Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak když ho dáš pryč a zkusíte to za pár let znovu, tak tam ta genetická zátěž ze strany chlapa snad bude úplně stejná, ne? Jestli jsem to tedy správně pochopila
Ahoj, 50 procent v tomto případě je poměrně dost. Přemýšlela jsi nad tím, pokud by dítě bylo takto postižené, jak by váš život vypadal?
@Anonymní píše: Více
Zaleží taky jaká srdeční vada.
Ono v dnešní době lékařů hlavně v nemocnici Motol už je spoustu srdečních vad naprosto v pohodě a lidé žijí naprosto normální život
To nechápu. On by dítě chtěl, ale ty bys radši potrat, protože může mít srdeční vadu? Vždyť další dítě bude mít to riziko stejné, ne? Spíš si myslím, že byste se měli chránit opravdu důkladně, aby se vám taková nehoda už nestala, když máš takový strach z možné vady.
Tady jde dle mého hlavně o tu srdeční vadu. V tom případě je důležité to, jaká je to vada a jaké jsou prognózy pro miminko s takovou vadou narozené. Zjišťovala sis o tom něco? Jak to tam vypadá? To by pro mě osobně byly ty nejdůležitější informace pro rozhodnutí.
Pokud je to vada opravdu vážná a i přes veškerou péči kterou moderní medicína nabízí by dítě nemohlo žít plnohodnotný život, tak bych volila potrat a v brzké době i návštěvu CAR a umělé oplodnění s genetikou embrzí, abyste měli jistotu že zavádíte embryo bez této vady.
Pokud je to ale vada slučitělná se životem a s nějakou mírnou intervencí moderní medicíny bude moct dítě žít plnohodnotný život bez větších omezení, tak bych na potrat asi nešla, kor pokud dítě oba chcete.
Zjistit zda se ta vada dá zjistit v prvotrimestralni screeningu nebo z krve/klků kdy je tak ještě čas na ukončení ( sice mnohem horší, no ale z důvodu vad to lze) srdce kontrolují už 12tt, genetické testy z krve nebo odběr klků je už od 10tt tak by se to tak do 14tt mohlo vědět. Některé vady ale ani nepřežijí s je zamlkle těhotenství.
Pokud partner chce tak stejně by se vždy muselo testovat, nebo jít na IVF a otestovat embrya jestli je to genetické.
Ale jestli on chce a ty jsi schopna jít na ukončení později ( je to už mnohem horší) tak bych to zkusila
Pokud víš, že by to miminko někdy chtěl a ty sama říkáš, že už nejsi nejmladší, tak bych do toho rizika šla. I později budeš řešit, jestli genetickou vadu srdíčka bude mít nebo ne.
Promluvte si o tom a rozhodněte se společně.
Jakože vy oba víte, že jste přenašeči stejné srdeční vady? Protože pokud ji má jen jeden z vás a to 50 procentní riziko pramení od něj, tak to nejspíš není nic fatálního ne, když s tím jeden z vás žije?
@vokishka píše: Více
Ano, jistě, to říkám v první větě toho příspěvku. Je to jedna možnost, jen mě prostě překvapuje, že by to o sobě oba věděli, zvlášť když on děti nemá.
Pravděpodobnost genetické vady bude vždy, pokud chceš se snoubencm dítě, tohle prostě příjmy. Teď jsi v nějakém věku za dva, tři roky budeš ještě starší a komplikace nejen genetické se věkem zvyšují. Pokud děti chcete a mluvili jste o tom, je toto ten pravý čas. Pokud však máš pochybnosti, jdi od toho, ale uvědom si, že se snoubencem bude riziko pořád stejné, u tebe bude časem rizikem věk.
Ahoj holky, omlouvám se za anonym, ale na tyto stránky chodí i rodina.
Zítra se mám rozhodnout, zda jít na miniinterrupci nebo ne. Dítě plánované nebylo, selhala ochrana.
Já děti mám, snoubenec je vychovává jako svoje vlastní, on sám děti nemá.
Je u něj 50,% možnost, že to dítě bude mít genetickou srdeční vadu.
Dítě je neplánované, a ještě s takovouto možností.
Já už taky nejmladší nejsem.
Když dám to mimco pryč, je možnost, že snoubenci už nikdy jeho vlastní dítě nedám. A vím, že by ho chtěl.