Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Starší synek začal v září chodit do školky, doposavad jsme toho teda moc nenachodili, protože chodí 3-4 dny a přinese rýmu nebo kašel. Teď aktuálně má zánět středního ucha, tak je opět doma. Ráno, když jdeme do školky, tak už od rána pobrekává, že tam nechce jít a to trvá celou cestu (občas, někdy ne). Ráno se ani nenasnídá, občas si cucne UM (je takhle ráno zvyklý vypít lahev a až tak kolem deváté si dá pečivo s něčím). Pak přijde do třídy, dám mu pusu a odcházím, on buď pláče nebo si jde hrát s dětma. Když jsem tam s ním zůstávala (třeba 10 minut), tak mě pak nechtěl pustit a bylo to horší. Učitelky říkaly, že se vždycky za chvilku uklidní a normálně si hraje. Občas si vzpomene přes den, ale je prý celkem v klidu. Po obědě pro něj vždy přijdu, tak je celý šťastný, že mě vidí. Ale ty ranní „koncerty“ jsou pro mě dost náročný, snažím se neustoupit, protože se myslím, že ten kolektiv má na něj dobrý vliv, normálně se mezi děti moc nedostaneme a malej je hodně komunikativní. Nevím, jestli to mám ještě (ten řev ráno) třeba do konce listopadu vydržet anebo ho ze školky odhlásit. Zase si říkám, že bych ho tam pak příští rok nedostala. Taky u něj pozoruju trošku změnu chování - je takovej hodně panovačnej, že teď hned a okamžitě a zkouší si věci vyřvat (dřív to nedělal, nebo né alespoň tolik). Dělaly to taky vaše děti? Zlepšilo se to časem?
Normalni snad u vsech. Vydrz, nepovoluj, neodhlasuj. Prejde to uvidis.
To brečení ráno je normální… bylo by dobré, kdyby se podařily aspoň dva týdny chodit bez nemoci, uviděla bys hned to zlepšení.
Majda takhle brečela ráno snad celý první rok, po rozloučení se hned uklidnila a ve školce se jí líbilo.
Po nemoci/volnu to vždycky bylo horší. Když chodila bez přerušení, brzo se srovnala a ráno jen tak zafňukala…
Můj brácha to dělal až do třetí třídy, do školy už bude muset ![]()
Vydrz, skolka je pro neho prinosem. Taky jsem si zazila svoje. Sice se mi to ted keca, ale nas mladej si na skolku nezvykl nikdy a nechtel tam chodit ani po 3 mesicich, ani po 3 letech. Ale musel…ja nastoupila do prace a nebylo zbyti. Posledni rok skolky jsem byla na rizikovem tehu, tak jsem ho zacala bravat ke konci po obede. Byla to pro neho muka tam muset lezet po obede…on nespal uz od 4 let. Dodnes (chodi do 2. tridy) vzpomina na skolku spatne. Nelibilo se mu tam, ale jak rikam…nebylo zbyti a neco mu to dalo. Aspon to jak rikas, ze se dostane do kolektivu. Zacatky jsou vzdycky spatne, ale vetsina deti si zvykne a chodi tam rado. u nas to tak nebylo, ale treba u tebe to tak bude. Jeste jednou rikam…vydrz a preju pevne nervy ![]()
@Petrra mě takhle malej brecel skoro celý první rok.pak pohoda, přišla nemoc a nanovo.
V noci se budil a ptal se, co je za den a jestli jde do školky. Když jsem řekla, že ano, brečel už v noci
Tím, jak nebyl v pohodě i víc marodil.
Ted chodí druhým rokem a v pohodě.
Vydrž snad to nebude trvat tak dlouho jako u nás
Já taky řvala i poslední den ve školce. ![]()
Starší je to samé. Teda zcény nedělá, ale ráno nikdy nechce. Po obědě ho vyzvedávám, je celý nadšený, že to bylo fajn, vypráví, co dělali a hlásíí, že zítra jít chce. Ráno zase natahuje, že ne.
Kluk teda moc často nechodí, ne kvuli nemoci, ale protože máme společný program. Možná, kdyby chodil furt, bude to jiné. Ale to zas já nechci, máme poslední rok si to spolu užít. ![]()
Naprosto doslova a do písmene, do puntíku a do poslední tečky je u nás vše úplně stejné. ted jsme doma se zánětem hrtanu, za poslední měsíc 3 záchvaty laryngitidy, jednou sanita do nemocnice…holka ječí už v bytě že do školky nechce, snídaně i celou cestu, ve školce jí učitelka musí ode mě odtrhnout a pak mi vždy hlásí že do 5 min je holka v naprostým klidu a směje se a hraje si! pak si pobrečí jen v šatně když jdou ven protože jí chce někdo pomoct obléct ![]()
vím že musím vydržet, nic jiného nezbude. mám z toho děsný pocity ale vím že ta školka je pro ní úplně super a že jí to tam abví, jen se musí adaptovat. jen bych ráda ayb přestala být pořád marod protože se to takhle ztěžuje.
jde jen o to vydržet a počkat, bude dobře, já si pamatuju na školku jak to tam bylo super…naše děti budou mít taky takové vzpomínky ![]()
@Khalesi stejně,malého ze mé rvali a po 10 minutách sms že je v klidu a hraje si
A ty laringitydy taky-trpí na to a po ni byl vždy tak 14 dni doma a nanovo
Tak loni dcera brečela letos přemlouvá, že do školky nechce. Každé ráno má buď jako zelený nudle nebo kašle, bolí jí hlava, ruce, nohy, škrábe jí v krku ![]()
Vydžet, nepovolit, moje dcerka brečela 2roky, ted od září chodí obe moje holky a je klid, ale neboj, zavřeš dveře a je klid, věř tomu! a pokud tam s ním jsi ve třídě 10min, tak to nedělej, prostě převlíct a pryč. a pokud jde o nemoci, něco na prvenci koupit at nní tak často nemocnej.to se spraví, neboj.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.