale zase bych se ptala, co to znamená „osobité“? Na hřišti či jinde dcera problém nemá? Jen v té školce? Byla bych asi obezřetnější, ale jinak nic.
Neřešila bych to. Jestliže dceru viděla a názor Ti řekla i jiná pedagožka a dle ní je vše v pořádku, Tobě se zdá vše v normě, zbytečně bych se nestresovala.
![]()
Dala bych na instinkt. Ty musíš vědět, jak dcera je nebo není „v pořádku“. Pokud se ti zdá v pohodě, nikam nechoď.
Já bych počkala a kašlala na učitelku. Možná, že bych zvážila i přendání do jiné školky.
@Lomikára Chtěli po mě abych s ní zašla do pedagog. psych. poradny, trochu se v oboru orientuju, tak jsem si našla dobrého zkušeného pedagoga, který se mi 3× v rámci sociálního poradenství věnoval. Nemá problém jinak, má kamarádky, lítá s nimi na hřišti, osobitá myslela to, že si zkrátka občas postaví hlavu. Absolutně na ni neplatí žádné příkazy a zákazy, je to spíš hodně o respektu a tak nám to nějak doma funguje.
@Bersaba píše:
Proč bys na ni měla dát, když jí nedůvěřuješ? Protože je učitelka?
Nastoupila na mě s tím, že chtějí dceři pomoc, aby jednou neměla problémy, ale pak právě při té osobní konzultaci jsem zjistila, že se jí dcera hrozně bála. Tak jsem s ní řešila strach a je to teď v pohodě.
@pepina12 píše:
Nastoupila na mě s tím, že chtějí dceři pomoc, aby jednou neměla problémy, ale pak právě při té osobní konzultaci jsem zjistila, že se jí dcera hrozně bála. Tak jsem s ní řešila strach a je to teď v pohodě.
No, asi bych si hodně rozmýšlela nechávat dítě projít dalšími vyšetřeními, pokud by to bylo pouze na doporučení očividně nekompetentní učitelky.
Takže ne, neřešila bych to, maximálně bych se čas od času zeptala nějaké jiné učitelky na její názor na chování dcery v kolektivu a vůči autoritám.
Dala abych na svůj instinkt. Nechápu, proč se v dnešní době všechno řeší přes psychology ![]()
@slavuska1 píše:
Nehonila bych ji po vyšetřeních
Já si zatím právě pořád říkám, že na nějaké případné závěry je tolik času. Když vidím, jak děti dělají obrovské pokroky během třeba půl roku.
@pepina12 Absolutně na ni neplatí žádné příkazy a zákazy. Je to přesně jako můj syn. Chodí do soukromé školky, tam jsem to též řešila, nikdo mě nikam neposílal, ale mně samotné to vadí a rozhodla jsem se, že se synem do poradny zajdu a nevidím na tom nic divného. Ve školce mi říkali, že je živější, toť vše.
@jopo možná jsem to hůř napsala s těmi zákazy a příkazy, já se s dcerou domlouvám na všem, ona je spíš tišší, ráda o věcech přemýšlí, velmi dobře komunikuje, spíš je taková, že na všechno má hned odpověď.
Já celkově vycházím nejen k dceři, ale v životě z Respektu. Respektovat a být respektován to je to co nám vyhovuje.