necháváte děti doma samotné?

166
31.7.09 08:18

necháváte děti doma samotné?

Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, jestli necháváte někdy vaše děti doma samotné - nemyslím na půldne,ale třeba když jdete do obchodu nebo něco zařídit do města.. Já mám děti - 4 a 6 let,ale u nás je zá:,–(ní problém, když je chci nechat doma samotné, tak spustí řev, že oni doma nezůstanou. Nevím, jestli to mám lámat přes koleno, nebo se to časem nějak zlepší.Ale pochybuju, že by se to zlepšilo samo od sebe…Trénuju je v tomhle od mala,ale prostě úspěch žádný. mají „panický“ strach z toho zůstat doma. Docela mě to někdy štve…ale nevím,jak z toho ven.Máte některá radu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
31.7.09 08:35

No ja nevim, ale deti tohoto veku bych samotne doma jeste rozhodne nenechavala...........Jeste dlouho ne.........Mam 4 leteho a absolutne si nedovedu predstavit ho nechat jen treba na chvili samotneho doma, a to je to fakt hodne rozumny kluk! :roll:
Nevim, snad od 10? Mozna trosku driv.....

• Citovat
  • Upravit
5021
31.7.09 08:41

Podobná diskuze tady nedávno proběhla, i když se řešila trochu jiná věková skupina, ale docela se to rozjelo…
 https://www.emimino.cz/modules.php?…

Pokud by děti nechtěly, samotné bych je nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
31.7.09 08:58

Kapradinko - když chtějí jít? V tom bych porblém nehledala a vzala. My doma máme občas opačný problém- musím zajít a honzík nechce. V karviné jsem občas odběhla-poklusem obchod poklusem z5. Ted mi v brně H sám nabízí, že počká doma sám. Tak to jsem ještě ho nenechala. V Brně jsem ho vždycky umluvila. A to říká a opravdu nebudu zapalovat plyn 8O to mě potom napadne co by mohl všechno udělat! Ale máme pojistku, taže by plyn opravdu nezapnul.
Takže když chtějí, vzala bych je s sebou, jsou ještě přece na tokové věci, byt sami doma mali…
 Kač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
31.7.09 09:40

Kapradinko - či oni nemajú tú paniku práve koli tomu trénovaniu… Myslím si, že na takéto veci buď dieťa zrelé je, alebo nie je, to sa natrénovať nedá. Asi by som to na tvojom mieste teraz rozhodne nerobila, a nejakú dobu to proste nechala tak.

Moji chlapci majú 3,5 a 5, a keby som mala obchod cez ulicu a do 10 minút fakt bola doma, tak ich pri rozprávke samých tých 10 minút kľudne nechám. (miminko by som samozrejme brala zo sebou.) Aj tak pri nich nesedím celý deň… a kľudne sú pol hodiny bez dozoru. (na záhrade a tak)

• Citovat
  • Upravit
166
31.7.09 09:54

no já je netrénuju pořád,ale občas by se mi to hodilo - např v zimě, když chumelí a je hnusně, tak se mi je nechce brát do obchodu…jinak samozřejmě si na zahradě vydrží hrát naprosto vpohodě a jsou „bez dozoru“, tím myslím, že jsem v kuchyni a vařím a z okna na ně vidím…v tom problém nemají,ale jakmile bych šla „pryč“ z domu, tak je zle…proto to nechci lámat přes koleno,abych jim neudělal nějaký blok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43033
31.7.09 10:48

Dobra debata. Taky by me zajimalo,odkdy je to realne. Ja bych nejradeji v 6ti uz posilala Kosteje samotneho busem do skoly (manzel v tom veku sam jezdil a uplne v pohode). Ale nechavat 6tileteho hlidat jeste mladsi dite nevim, protoze deti nevedi moc, co delat kdyz … se topi, kdyz mu tece krev, kdyz neco snedl, kdyz neco zapalil…
Celkem rada bych slysela uklidneni od nejake matky, ze to funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
31.7.09 10:58

Pudlo , už tě vidím, jak posíláš Kostěje do první třídy autobusem… :twisted:
Syna bych doma nechala na chvilku v pohodě, ale s mobilem u ruky a vybaveného instuktáží stran požáru, zvonku atd…řekla bych tak od těch šesti let…ale s mladším dítětem určitě ne, on okamžitě propadá panice, když se něco stane (když byl s Dorkou ve vaně a ona sklouzla, tak křičel „Dorka se topí“, ale vůbec neměl tendenci ji vytáhnout).
Jinak záleží hodně na dítěti…
Podobná debata je ještě tady (taky zajímavá)… :wink:
 https://www.emimino.cz/modules.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.7.09 11:44

Můj muž jezdil do školky autobusem sám ve čtyřech letech!!!
K autobusu ho dovedla sestřička a po:,–(ila ho tam, ve vedlejší vsi vystoupil s ostatními dětmi a došly do školky.
Pro mě teda nepředstavitelná hrůza.....Je to teda jen 3km ale stejně.

Blani :o

• Citovat
  • Upravit
2771
31.7.09 11:57

Ahoj, našemu Tomovi bylo 6 v květnu. Doma ho nechávám samotného výjimečně jen na max 10 min (do obchodu a zpět) a je poučen neotvírat, nezvedat telefony, nic nepouštět. Nechám mu svítit na WC (Aby v případě potřeby nemusel sám.) Ale zatím to bylo tak asi 2-3×. S mladším sourozencem bych ho samotného asi nenechala a do školy ho budeme vodit, protože je to 10 min. pěšky a jde se přes dvě hlavní ulice.
Ale ono je to ještě o tom, že každé dítě je povahově jiné, Tom je kliďas o to je to jednodušší a chce doma zůstat sám, kdyby nechtěl, šel by se mnou.
 LuckaH

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
31.7.09 12:11

Uplne OT: Jeeee JUDY, vsechno nejlepsi k dvojnasobnym narozeninam!!! :) :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21847
31.7.09 12:24

Pudlo, už se těším, jak tady budeš psát, že své šestileté dítě pouštíš někam samo busem - zvlášť ty (-:

Pár minut nechávám předškolní děti doma samotné, většinou je předtím něčím zabavím - navrhnu skládat puzle… a navrhnu, kam by se měly obrátit, kdyby něco.
Starší syn chodil sám do školy od třetí třídy (není to daleko, ale přes hlavní cestu bez přechodů). V šesti letech by asi taky sám došel, ale nevím, jak by reagoval, kdyby se stalo něco nepředvídatelného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
31.7.09 12:33

Ahoj
Podle mě rozdíl jestli je dítě doma samo nebo se sourozencem.A taky záleží na povaze.
Moje děti se neperou a spíš si spolu hrají.Někdy se pohádají,ale to není nikdy nic hrozného......Tak já je někdy nechávám.Když musím.Do obchodu si je beru s sebou,ale někdy někde to nejde.Půl hodiny v klidu.Když se to nečekaně natáhne,tak už jsem hooodně nervózní.
Na nože a čistící prostředky se nedostanou.Teda dostane,Kuba,ale ten ví,že nesmí a dodržuje.
Jediné co mi občas provedou je,že vyštrachají mlsku a snědí :roll: ,když jsem sušila hřiby,tak to rozsypali (a pak říkali,že sbírali hřiby :lol: ).Nejmladší rozsypal po obýváku mouku a hrál si v tom. :lol:
Takže v klidu. :wink:
Ale samotného jednoho z nich bych nenechala.Nikdy nevíš,co z nudy podnikne.Když jich je víc,tak se tolik nenudí.A vždycky se najde někdo,kdo řekne,že to a to se nesmí. :wink:
Každý zná své dítě a ví,co si může dovolit a co ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
31.7.09 12:34
Judycum píše:
Pudlo , už tě vidím, jak posíláš Kostěje do první třídy autobusem… :twisted:

Víš co, to záleží - kde dítě nastoupí, kde ho to vyplivne… Navíc dneska už to krásně hlásí zastávky (většinou :lol: ).
Já si taky pamatuju, že jsem v necelých šesti jela do výtvarky, protože tam se mnou prostě zrovna neměl kdo jet. Musela jsem přes jednu cestu na bus, pak to jelo přes půl Ostravy a pak se šlo přes jednu cestu ještě docela daleko do té budovy. Všichni jsme mamku ukecali, že jsem šikovná a zvládnu to, že nemusím vynechávat hodinu. Zvládla, akorát to jak na sviňu odpadlo a já musela zpátky přes čtyřproudovku bez světelného značení. Pak jsem se zas dlouho neprojela :lol: .
Moje mamka byla/je velmi úzkostlivá a já budu ještě horší (to je katastrofa, tohle si přiznat :roll: ). Musela jsem až nevím do které třídy (určitě nižší gympl) po příchodu domů ze školy volat, že jsem v pořádku dorazila, holky se mi smály. Dneska máš mobily, tak se děti dají kontrolovat na každém kroku, ale naši rodiče museli mít nervy jak špagáty.
Např. jsem v čerstvých sedmi odfrčela na čtrnáct dní na dětský tábor a co, že. Přežila jsem to fajně, jen jsem nosila jedny gaťky (a pak už asi nic), protože jsem si někam zašantročila spodní prádlo 8O :lol: . V devíti jsem odletěla na měsíc do Řecka na tábor dětí řeckých emigrantů, kde na nás mluvili téměr výhradně řecky (neumím řecky ani fň), k dispozici byly jen balkánské záchodky, starali jsme se o sebe víceméně sami, bylo nás tam pár set z různých zemí. První pošta došla někdy za týden, dva. Ale naši byli šťastní, že mám šanci dostat se k moři (kdyby věděli :P …) - dotovala to řecká vláda. Taťka vesele vzpomínal, jak se mu mamka na letišti skládala, když se letadlo měnilo v tečku mizící v dáli.
My jsme v tomhle už rozmazlení, neumím si představit, že bych poslala prvňáka na dva týdny na tábor a čekala tři, čtyři dny, než mi napíše, pokud vůbec. Navíc já psala vzkazy jako „ahoj mami a tati, jsme na pokoji čtyři, máme čtyři postele, dvě skříně, tři židle a jeden stůl“.

Ale k tématu - zřejmě bych děti doma ani chvilkově nenechávala. Hlavně mi to přijde celkem pohoda, brát je s sebou, když se sami oblečou a tak. Mluví ze mě závist, protože svoje děti doma logicky nemůžu nechat v žádném případě a neobleče se ani jeden, mám všechno dvojmo :roll: (doufám, že staršímu ve školce trošku vymlátí z hlavy intelektuální zájmy a zaujetí Všehomírem a naučí ho oblíknout se bez asistence).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
31.7.09 12:34
Pudloslava píše:
Dobra debata. Taky by me zajimalo,odkdy je to realne. Ja bych nejradeji v 6ti uz posilala Kosteje samotneho busem do skoly (manzel v tom veku sam jezdil a uplne v pohode). Ale nechavat 6tileteho hlidat jeste mladsi dite nevim, protoze deti nevedi moc, co delat kdyz … se topi, kdyz mu tece krev, kdyz neco snedl, kdyz neco zapalil…
Celkem rada bych slysela uklidneni od nejake matky, ze to funguje.

Pudlo, povedala by som, že záleží na dieťati. Žiadne síce nie je 100% spoľahlivé, ale sú deti, ktoré sú zodpovednejšie, ktoré nenapadne každá blbosť a sú deti, ktoré napadne aj to nemožné :) Oba exempláre mám doma :-)

Tiež vidím rozdiel v tom, keď má niekto jedno dieťa, a keď sú dvaja a viac. Tam predsalen nejako na seba navzájom pozor dajú, a keď jeden potrebuje pomocť, druhý buď pomože, alebo zoženie pomoc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML