Nechávám téměř dvouletou sedět u televize

Anonymní
29.8.24 12:28

Nechávám téměř dvouletou sedět u televize

Ahoj,

Rovnou skočím k věci. Vlastně nevím co chci ani čekám. Ale vína mě žere zaživa.

Jsem těhotná, 11tt, doma mám dcerku 21m, velmi živá, aktivní holka.

Mně se poslední týdny rozjely šílené migrény s nevolností, motám se, nespím, nejím. Dle doktorky prostě musím ten první trimestr doklepat a léky pouze na nevolnosti a ne zvracení jsou jen ty běžně dostupné, které nepomáhají.

Od pondělí fakt jen ležím, jsem slabá, světlo i zvuky mi šíleně. Dceři jídlo objednávám, sama jsem na Cole a občasném rohlíku. Zkoušela jsem různé aktivity, jak jí zabavit ale venku se mi dělá mdlo a doma prostě neposedí. Takže jsem od pondělí rezignovala a část dopoledne a odpoledne jí prostě posadím k televizi. U jiné aktivity nevydrží sedět, abych já mohla vedle ní ležet.

Manžel je do konce září mimo republiku. Povolat zpět by samozřejmě šel, ale čeká nás rekonstrukce domu a tímto riskuje, že přijde o prémie. Moja mamka lehla s covidem a manželovi rodiče jsou oba pracující, přes celou republiku a navíc zájem extra nemají. Chodí mi sem po práci pomoci moje kamarádka, ale to je asi tak všechno.

Hrozně si to vyčítám, i si všímám, že to na ní začíná mít dopad, doteď viděla třeba 1 video měsíčně. Ale já prostě nevím, co s tím. Koukala jsem na nějaké hlídání v okolí ale jediná paní s okamžitou volnou kapacitou je mj z nějakého důvodu silně nesympatická. Jedna by mohla za 14 dní, ale to už tak nějak doufám, že bude lépe. I tak jsem jí raději poprosila o rezervaci.

Co byste dělali vy? Jak tomu mohu pomoci? Nechci aby tím byla poznamenaná. Někdy to jsou fakt i hodiny v kuse, dokud mi duní v hlavě.

Omlouvám se za anonymitu, strašně se za to stydím.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6041
29.8.24 12:39

Jsi těhotná, je ti zle….
Nic si nevyčítej. Rok v kuse u televize sedět snad nebude.
Těch pár dní ji rozhodně neovlivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
29.8.24 12:42

Nechala bych ji koukat na televizi, možná zkus jestli si u toho nechce s něčím hrát. Syn třeba jezdil s autíčky a u toho měl jako kulisu televizi.
Takhle když byl syn malý a já byla nemocná s angínou, tak mi 4 dny většinu dne proseděl v houpátku, protože se chtěl jen tahat na ruce a mě bylo fakt na omdlení. Je to hrozná bezmoc když je člověku zle a ještě se má starat o dítě a nemůže si jen tak lehnout do postele a umřít.
Zoufalá situace si žádá zoufalý řešení. Tak to někdy je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon

Já jenom, že teď si odpočineš, zhypnotizuješ ji, ale zaděláváš si na dítě s problémem s pozorností, které se později už vůbec nebude umět zabavit samo. To bude v kombinaci s miminkem teprve zábava… Buď pak na ni hodná, i když bude vysírat.

Edit: Já v takové situaci dělala to, že jsem si lehla v bezpečném pokojíku, řekla, že mamince je špatně a lehla si. Dítě si hrálo nebo vlezlo ke mně do postele. Že maminka někdy i leží muselo vzít na vědomí. Za mě je špatný dělat pořád animátora. Teď se sami zabavit umí moc hezky. Když zapomeneme hračky, tak si místo vysírání, že nuda, jdou postavit auto nebo hrad z polštářů nebo co najdou. Za mě opravdu doporučuji tuhle situaci využít na nácvik schopnosti „být sám se sebou“. S miminkem a později batoletem v budoucnu toho využiješ mnohokrát.

Příspěvek upraven 29.08.24 v 12:49

• Citovat
  • Upravit
34473

Udělala bych úplně to samé. Akorát bych se nemučila těmi nesmyslnými výčitkami. Je ti zle, je to mimořádná situace a nic špatného se jí neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
29.8.24 12:46

Nevidím nic špatného na občasné televizi, pokud se vybere vhodný obsah. A pokud je dostatečná ochrana před modrým světlem. A taky mě fascinuje, že u toho vydrží sedět tak dlouho. Naše stejně stará tancuje na písničky, ale na pohádku se zatím nedívá, to by si sama zprostředkovala jinou činnost.

Sama by si malá neprohrála? Naše si prohraje, ale není zvyklá mít pořád u sebe animátora. Frčí stavebnice, skládačky, vkládačky, různé kostky, ale i interaktivní panenka a petšopáci starších dcer, kuchyňka nebo domeček s nábytkem. Je zvyklá, že i pracuju a teď se mnou byla dopoledne v práci. Tam seděla u kostek na podporu prostorové představivosti :mrgreen:, potom si hrála s ustřiženým kusem izolepy a papírky.

Manžela bych zpět nevolala, hlídání bych nesháněla. Já osobně mám nedůvěru pustit tak malé dítě s někým, koho dobře neznám. Pro mě by to cesta nebyla.

Brala bych to, že je to přechodné období, které se musí nějak přežít. Pokud k tomu má pomoci televize, tak ať. Spíš mi přijde větší a vážnější problém, že je Ti tak zle.

Držím pěsti, ať je brzy líp :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11856
29.8.24 12:46

Až se ti udělá lépe a možná k tomu přispěje i to že už nebudou takové pařáky (snad) tak si to vynahradíte…teď to nějak prostě preklepejte…drž se a nic si nevycitej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6041
29.8.24 12:49
@Leontodon píše: Více

Ale houby!
To by se stalo, kdyby dítěti pouštěla televizi každý den na x hodin.
Já mám skoro 3 letou a TV pouštím ráno, než udělám snídani. Občas v autě, na cestách, když jsem byla nemocná a teď jsem taky těhotná a 3 týdny u nás běžela pořád a následky žádné nemá. Stačí se ji pak znova začít věnovat a zapojovat do aktivit a na TV si ani nevzpomene…
Zase zakladatelku tak nestraš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9078
29.8.24 12:52

Dej si inzerát na místní skupinu na FB, že sháníš hlídání. Klidně mladou holku, VŠ začínají až v říjnu. Taky máme hlidacku mladou holku a je skvělá, vymysli aktivity, dítěti se věnuje a celkově je nadšením a elánem úplně jinde než staré babky, které jsme zkoušeli před ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
29.8.24 12:55

@Markéta188 to, že je tvé dítě ok, neznamená, že jiné budou taky. Podle mě děti potřebují mít zkušenost si vymyslet zábavu i sami a vidět to na nich je. Názor můžeš mít jaký chceš :nevim:. Vysíracích děti znám docela dost a v naprosté většině k televizi, tabletům nebo kde odkládané byli. Já bych vysírací znuděné dítě nechtěla. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
404
29.8.24 12:56
@Leontodon píše: Více

Ale prdky! Těhotenství jsem přežila stejně, dítě mám premianta, co si vydrží hodiny malovat a vyrábět. Tohle už je fakt myšlenka hodná indiánské představy, že fotky kradou duše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
29.8.24 12:56

@Serpentini kdyby to jinak nešlo, taky bych situaci radši řešila hlídaním. Děti další osoba může obohatit a maminka si odpočine. Akorát dobře vybrat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.8.24 12:57

@Leontodon @1Pears1 bohužel sama si nepohraje. Všechno chce dělat se mnou. Několik týdnů předtím, než mamka odpadla a nemohla odpoledne chodit, jsem to zkoušela. Nestačí jí jen být přítomná, chce abychom spolu skládali lego, lovili rybičky atd. Aktivitu si najde sama, ale prostě ji potřebuje sdílet.
Teď ještě přišla s tím, že už umí otevírat dveře, takže zavřít se jen v pokojíku už nejde, klíče u toho nejsou. Takže jí někdy vyháním od pití vody ze záchodu a podobné.

Ona u toho tak různě chodí, cvičí atd. Teď jí baví krteček, jinak taky hodně jede písničky.

• Citovat
  • Upravit
986
29.8.24 12:57

Za týden, dva, ti může být o dost lépe, a do té doby to dcera nějak vydrží. Za týden u televize se z ni ADHD maniak nestane. Co lehnout si k ní někam na zem a nechat ji placatit se kolem sebe? Nebo si objednej tu nesympatickou paní, ať přijde hlídat k vám domů, kde o tom budeš mít přehled. Hlavně vydrž, bude líp :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
29.8.24 12:58

Mozna kravina, ale mne strasne v obou tehotenstvi v 1. trimestru pomahalo se prekonat a najist se, napit se a jit ven…cim vic jsem lezela tim mi bylo hur, byl to jinak udesny zacarovany kruh. Taky mi strasne pomahal zazvor…zazvorovy bonbony, zazvorovy piti…a pak se prekonat a jit ven, dat si deku na hriste do stinu zatimco beha po hristi. Mela jsem pri 2. tehotenstvi batole a resila jsem to takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí