Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Takže, on ti musí předat vyúčtování. Než jsi byt opustila, zapsala sis stavy všech měřáků?
Stavy máme sepsaný v předávacím protokolu. Co musí, to vím, ale jak to teď ofiko udělat? Soud, dopis?
@nonyx píše:
Stavy máme sepsaný v předávacím protokolu. Co musí, to vím, ale jak to teď ofiko udělat? Soud, dopis?
Nejprve ho vyzvi e-mailem. Pak doporučeným dopisem. Pokud nebude reagovat, předej to právníkovi. Právník jej vyzve. Pokud nic, tak soud - opět s právníkem.
A toho právníka mi zpětně nakonec zaplatí on? Nevím, jak to chodí.
@nonyx píše:
A toho právníka mi zpětně nakonec zaplatí on? Nevím, jak to chodí.
Za prohraný soud a celkové náklady. Neboj, právník pokud mu pohrozí, že nepředloží originál - či ověřenou kopii originálu, bude cálovat, protože právo stojí na tvé straně.
A mám opravdu právo vidět originál nebo aspon kopii vyučtování od dodavatelů služeb, že? On mi říkal, že na to právo nemám
@nonyx píše:
A mám opravdu právo vidět originál nebo aspon kopii vyučtování od dodavatelů služeb, že? On mi říkal, že na to právo nemám
A jak jinak chceš udělat vyúčtování? Přeci musíš vědět a znát vyúčtování tepla, vody atd. Z kauce se ti strhne určitá výše a zbytek ti musí vyplatit. Otázkou je, jestli to nezfalšoval. Proto máš právo a nárok vidět vyúčtování. Pohledej právníka v okolí a objednej se.
Máš právo vidět originál a pořídit si kopii dle § 2252 občanského zákoníku.
§ 2252
(1) Požádá-li o to nájemce, umožní mu pronajímatel zpravidla nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období nahlédnout do vyúčtování nákladů na poskytnuté služby za minulý kalendářní rok, jakož i pořídit si z vyúčtování výpisy, opisy nebo kopie; totéž platí o dokladech týkajících se účtovaných nákladů.
A taky máš právo na vrácení celé jistoty, protože nic nedlužíš, pokud ti nepředloží vyúčtování, na kterém by byl nedoplatek.
§ 2254
(2) Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci; započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží. Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.
@Lendeš
Dobře, ale kdy ho mám vyzvat, aby mi předložil ty doklady? resp. kdy je to to „4 měsíce po skončení ZÚČTOVACÍHO OBDOBÍ“? Jak já mám vědět, že uz mu došli podklady od vodárny atd?
Já bych ho teď jen vyzvala k tomu, že ti má vrátit zbytek kauce, protože mu žádné peníze nedlužíš. A pokud vznikl nějaký nedoplatek za služby, žádáš o zaslání kopie vyúčtování nebo sdělení termínu, kdy do něj můžeš nahlédnout v době od-do a zavazuješ se tento případný nedoplatek uhradit do XX dnů od doručení vyúčtování. A klidně mu tam cituj i ty paragrafy zákona.
Super díky, napsala jsem mu tohle do mejlu s tím, že pokud bude nekomunikovat, jako že dosud mě ignoroval, tak budeme komunikovat oficialni cestou
@nonyx píše:
@Lendeš
Dobře, ale kdy ho mám vyzvat, aby mi předložil ty doklady? resp. kdy je to to „4 měsíce po skončení ZÚČTOVACÍHO OBDOBÍ“? Jak já mám vědět, že uz mu došli podklady od vodárny atd?
Zúčtovací období byva kalendářní rok. On teď originál vyúčtování za ty 4 měsíce nemá, protože ji ani mít nemůže. ( Pokud je to byt v bytovém domě). To se bude dělat až příšti rok na jaře…
@Lendeš teď mě ještě napadlo. Kdyby se u soudu ukázalo, že skutečně vyúčtování nemá (což nemá)a strhl si nedoplatek jen tak z výcucu ruky, mám ve smlouvě napsáno, že kauce bude vrácená až po tom, co přijde vyúčtování od dodavatele a on si z ní strhne případný nedoplatek nebo pošle víc o přeplatek.
takže bych musela vracet tu kauci-zbytek, co mi poslal, a čekali bychom na vyúčtování
Je to tak?
@nonyx Já nejsem právník, ale řekla bych, že ustanovení o tom, že kauce bude vrácena až po vyúčtování, by mělo být neplatné, protože občanský zákoník říká „Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci“, tedy ne po skončení, ale při, což chápu jako den skončení nájmu.
Ahoj,
ukončila jsem nájem s pronajímatelem dohodou. Nyní mi poslal jím vytvořenou fakturu, mám prý nedoplatek. Požadovala jsem po něm kopie originálu vyúčtování. Prý žádné nemá, že to bral odhadem, a nemám prý právo na vyúčtování a nebude nikam stavy posílat.
Podle zákona na to právo samozřejmě mám, ale jak teď postupovat? Poslat doporučený dopis s dodejkou, že žádám kopie originálu vyúčtování (toto právo je jak v zákoně, tak ve smlouvě kterou jsme mezi sebou uzavřeli), a když ho neposkytne, tak soud?
V zákoně se hovoří o zúčtovacím období, jaké je ale zúčtovací období, když jsme ukončili nájem dohodou? Jde mi o to, kdy mu mám ten dopis poslat.
Zákon
(1) Požádá-li o to nájemce, umožní mu pronajímatel zpravidla nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období nahlédnout do vyúčtování nákladů na poskytnuté služby za minulý kalendářní rok, jakož i pořídit si z vyúčtování výpisy, opisy nebo kopie; totéž platí o dokladech týkajících se účtovaných nákladů.