Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, sice sem našla podobná starší témata ale s úplně rozdílným věkem…
Takže malá když kadí tak někdy předtím někdy během řiká ee. Tak sem zkusila nočník ale nechce na něm být natož do něj ee udělat. Na nočníku brečí, kňourá a vstává. Co s tím, poradíte
Díky.
Ještě jsme zjistili že malá má problém být slečená (tedy při koupání ne) ale kdykoli jindy natož někde chodit bosa (bez ponožek)…
Ahojky, já mám podobný problém s 19 měsíčním synem. Tvoje dítko je ale ještě malé na nočník. Má pediatrička říká, že není dobré začínat dávat dítě na nočník před 18 měsíci. Když nechce a ty ho nutíš, tak mu to můžeš znepříjemnit na hodně dlouhou dobu a nebude chtít někdy až do tří let.
Můj syn chodil dobrovolně a rád na nočník, sám si řekl kdy a bylo to v pohodě (tak kolem 14 měsíce). Teď se najednou nějak zasekl a čůrá a kadí do plín o stošest a na nočník nechce skoro vůbec. Tak ho dávám, jen když si sedne sám (což je tak jednou denně
) A koupila jsem horší plenky (používali jsme pampers active baby) a doufám, že až ho bude prdelka studit, tak půjde dobrovolně ![]()
Rozhodně to tvoje mimčo nenuť, řekne si sama
Jo a mimochodem, můj syn taky miluje ponožky ![]()
jé, jako kdyby to bylo o našem Domčovi…Neřeš to. V létě si naháček snad zvykne. Domča odmítá stoupnout z koberce na dlažbu, nesnáší studeno na nožičky.Když ho někde postavím, tak vříská a střídavě zvedá nohy, jako kdybych ho postavila na kamna.Nočník chce obrovskou trpělivost, vysazovat často, ale na chvilku. Já mu teď při každém přebalování trošku vynadám, že hovínko patří do nočníku, když se mu to povede, tak ho půldne chválím, hlavně to chce prostě aspoň jednou odchytit, aby viděla ten výtvor, oni pak mají motivaci. No ale jinak my máme taky úspěchy minimální, žádnej nerv, máme čas, jednou se to naučí a jestli to bude za půl roku? No a co…
Biny: já sem nad nočníkem vůbec nepřemýšlela měla sem to naplánováno až na podzim ale právě když na mě vybalila ee a opravdu opravněně
tak sem to chtěla zkusit hned, takže na to nemám reagovat až zas řekne ee ![]()
Můj dáreček taky říkal aa a šel si sám sednout, vyčůral se, popř. udělal i bobana
a byl spokojený, žádný křik a odpor. Ale teď stojí, má ruce mezi nohama a řekne „Jejda“ … a je to už v plíně. A bobana mi přizná, až se ho zeptám.
Jestli ti říká ee a nechce na nočníku být tak bych ji nenutila tam sedět. Myslím, že by z toho měla mít dobrý pocit a radost a určitě ne na něm brečet a vztekat se. ![]()
ahojky, ja taky myslim ze by se na nocnik nemelo nutit.
moje teta davala svoje tri kluky od pul roku!ten nejmladsi-tak ho pres den odchytavala,pozdejc si rikal sam,ale stejne v noci se pocuraval az do3 let,takze to nema cenu prehanet.ja jsem u myho kluka-10,5m. zkusila ho jen po:,–(it-tak ze srandy,no ten si s nocnikem hral a vubec nic nepochopil.takze to zkusim zase za par mesicu.a kdyz to nepujde tak ho necham bejt,on na to urcite sam prijde.plniky jsme objednala z netu kvalitni ale levne tak neni problem.
jinak nase teta ma holcicky a ty curaly do plen do4 let a ted v pohode(8,9let) curaji.
jinak jsem nekde cetla ze dite to chape az tak od15mesicu,jakoze je nervova soustava natolik vyvinuta ze by mel pochopit r vycurat se do nocniku,ale urcite je to individualni a ja naseho kluka nutit nebudu.
PS:nas martinek teda leze klidne uplner nahej po dlazbe,hlavne kdyz ma tu vec pro kterou jde
ze je tam studeno mu nevadi.ale boty a ponozky taky strhava,ale to mu rikam at to nedela ![]()
Jediná rada zní : ČEKAT
opravdu to funguje, já jsme to psala už vg několika diskuzích, že malýho jsme na nočník nedostali ani za nic…tak jem to nechala být, občas zkusila,ale bylo to pořád stejný. Když mu byli dva a něco, tak si z ničeho nic jeden den řekl o nočník a plínku prostě nechctěl. Od toho dne je bez plínek i přes noc, i když někam jedem. Bylo to jak blesk z čistého nebe, babičky nevěřili. A dokonce předběhl všechny svoje vrstevníky,kteří vysedávali na nočníku už od roka (i dřív).
Ahojky,
s tím nočníkem bych na mimi určitě netlačila. Našemu Jířovi jsou 2 roky a 4 měsíce,bez den jsme bez problémů bez plínky,ale kadit mi do nočníku taky nechce. To si buď řekne o plínku a nebo čeká až půjde spát a dostane plínu. ![]()
Už mě s tím taky zlobí,ale všichni nám říkaj, že to přejde,tak uvidíme. Na třech letech má jít do školky,tak snad to zvládne.
Bez ponožek mi taky nechce chodit, i když je fakt vedro,nechce být na boso,ani v sandálech. Nohy má zpocený,ale nikdo s ním nehne.
Ahoj holky,
podělím se o velice čerstvou zkušenost
. Kdykoliv jsem to na Dádu zkoušela s nočníkem, vždy mi z něj okamžitě vstával a odcházel. Nehodlala jsem ho tam držet násilím, takže jsem ho nechala být s tím, že to zase za nějakou dobu zkusíme. Byla jsem ovšem naprosto v šoku, když jsme se v pondělí vrátili z dovolené a od úterka si zničehonic začal sám říkat na nočník. Od té doby jsme přes den bez plen bez jediné nehody včetně návštěv u příbuzných. Vše naprosto bez problémů, i kakání. Fakt bych tomu nevěřila, kdybych to nezažila
. Takže pokud můžu něco radit, tak opravdu počkat, až je dítě natolik zralé, aby bylo schopno pochopit, co se po něm chce a aby rozumělo případnému vysvětlování. Alespoň u nás se to vyplatilo
.
Ohledně chození naboso - také to brouček nemá rád. A být úplně bosý třeba na trávě, to je pro něj tragédie
. Tak to respektuji a nenutím ho k tomu.
Siamino,vidím že náš příběh je velmi velmi podobný. opravdu to chce jen počkat. nic se neuspěchá. Vdávat nebo ženit se s plínkama nebudou.Přiznám se teda že mě se taky čekat nechtělo,ale pak jsme byla přkvapená…
Ahojky,
my jsme měli boj s babičkou, která mě nutila dávat na nočník od půl roku. Doktor mi řekl, že v 15ti měsících je to ideální doba na začínání. Za 14 dní se to Bára naučila a ve dvou letech už neměla plínu ani na noc.Ale je to tím,že má dobrej držák(lepší než já, já musím aspoň jednou v noci).
Ale co nám zabralo-14 dní jsem uklízela jak po štěnátku, co půl hoďky jsem to zkusila na nočník, jenom chvilku, když nic tak nic. Občas nehoda, nezlobila jsem se na ni, jen jsem řekla, že je to fuj a dovedla ji k nočníku. Když jsem zadařilo, tak jsem chválila o stopéro.
Teda Bára se nebránila. Ale když se jí nechtělo, tak nám zabírala taková finta, u kluků myslím, že je to ještě lepší. Když řekla, že na hrnec nee, tak jsem utrhla kousek ubrousku, řekla, že to je lodička a když ji počurá,tak bude plavat. Pak už si nosila „lodičky“ sama, vybírala z koberce drobky a ty jsme počůrali a bylo to v pohodě.Občas to zabere i teď, když zapomene, že má čurat a je zabraná do hry.Tak to zkuste, třeba to zabere, kluci můžou „lodičky“ i pozorovat, jak plavou.
Hodně zdaru a trpělivosti!
Jitka a mrňousci