Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky,
mám přítele, který má skoro 4letého syna, s kterým se skoro nevídá. Ze začátku k nám jezdil klasicky každý druhý týden, i když taky, když si zrovna něco naplanovala v době, kdy měl být malej u táty jen mu to oznámila a dala nám ho takhle jen jednou za měsíc, na jiný víkend se domluvila vyjímečně. Hned po jejich rozchodu si našla přítele, malému bylo asi rok a půl a po chvilce začli o jejím přiteli mluvit před malým jako o tátovi. Přítel z toho byl chvilku po tom, co malej o něm začal mluvit jako o tátovi, docela špatnej. Já mám o rok mlsdší dceru, přítelovi říká jménem, pokud mu bude jednou říkat také táto, to nechám na ní ale očkovat jí tim rozhodně nechci, přece jen má svého tátu a bordel jí v tom dělat nechci. Nicméně problém nastal v době, kdy malej začal chodit do školky, do té doby zvyklej být skoro pořád s mámou. Hned po školce měl jít k přiteli ale mámy se držel jako klíště, že nikam nepůjde, což je pochopitelný, když ho máma vyzvedne a hned ho vede k tátovi. Takhle to bylo několikrát a malého jsme nějakou chvilku vůbec neměli. Občas za ním přítel přijel ale odrazovalo ho jak se tváří jeho ex, jak jí je zima a když šla domů a on si hrál s malým u baráku, ale malej pořád lítal domů a přítel venku jen tak stál… Auto nemáme, takže taky musel spoléhat na spoje autobusů a věčně tam jen mrznul a malého viděl vždycky jen na chvilku. Navrhli jsme jí, že by si pro malého zkusil dojít do školky, že když jí neuvidí třeba spíš půjde, to argumentovala tím že mu ho nedaj a víc se o tom bavit nechtěla ![]()
Následně, když chtěl vidět malého, pořád se vymlouvala jak nemá čas, chvilku si našla vždy jen když přítel zmínil, že by to dal znovu k soudu.
Je to půl roku, co se s přitelem videli tak 2×-3× do měsíce, vždy jen na chvilku. Mezitím se přestěhovali náhodou 5min. pěšky od nás. Malej k nám nechce když si ho mají předávat ale jakmile zajde jeho máma třeba do obchodu, když si s ním přítel hraje, zeptá se ho na mámu a po odpovědí, že šla nakoupit nebo si něco zařídit, malej sám pak řekne, tak půjdem k tobě táto? vezme ho k nám ale po chvilce už mu volá ať už malýho přivede, chtěl zůstat ještě s náma ale ona že ne… je to tak po 14 dnech na 2h, mezitím pořád „nemá čas“
Přítel je z toho docela špatnej a zároveň se mu nechce aby se tahali po soudech a tak ale asi to jinak nepůjde, takže jí vždy jen řekne že to dá k soudu ona mu naslibuje všechno možný, protože se jí taky nechce tahat se po soudech, dá mu malého zas jen na chvilku a tím mu zavře pusu… I mě pořád říka, jak když mu ho zrovna nedá jak jsou domluvený, tak už s tim opravdu bude něco dělat ale… Vidím jak ho to trápí a odráží se to i v našem vztahu. I když takhle už to mají soudně udělěný ale ona to stejně nedodržuje, myslí si že si tím moc nepomůže, že by se to po chvilce bylo to samé. Jeden náš známý to má stejně tak, byl s tím u soudu několikrát ale je to pořád stejný…
Tohle absolutně nechápu, snad každý dítě má právo na oba rodiče. S mým ex nemám ohledně dcery žádné problémy, kdykoliv si jí chce vzít, tak mu jí dám.. Soudně nic nemáme, nebylo třeba, vždy se domluvíme. Matky, co tohle dělají by si měli taky uvědomit, jak by bylo jim, kdyby jim takhle někdo sebral dítě a bránili by jim ve styku s ním.
Vím že já s tím nic neudělám. A přítel je z toho špatnej, chtěl by syna víc vídat ale zároveň říká jak už nemá sílu to řešit pořád… Přijde mi občas jako by to skoro vzdával i přes to jak ho to trápí. Mluvili jsme i o střídavé péči, ale zas aby to nějak neubližovalo dítěti a ve většině případech se stejně dítě nechává matce ale co dělat, když si matka postaví hlavu…? ![]()
Ať to dá prostě k soudu, má právo syna vídat, třeba když to půjde znovu na soud, tak se madam umoudří, třeba taky ne, ale může to aspoň zkusit…
Když bydlí od vás 5min tak není snad těžký ho navštěvovat častěji, aby si kluk zvykl. A pokud by máma měla výmluvy, tak jinak než přes soud to nakonec stejně nepůjde
Ahoj, nepolevit a stále dokola se syna dožadovat. Zvlášť, když mají od soudu dané, kdy bude dítě u otce. Poslat zpravu, ze tento den a hodinu dítě vyzvedne a být tam, mít také důkazy ze rozsudek matka nedodržuje takze veškerou komunikaci vést třeba formou sms. Kluk už je ve školce, bydlí kousek od sebe, žádala bych o střídavou. A tím pohrozit matce, dnes už to tak není, aby soud rozhodoval jen s péčí u matky, zvlášť když matka otci styk znemožňuje…
@renda81 píše:
Když bydlí od vás 5min tak není snad těžký ho navštěvovat častěji, aby si kluk zvykl. A pokud by máma měla výmluvy, tak jinak než přes soud to nakonec stejně nepůjde
no on by to problém nebyl ale porad jsou tam nějaký výmluvy. Nedávno začátkem týdne, jak je malej nemocný, když ji psal v patek, jak je na tom malej ona ze už dobrý ale ze jel na víkend k jejím rodičům apod.
Přijde mi ze to chce vyřešit v klidu, bez soudu a porad čeká ze se to změní. Ale už se to táhne jakou dobu, kazdej mu to říkáme ale on pořád uvidíme jak to bude teď, když mu něco naslibuje a počkáme… Taky doufám ze už si uvědomí, že v tomhle případě to takhle nepůjde…
@misamt píše:
no on by to problém nebyl ale porad jsou tam nějaký výmluvy. Nedávno začátkem týdne, jak je malej nemocný, když ji psal v patek, jak je na tom malej ona ze už dobrý ale ze jel na víkend k jejím rodičům apod.
no nemoc chápu, ale když je u jejích rodičů - když má být u táty ![]()
v tomhle případě nic jiného než soud nezbývá, když s ní není rozumná domluva
@misamt píše:
Přijde mi ze to chce vyřešit v klidu, bez soudu a porad čeká ze se to změní. Ale už se to táhne jakou dobu, kazdej mu to říkáme ale on pořád uvidíme jak to bude teď, když mu něco naslibuje a počkáme… Taky doufám ze už si uvědomí, že v tomhle případě to takhle nepůjde…
neni na co cekat, jestli si maly ted odvykne ho vidat, tak pozdeji uz nebude mit zajem.
Bez soudu to asi nepůjde - ale ne soud na určení styku, ale na výkon rozhodnutí. Nebo tu střídavku. Prvně bych zašla na příslušný OSPOD a vylíčila situaci. Třeba bude matce stačit, když ji trochu do reality uvede sociální pracovnice.
@misamt Pokud mají soudní úpravu a matka ji nedodržuje, pak je postup následující:
Upozorňuji, že jen tak hned jít bez této přípravy na soud, je riskantní. Je potřeba mít prokázanou změnu poměrů, zejména tím bráněním v styku.
@canaglia
prosím tě co přesně je bod č. 4 to výchovné opatření - to se týká nespolupracujícího rodiče nebo dítěte? Nějak si to nedovedu představit prakticky.
@mimoza666 píše:
@canaglia
prosím tě co přesně je bod č. 4 to výchovné opatření - to se týká nespolupracujícího rodiče nebo dítěte? Nějak si to nedovedu představit prakticky.
rodiče. Může jít třeba o napomenutí, případně až nařízení psychoterapie, mediace, případovou konferenci organizovanou OSPODem apod. Dalšími nástroji jsou pokuta, při opakování už jde o trestný čin maření. Pár maminek už se dostalo až tam.
@canaglia píše:
rodiče. Může jít třeba o napomenutí, případně až nařízení psychoterapie, mediace, případovou konferenci organizovanou OSPODem apod. Dalšími nástroji jsou pokuta, při opakování už jde o trestný čin maření. Pár maminek už se dostalo až tam.
dík - to mě nenapadlo že je tohle. Hm případovou konferenci jsem absolvovala několikrát (ne jako matka) a je to absolutně neúčinný nástroj, jen si dámy z OSPODu udělají fajfku za aktivitu a jede se dál. Není efektivnější přejít rovnou k bodu 5? Pro psychoterapii se musí člověk rozhodnout a dost zamakat, jinak to tam odsedí jak pacienti v režimu ústavní péče a efekt nulanulanic.
@mimoza666 píše:
dík - to mě nenapadlo že je tohle. Hm případovou konferenci jsem absolvovala několikrát (ne jako matka) a je to absolutně neúčinný nástroj, jen si dámy z OSPODu udělají fajfku za aktivitu a jede se dál. Není efektivnější přejít rovnou k bodu 5? Pro psychoterapii se musí člověk rozhodnout a dost zamakat, jinak to tam odsedí jak pacienti v režimu ústavní péče a efekt nulanulanic.
Hele, nějak se živit musej, tak si to dali do zákona, aby měli kšefty. To je jako se vším. Samozřejmě návrhy na výkon by měly být nejúčinnější, ale třeba v mém případě se jim tam válí návrh na výkon už rok a tři měsíce, dokonce i s návrhem na určení lhůty pro rozhodnutí o návrhu, a vytírají si tím zadek, to by je musel člověk zase hnát na kraj, aby tu lhůtu fakt určili, což zase protáhne spor v meritu. Prostě pokud soudy nepracují, jak mají, pak je vymahatelnost dost mizerná. Osvědčilo se pouze to, pokud je člověk pořád otravuje, pak se chtěj takového potížisty zbavit. Ale viděl jsem dost odůvodnění, kde soud vytýkal aktivitu otce, který soud honil, aby plnil své povinnosti a že tím protahuje řízení. Takže nikoliv soud je odpovědný za průtahy, ale otec, který na průtahy upozorňuje a tlačí na to, aby soud plnil své zákonné povinnosti. Je to bordel.