Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jo a taky poprvé jsem do toho šla s takovým „štěstím“, že teď podruhé si taky nechci připouštět, že by se mohlo něco stát. Vypadám jako blázen a trochu si protiřečím, ale musím to nějak zvážit a tak Vás prosím o radu.
Děkuji.
Ahojky,
taky řešíme, řešíme, a ne a ne vyřešit. Jen mě u Tebe zarazilo těch
10 000,–. Nám v porodnici říkali cenu cca 21 000,– Kč jednorázový poplatek a pak ročně cca 400,– Kč za skladování. Tady jsem dokonce četla, že cena se pohybuje okolo 39 000,– Kč. Nevím, jak je dlouho co byla aktuální cena kterou uvádíš, ale nechci Ti kazit iluze… ale už je to asi víc. V každém případě budu ráda, když sem napíšeš jak jste se rozhodli ![]()
Ahoj Beinko,
tak to jsem opravdu nevěděla. Těch 10 000,– je asi opravdu stará cena. Někde jsem to kdysi četal v rozhovoru s Olgou Šípkovou, to už je tak 2 roky myslím. V porodnici jsem se na to neptala, takže díky za informace. Určitě se ozvu, jak jsme se rozhodli.
Tak nám to nabídli dokonce i na splátky (a cena byla určitě přes 20 tis.)
Mě osobně to přijde jako těžce vydělávající bussiness.
Příště bych zvolila kompromis a pupečníkovou krev darovala (nebo za to se taky platí?).
Nanka
Ahoj.
Pokud si vzpomínám na jeden pořad v televizi, je to jeden velký obchod. Osobně bych spíš uvažovala o anonymním darování.
Beruška ![]()
Ja bych se na to vyprdla, staci ze vysavaj prachy jinde a jeste na maminach. Kdyby to opravdu k necemu bylo, tak to hradi pojistovna, takhle za par let az nasbiraji dost penez udelaji papa zkrachovali jsme ![]()
Ahoj,
tedy, nevím, kde jsem informaci četla, ale stálo tam, že ani štěp z vlastní pupečníkové krve nemusí někdy vyhovovat
, což tedy z úschovy vlastní pupečníkové krve dělá doopravdy jenom šílený business. Kamarádka o tom vážně uvažovala, ale když se toto dozvěděla, rozhodla se prostě krev darovat (to je doopravdy zadarmo, jen se nějakou dobu po porodu jde znovu na nějaké vyšetření krve).
Tady je odkaz na celkem slušný článek: http://zdravi.dama.cz/clanek.php?…
A banku pupečníkové krve: http://www.bpk.cz/
Snad to při rozhodování trochu pomůže.
B.
Ahojky!
Nám už v předporodním kurzu říkala PA, že uschování pro vlastní potřebu - 40 tisíc. Já bych darovala. Měla jsem to v plánu, ale měla jsem špatný nějaký testy a tak jsem nebyla „vhodný“ dárce. A pak musíš doufat, že pokud by se tvým dětem něco stalo, najde se někde po světě vhodná pup. krev. Snad to ti naši drobečči nebudou potřebovat…
Já jsem taky viděla v televizi pořad, kde nějaký dr. říkal, že je to k ničemu. Nějaká mamina si pupečníkovou krev taky chtěla nechat schovat a v tý firmě jí napovídali, že to můžou použít pro rodiče, sourozence, prarodiče atd. a ten doktor to popřel. Já bych teda do toho nešla.
Pupečníkovou krev jsem při porodu darovala. Po půl roce mi akorát přišly nějaký papíry a když jsem šla s malou na půlroční prohlídku, dětská dr. mi vzala krev, vyplnila ty papíry (asi o zdraví dítěte) a někam to poslala. Akorát je škoda, že se člověk nedozví, jestli ta krev opravdu někomu pomohla.
Ahojte! Podle mě se taky jedná hlavně o obchod s emocemi rodičů, vždyť kdo by nechtěl pomoci svému dítěti, ať to stojí, co to stojí. A je fakt, že agitátoři toho naslibují… Mně osobně se dokonce stalo, že mi porodní asistentka řekla, že pupečníková krev nejde darovat, že jsem se asi spletla, že to o čem mluvím , darování, je to o čem mluví ona, tj. placená úschova. V době, kdy jsem o darování PK uvažovala, jsem k tomu hodně načetla, teď, po více než dvou letech, už si to moc nepamatuji do detailů, ale víceméně se všichni odborníci na hematologii a nádorová onemocnění (tj. obory, kterými ti co skladování nabízí argumentují) shodli na tom, že je jen velice malá a hlavně jen teoretická šance, že by štěp stejného člověka mohl onomu člověku v budoucnu pomoci. Navíc se jedná o velmi velmi neprobádanou oblast, takže slibovat samozáchranu rodičům v případě potřeby je minimálně neetické. (Myslím, že na netu existuje spousta doborných článků; vím že sama jsem hledala něco na stránkách ČRo 1 - Radiožurnálu, protože v té době se tam o tom zrovna mluvilo). Záleží na tvém rozhodnutí. Já osobně bych peníze investovala do rozumnějších věcí a krev bych darovala. Bohužel to nejde ve všech porodnicích, ale jen těch, které spolupracují s Bankou pupečníkové krve.
maky
Souhlasím s maky. Já jsme si jí málem nechala za 21 litrů uložit, ale ejhle moje překvapení, když přišly výsledky…moje pupečníková krev by stačila tak na záchranu 10 kilového děcka…to vám dopředu totiž neřeknou, že těch buněk může být v tom odběru sakra málo. A taky je to celý ještě málo proskoumané, takže příště daruji anonymně, je mnohem pravděpodobnější, že kdyby něco, tak spíše pomůže štěp od cizího, než vlastní…
Taky jsem o úschově pro vlastní potřebu uvažovala.Ale i v těch reklamních článcích, co jsou v poslední době v každém časopise, píšou, že za těch - podle mě dohromady skoro 40tis, ne 20tis (20tis.je první úložka+pak měsíční splátky) - ti PK uskladní jen na 20 let. Jasně, může se stát neštěstí, že je opravdu nemocné dítě - ale popravdě: co je pravděpodobnější, že se vážná choroba projeví před 20lety věku nebo že až po 20? Ale zase mi přijde opravdu obrovská škoda PK „vyhodit“, když může někomu zachránit zdraví nebo dokonce život. Já rozhodně PK daruju. Dokonce mi přijde, že by to mělo být povinné. Proč vyhodit něco, co může pomoci jinému? Možná je to ode mě tvrdý, ale odsuzuju, když někdo PK nechá zničit /nejsou-li pro to vážné důvody/ a nedaruje ji. Nedej bože, že by onemocněl on sám nebo někdo z jeho blízkých. Taky by v tu chvíli dal všechno za to, aby PK daroval právě pro něj.
Řeším podobné dilema, už jsem skontaktovala Archiv buněk, ten to dělá za necelých 40tis, viz www.archivbunek.cz. Dočetla jsem se, že existuje jejich konkurence, která to poskytuje za 20tis., nevíte jak se jmenujou, nebo nemáte kontakt? Díky.
Vendi77
Vendi, je to asi 3 dny, co byla v televizi reportáž o tom, že tyhle firmy skladují tu krev v evropských bankách a k nám se to zpátky nesmí dovážet.
Takže abys zbytečně nepřišla o peníze.
Já jsem tu reportáž neviděla, ale už jsem o tom četla diskuzi, tak doufám, že jsem to napsala správně.
Ahojky,
poslední dobou řeším takové dilema. Vím, že se hodně mluví o pupečníkové krvi, že je vzácná a že by mohla mít zdravé účinky na dítě, kdyby se mu nedejbože něco stalo. Už mám jedno dítě a tenkrát jsem si to nenechala, protože se myslím za to platí asi 10 000,– a to jsme stejně neměli. Kdybych si to náhodou nechala teď uschovat, mohlo by to být v nejhorším i pro první dítě? To je asi podle krevní skupiny. Právě že jsme teď dostali od prarodičů příspěvek 10 000,–. Je to na živobytí a na to, abysme si zařídili větší skříňku na děti, starší babulce (3) už dětskou válendu apod. A právě teď nastalo rozhodování, jestli to nemám raději použít na tu pupečníkovou krev. Co byste mi o tom radili? Děkuji mnohokrát.
Sindarela