Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Děti jsou pár dní pryč a já jsem zcela neplodně místo úklidu jejich pokoje ten čas strávila dumáním nad tím, jak ho uklidit.
Mají společný pokoj-holky 5+8. Přijde mi, že všude je spousta krámů, takových těch malých (ale i velkých). Figurky, obrázky, kresbičky. Speciálně starší je sběratelka všeho
![]()
S některými věcmi si nehrají, ačkoliv je dostali vloni k Vánocům-starší dcera autobus pro Barbie.
Mám sto chutí některé věci prostě prodat-ten autobus, kočárky…ale zase si říkám není to škoda? Nebudou to pak znovu chtít? Stejně tak ty malé věci. Není to škoda?
Sama jsem spíš čistič a vyhazovač než sběratel, ale u těch dětí mi to nějak nejde.
Napadlo mne je přesvědčit, že by některé ty malé věci mohly samy prodat za korunu, pět korun, deset. Ale kde? Jsou to objektivně krámy.
Jak to máte Vy? Nějaké rady?
Já jsem nedávno debordelizovala, s čím si nehrajou a z věcí, které už vyrostly jsem rozdala či zničené vyhodila.
Co se mi osvědčilo, malinké hračky jsem sezbírala do dvou bedýnek a dala je do kumbálu, mohou si z nich občas něco přinést do bytu. (Já dávám opět zpět). Plyšáků jsem sezbírala také dvě bedýnky a dala do kumbálu (máme to zamčené, děti tam samy nemůžou). Po plyšascích se jim vůbec nestýská…Vyřadila jsem také stavebnice, které je nebaví. Kupodivu mají teď v pokojíčku uklizeno a úklid netrvá tak dlouho.
Tak to se přidám ke sledování tipů na úklid, jsem na tom podobně. Navíc spousta výtvorů ze školy, z keramiky, z výtvarného kroužku… Vyhodit je mi to líto, ale zase bychom asi brzy museli postavit další dům jen na věci. ![]()
@jenny.fields dat do krabic a nekam do sklepa, pokzd si nevzpomenou tak pred Vanoci prodej… za tyden bude mut deti take fuc a uz mam doma krabice, zustane doma kuchynka a nadobi Lego a kostky a hraci hracky od Fisherprice… to bude ale mista…
Vyházet úplný kraviny (staré lístky na vlak, obaly z kindervajíček, každej má doma něco, my třeba šišky v šuplíku), na různé postavičky nebo sběratelské drobnosti pořídit krabice nebo boxy a pokud toho není na dvacet krabic, tak nechat, vyhodit to můžeš vždycky. Možná už když to naskládáš do krabice, tak zjistíš, že půlka bince je pryč. A velké věci, se kterými si nehrají, ulož do sklepa/na půdu/do skříně a až bude třeba hnusně nebo přijde návštěva, tak to vytáhni. Pokud po tom nebudou pátrat, tak bych to časem i prodala a koupila něco, co jim udělá větší radost. Nejhorší je se do toho pustit, pak už to jde samo ![]()
@jenny.fields Taky potřebuju poradit - mám jednu skoro šestiletou, ale je to tragédie.
Co jsem zatím vyzkoušela:
Těším se na rady úspěšnějších ![]()
Já bych nechala jen pár hraček, o kterých víš, že si s nimi holky často hrávají. Ze ostatních bych okamžitě vyhodila všechno rozbitý a nefunkční, co už nejde spravit a zbytek schovala do krabice na 2-3 týdny. Na některý si vzpomenou a budou je chtít a ty bych jim dala. Hračky, co by tam zbyly i po 3 týdnech bych prodala nebo darovala
Nač shromažďovat.
… na škole kam chodí mé dítě mají 2× ročně prodejní burzu..„blešák“ (v rámci finanční gramotnosti)..cokoliv si přinesou a sami nacení si smějí sami navzájem prodávat i nakupovat -tahle akce si mi velmi líbí -ale že bych poznala v pokoji rozdíl se zatím nekoná
(a to má dovoleno nakupovat jen za finance které utrží vlastním prodejem
)
V první řadě bych neuklízela tak velkým holkám pokoj, v tom smyslu, že odjedou z rozbordeleného a vrátí se do uklizeného. U všeho můžou aspoň asistovat, vyhneš se pak nářkům, žes jim něco vyhodila.
Co se týče konkrétních tipů: Výtvory - vždy na nějakou dobu vystavíme, pak vyhazujeme. Pokud je to něco zajímavého, je možnost to nafotit a mít to uchované v digitální podobě. Staré hračky - pokud jsou to hračky, s kterými si už nehrají, dáváme je do charity, známým s mladšími dětmi a podobně. Děti chápou, že někdo jiný z těch hraček bude mít radost a nedělá jim problém se jich vzdát.
Pro udržení pořádku doporučuju spoustu úložných krabic, na ně nalepit obrázky nebo nápisy, co tam patří.
@jenny.fields co to zkusit takhle? https://www.emimino.cz/…-doma-13184/
My jsme také momentálně ve fázi velkého třídění. S výtvory jsem to udělala tak, že jsme si udělali výstavu, děti si vybraly cokoliv, co si chtějí nechat, stejně tak já i manžel. Zbytek jsme vyhodili. Stejně tak budeme postupovat s drobnými hračkami či panenkami, protřídili jsme tímto způsobem krabici s figurkami a staršími autíčky - ze dvou velkých boxů zbyla třetina jednoho. Zbytek jsem prodala kamarádce.
@blobfish To se neděje, pokoj je uklizený věci v krabicích. Jen ten krabic je prostě moc a těch věcí v nich ještě víc.
@lleennttiillkkaa Tady nejde o to, že by tam měly bordel. Ale o záplavu věcí.
@jenny.fields píše:
@lleennttiillkkaa Tady nejde o to, že by tam měly bordel. Ale o záplavu věcí.
znám to, milion krabic, milion hraček se kterými si nehrajou, ale jednou za čas je vytáhnou, tak se nesmí vyhodit…
Ja se strašně těším na stěhování. Až jim vyhodím ty krámy a do nového domu uz nikdy nic takového nechci dotahnout
. Nic mi ale nebude líto jako toho co nakoupila treba babička, ale ma to zlomené to a ono a pak to u nás neuvidí. Ale nic se nedá dělat prostě to poletí