Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
prosila bych o radu zkušenější uživatelky/ uživatele konviček na kávu. Testuji svoji novou moka konvičku, ještě jsem žádnou neměla a kávu jsem prozatím vařila ve frensch presu. Když dám vařit kávu v moka konvičce, voda projde varem a vyteče do horní nádobky, to je vše v pořádku. Ale v dolní nádobce zůstane asi 1 cm až 2 cm vody. Má tam ta voda zůstat, je to v pořádku?
Koupila jsem schválně konvičku na šest šálků, abych měla aspoň jeden normální hrnek kávy, a překvapuje mě, že voda zůstává.
Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.
Je to v poradku, ze dole male mnozstvi zustane. Na zacatku se dava voda pouze k filtru a mela by se varit pomalu - a jen dokud nezacne bublat a nechat se dojit mimo plamen, tak dostanes z kavy to nejlepsi. Kdyz bys to rozpalila, aby se ‚spotrebovala‘ vsechna voda, kava se prepali a chut je o poznani horsi.
@Zeleňule Ano trochu vody tam zustava. Mame obyc. na sporak i eelektrickou, ktera se sama vypina, a trochu vody zustava v obou.
Capretta Děkuji za odpověď, jsem ráda, že konvička funguje, jak má
.
Capretta Děkuji za odpověď, jsem ráda, že konvička funguje, jak má
.
Nám se to také stávalo a stačilo konvičku opravdu pořádně dotáhnout - pak tam té vody zůstalo o poznání méně. Je ale fakt, že pak mi to zas někdy nejde povolit, když chci vařit znovu ![]()
Jak dosáhnout pěny na kávě, nazyvané crémou?
Mám model s ventilem
.jpg?53ea48f6)
Swift Vidíš to, ani jsem na ni při výběru konvičky nenarazila. Ovšem podle recenzí jsem koupila také Bialetti, ale nerezovou. A na potřetí se mi káva povedla výborně, asi to chce jenom ten kumšt.
Podle mého názoru záleží na tom, jak dlouhá je ta trubička v kovové části s filtrem, kterou ta voda stoupá nahoru - zákonitě nemůže dosahovat úplně na dno, takže trochu vody tam bude vždycky, jinak je to model od modelu. Ale není to nic, čím se znepokojovat. ![]()
Ad crema - nejsem velký odborník, ale myslím, že to není věcí ani tak konvičky, ale kávy, kterou do toho dáš. Slyšela jsem, že takové pěny nedosáhneš se 100 % arabikou, ale musíš tam mít nějaký podíl robusty. Takže leda experimentovat s jejím podílem a zkoušet.
Ale skoro bych si myslela, že na tom obrázku to může být i kapku přikrášlené, a že ve skutečnosti by se taková pěna povedla v 1 ze 100 případů.
Už jsem měl návod, že musím přesně odměřit vodu na rysku, dát studenou, pak čerstvě namlít čerstvou kávu, decentně napěchovat aby nedocházelo k vytvoření tunelu, kterým projde voda.
![]()
Je jasné, že robusta víc pění…
Arabica to umí taky, na presovaru pění…
No pokusím poštělovat hrubost mletí a dělat to na plynu. Ta elektrika mi připadá taková nějaká líná.