Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
jak uchováváte kuřecí maso? Já většinou koupím chlazené(kuřecí prsa), tentýž den jej nakrájím na menší kousky, každý kousek dám do čistého sáčku a dám do mražáku. Vždycky, když ji dělám kuřecí maso, tak vytáhnu jeden kousek a dám ho vařit. Dělám něco špatně? Malé totiž našli nějakou cantebakterii(omlouvám se, nevím jak se to píše) a na hygieně mi řekli, že je to z kuřecího masa a že jak to dělám já, tak je to špatně. mám spíše každý den koupit čerstvé. A jak to mám asi udělat, to mi neřekli.
Ivulka
Ivulko, nevidím na tom nic špatného, dělám to stejně. Jen před nakrájením to maso pořádně omyju, to ty nepíšeš, ale asi to taky děláš, že
Kupujeme veliká balení v Makru a děláme to tak několik let a nikdy nikomu nic nebylo, tak nevím. ![]()
Držím palce, ať je malá brzo zdravá ![]()
Sarah
no ivulko, podobně to dělám s hovězím. Jiné totiž pro syna nepoužívám…prpotože kuřecí bio u nás není a domácí nemáme.
Ale jo, děláš to dobře. I když je na druhou stranu fakt, že když něco koupíš v obchoďáku, tak nemusíš tušit, jestli to náhopdou nebylo mražené a nejsou jen proměněné cedulky.
Párkrát jsme takhle koupili báječně páchnoucí řízky…kuřecí…
NiKi
Ivulko, děláme to naprosto stejně
jen kupujeme kuře celé a to porcujeme (brouček je zatím v bříšku a sami s manžou celé kuře nesníme - teda - snědli bysme, ale tolik masa opravdu zapotřebí není), příjde mi to nejlepší způsob… taky nejlevnější… Zmražené kuře nenaporcuješ…
Problém je, že to opravdu není úplně „košer“ - chlazené kuřata podle mě nejsou určené k uchovávání v mražáku…
možná by bylo řešení kupovat opravdu čerstvá kuřata a co nejdřív naporcovat a zmrazit - pak v mrazáku uchovávat co nejkratší dobu…
Ahojky,
tak abych tě uklidnila tak já to dělám stejně jako ty a abych řekla pravdu, tak netuším jestli je to správně nebo ne. Každopádně denně kupovat jedno kuřecí prso mi přijde dost časově náročné. Jinak dřív jsem si taky to kuřecí nebo i jiné maso uvařila, rozmixovala a pak zamrazila do tvořítka na led. A pak už jsem si jen vyndala kostiček kolik jsem potřebovala, rozmrazila a přidala do jídla.
Terka
Dělám to taky tak.. koupím maso, rozdělím, nasáčkuju a dám zmrazit. Nemyslím, že by chyba byla na tvojí straně, ale souhlasím s názorem, že u masa z obchoďáku člověk nikdy neví… mohlo být xkrát zmrazené ![]()
Dělám to stzejně, jen s krůtím, kuřecí nekupujeme. Jen místo do sáčků krájím ta prsa na takové kostky 2×2 cm a ty dávám do formiček na led a to celé balím do pytlíky. Pak vždy jednu kostku vyloupnu. Malému dávám maso ted tak 3-4× týdně, takže se to celkem rychle spotřebuje, dříve jsem dávala jen 1-2× týdně, tak jsem časem, když už to bylo na mrazáku třeba měsíc, ty kostky použila na jídlo pro nás, a malému nakrájela z čerstvých prsou. Nic mu nikdy nebylo…
K.
ahoj Ivulko,
male asi nasli campylobakterii,ne?:-)ta je z kureciho masa,ale spatne tepelne upraveneho.musis spis hlidat,aby maso bylo dobre uvarene.tim,ze to koupis chlazene a pak zamrazis,nedelas nic spatne.mozna teoreticky cestou domu v teple se ty bakterie pomnozi,ale tepelnou upravou je zabijes.
ja taky zamrazuju chlazene maso.
Ahoj, asi to byl campylobacter. Z drůbeže hrozí ještě salmonela. Dělám to stejně: omyju, nakrájím, po porcích zamrazím. Před úpravou se má rychle rozmrazit a potom cca 20 minut vařit. Pozor na nedokonale rozmrazené maso, kdy okraje se vaří, ale teplota uvnitř masa je nízká a bakterie se tudíž nezničí. L.
Ahoj také musíš používat jiné prkýnko než na ostatní věci (na zeleninu, salámy a tak) tchýně pracuje na hygieně tak mi to říkala. Maso musíš také umýt, pořádně tepelně zpracovat a umít si ruce. Malá si mohla líznout někde syrového,ale neboj určitě bude brzy zdravá!!
Ahojky,
s tím masem to dělám stejně jako ty. Nakupujem vždycky ve velkém v makru a pak to napytlikuju a zamrazím.
Ten campylobakter jsme měli vloni v létě, docela dlouho trvalo, než se toho Jířa zbavil
. Na hygieně nám říkali, že to je ze špatně tepelně zpracovaného kuřete a že se má používat prkýnko zvlášť na syrové maso a na ostatní věci. Nejlepší jsou prý sklokeramická prkýnka, na dřevěným prkýnku ten bacil může přežít až 3 dny při pokojový teplotě.
O mražení masa nám tenkrát nic neříkali,tak to je asi v pohodě.
Přeju brzké uzdravení.
Ahoj,
tak já maso nejdřív uvařím a pak teprve zamrazím.Ráno si ho pak vždycky vyndám a nechám v lednici rozmrazit a pak ho jen přihodím už k hotové zelenině a ještě ho nechám chvíly přejít varem.
Tak doufám,že to nedělám špatně.
ahojky,
opravdu je to campylobacter. Díky za upřesnění. Tak jsem ráda, že to nedělám špatně, ale asi bude zrada v tom prkýnku, kde maso krájíma potom mačkám i uvařenou zeleninu. To mi právě už řekla i naše doktorka. Já jen, že z hygieny volali manželovi a ten tady vyšiluje, že snad by chtěla dokonce, abychom dali nové omítky a chodili kolem malé i s rouškou. Je to šílenec.
Díky moc
Ivulka
Ahoj Ivulko,
tak to jsme na tom stejně. My tu bakterii máme taky a drží se nás jako klíště. Máme to už měsíc. Teda já a Simča. Taky nám řekli, že je to z masa, ale vůbec netuším jak, protože to vždycky moc moc vařím, jedině, že by z toho prkýnka, nevim. Každopádně přeju, ať jste brzo zdraví. Nám už dali antibiotika, tak uvidíme v pondělí na výtěrech.
Orpet