Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Gorlami Syn boty nesnáší a doma ho nenetum v nich chodit jsou mu 3 a tuhle averzi má odmalička
@Gorlami doma dcerku necháváme běhat v capáčcích, což můžu vřele doporučit. Taky chodím bosa, jak to jen jde - i na zahradu
Každopádně před námi je celá zima a bez botiček to nepůjde.
Naše malá už má zájem chodit i venku, tak jsme zakoupili botky. Po prvním obutí následovalo totéž, co u vás. Nebo ještě horší - totální hysterák
Tak jsem sedla k emiminu a hledala rady. Osvědčilo se:
Nechávám boty volně na zemi, malá si s nimi hraje, nosí je. Někdy je vezmu, komentuju boty, ukážu. Teď je zkoušíme obout, začali jsme jednou botou. Už neječí hned a jakmile začne být nevrlá, zouvám. Jde to pomalu, ale zvyká si. Včera si zkoušela stoupnout ![]()
U nás s prvníma to samé, hysterák, rvala si je dolů. A to to byly krásný měkoučky sandálky, začala totiž v létě. Zabralo to samé - nechat jí je na hraní a na okoukání.
Nasi chodi na boso doma porad. Boty doma jsem vlasne ani nezkiusela. Jsem zastance konceptu bose nohy.
@Anes @alcar Taky jsem nedávno hodně uvažovala nad prvními boty pro syna. To, co píšete, má sice něco do sebe, ale taky bych neřekla, že je to úplně stoprocentní.
Nám se sestrou dávala mamka pevné obutí od prvních krůčků a klenbu máme krásnou. Když jsem byla dítě, tak si ji dokonce jede známý-doktor fotil do nějaké své publikace jako vzor správně vyvinutého chodidla.
Příbuzná dávala dětem celokožené capáčky a ploché nohy mají všechny tři děti, furt lítají po doktorech a dají spoustu peněz za ortopedické vložky a speciální boty.
V případě zakladatelky bych se ale přiklonila k názoru, že když holčička v botách chodit nechce, tak jí je zatím nedávat a zkusit později.
U syna jsem to udělala tak, že jsem koupila jedny pevné bačkůrky, jedny kožené capáčky a zkoušíme obojí, co se víc osvědčí. Zatím trochu vede pevná obuv, i když je to skoro nastejno, ale kožené capáčky si často sundává.
@Hoa Mai tak jsou na toto ruzne nazory. Kazdy si to musi prebrat sam v sobe. Ja, i dle logicnosti veci, si myslim, ze je lepsi opravdu nechat deti behat naboso, aby se jim nozka zpevnila sama a teprve po nejake dobe dat pevnou obuv. Ted trosku odlehceni… nasi byli na dovolene v Indonesii na ostrove Siberut. Civilizace nula nula nic, vesmes tam zijou domorodi krovaci. Ani jeden samozrejme nezna pojem bota. Vsichni chodi naboso, maji plosky pekne roztazene jak zabaci, prsty od sebe - zadne plisne, deformity kloubu, ostruhy, vpacene palce ci malicky. Tim nechci rict, ze by meli zdrave nohy, tezko rict, v zivote nezavadili o doktora. Ani tim nechci rict, ze bychom zde v Evrope meli chodit „na krovaka“, ale s botama by domorodci v pralese moc nepochodili. Je tam obrovska vlhkost a teplo, takze boty vecne mokre, zaparene. Nasi velmi trpeli, nejradeji, co to slo chodili naboso a bylo jim to velmi prijemne. To jen tak k zamysleni… Ja mam vyhodu, ze moje dcerka bude mit rok na konci brezna a myslim si, ze tou dobou tak nejak zacne i chodit. Takze ji budu davat co nejvice ven a naboso. Boty budu co nejdele oddalovat. Takze ja to mam jiz srovnane. ![]()
@alcar No jo, jenže si vem, po jakém povrchu ti Indonézané, o kterých píšeš, chodí: hlína, štěrk, kameny, písek, tráva, kořeny, chrastí. A po jakém povrchu chodíme my: doma plovoučka, lino, parkety, dlažba, max. koberec, venku asfalt, dlažba. To je nebe a dudy. Přírodní povrch je přirozeně hrbolatý, má různou texturu a měkkost, takže na něm mnohem víc zapojuješ svaly v chodidle (a nejen v něm samozřejmě), abys udržela stabilitu. Já jsem před dítětem chodila hodně po horách a musím říct, že je sakra rozdíl, jestli jdeš po přírodním nebo umělém povrchu. Po horách jsme mohli chodit dva týdny od rána do večera a nebolelo mě nic. Ale pak jsme slezli z kopců a museli jsme jít 2h po asfaltové silnici do vesnice na bus a po těch dvou hodinách mě pálily chodidla a cítila jsem to i v kolenou a kyčlích.
Doma, když chodím bez pantoflí, tak mi to za chvíli začne vadit a jdu si pro ně. Když jsme ale na chatě, kde je všude kolem tráva, tak chodím jedině na boso, to miluju. Nebo na pláži na písku, to je krásný pocit.
Máš pravdu, že bota je pro lidské chodidlo nepřirozená, ale ten povrch, po kterém skoro 100 procent času chodíme, taky.
@alcar Ještě aby to nebylo špatně pochopeno - tím nechci říct, že kritizuju přístup chození na boso nebo bez pevné obuvi, to ne. syn taky doma chodí částečně na boso, částečně v capáčkách a částečně v botách, abych zjistila, co preferuje. Zatím teda vedou holé nohy nebo boty nad capáčky.
Venku ho nechám v teplém počasí taky co nejvíc lítat naboso.
Co třeba ale moc nechápu, tak dávání bot nechodícím dětem, třeba do kočárku, aby tam nebyly jen v ponožkách, protože to vypadá blbě. Já jsem byla ve svém širokém okolí vždycky za pablba, protože moje dítě jediné jezdilo ve fuseklích a i teď, pokud sedí v kočárku, tak mu boty sundávám.
Příspěvek upraven 13.12.14 v 22:26
Diky vsem za rady a zkusenosti
. Budeme to zkouset, nenasilne a koupim ji nejake ty kozene capacky. Nemate nejaky tip na kamenny obchod capacku v Praze?
@Hoa Mai To davani bot malym miminum do kocarku taky nechapu, me to nikdy nenapadlo, sice jsme dostali od znamych nekolik roztomilejch mini boticek, nad kteryma jsem se jeste jako tehotna rozplyvala, ale nikdy jsem je male nedala.
@Gorlami třeba v Bráně k dětem www.branakdetem.cz mají kožené capáčky. Ale určitě těch obchodů bude mraky, spíš napiš ve které části Prahy by se ti to hodilo.
@Hoa Mai Centrum, Smichov; tu Branu mam relativne pri ruce. Dik.