Nechce nic než brambory, kluk 10 měsíců
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nechce nic než brambory
Ahoj holky. Má 10 měsíčního kluka, který docela pěkně jí. Až na to, že k masu či zelenině sní jen brambory nebo bramborovou kaši. Jakmile mu zkusím rýži, těstoviny, kuskus… rozvařené i namixované, vše poctivě vyzvrací. Není přitom typ, který by to dělal naschvál. Je moc hodný i při jídle, vidím, že mu to opravdu dělá problém. Zkouším jen občas, nechci ho stále trápit, aby nezískal odpor k obědům. Trvá to od 8 měsíce, kdy jsem mu to prvně zkusila. Teď už by snad měl mít odolnější trávení vůči kouskům, ale zatím je se to nikam neposunulo. Bojím se, že i později bude vyžadovat jen tuto přílohu a hlavně, že budu mixovat jídlo do 2 let. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jídlo mačkat? Jí ti vůbec chleba, pečivo obecně? Mylsím na snídaniapod, ovoce, nějaké měkké nakríjené na kousky, aby si mohl sám strkat do pusky? Uš´číš ho samostatně jíst? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neboj..bude i testovinove, ryzove obdobi.. my sme ve fazi nejstarsi ryzi, stredni knedlik…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
..Jo a rika se, ze pokud vyroste prvni zoubek, tak uz neni potreba diteti mixovat, ale mackat (na chvili)
mam 6mesicni a uz si pochutnava na kurce od chleba a pekne papa i „jen“ rozmackane jidlo - a zub nema ani jeden
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V tomto věku se chutě velice rychle mění..Všechny tři děti měly taky období bramborové, rýžové, těstovinové..Chutě se později vytříbí..Co se týče příloh, já jsem v tomto velmi tolerantní a klidně vařím dvě - mám tři děti..Protože se na příloze kolikrát nedohodneme ani s chlapem, já mám ráda brambory a on má rád rýži, k tomu konkrétnímu jídlu si nic jiného nedovedeme představit, děti si můžou vybrat, každý si nahlásí
Jde ale fakt jen o ty přílohy, nevařím každému něco jiného..A právě při tom pozoruju, že se obměňuje, co si děti nahlásí, na co mají chuť..Na talíři si vzájemně nezávidíme a nedáváme ochutnat, každý jíme to svoje ![]()
Co se týče mixování, v deseti měsících bych to neřešila..První a třetí dítě mi dlouho nesneslo kousky - cca do 18 měsíců, dvacetiměsíční dcera začala až nedávno jíst normální jídlo..Prostřední naopak nechtěla kašovité a jedla v kouscích brzy..Na mixování do dvou let nevidím nic divného..Naopak, té nejmladší dvacetiměsíční dám raději místo předkrmu homogenní mix než vývar s nudlemi a kousky zeleniny a masa, kde velkou část vylije(jí sama). S největší pravděpodobností to tak dlouho ale trvat nebude, i když tomu necháš volný průběh.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Measmille píše: ..Jo a rika se, ze pokud vyroste prvni zoubek, tak uz neni potreba diteti mixovat, ale mackat (na chvili)mam 6mesicni a uz si pochutnava na kurce od chleba a pekne papa i „jen“ rozmackane jidlo - a zub nema ani jeden
Tak s tím nesouhlasím.
První a třetí měli zoubky od půl roku - vyrostli dva naráz a za 14 dní další dva a jídlo potřebovali dlouho mixované..Prostřední měla zub až v 8 měsících a mixovat nepotřebovala skoro od prvního přikrmování..Nemá to na nic vliv, dnes všichni jí normálně..Nejmladší má 20 měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Measmille Nevidím jediný důvod, jak by existence zubů mohla mít vliv na to, jestli se dítěti z kousku navaluje nebo ne. To snad má víc společného s psychomotorickým vývojem.
@Blak Zkoušela jsi jako přílohu udělat třeba kaši z rýžových vloček (uvařit ve vodě a rozmixovat)? Jí Ti kaše obecně(třeba k večeři)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V tomto věku se chutě velice rychle mění..Všechny tři děti měly taky období bramborové, rýžové, těstovinové..Chutě se později vytříbí..Co se týče příloh, já jsem v tomto velmi tolerantní a klidně vařím dvě – mám tři děti..Protože se na příloze kolikrát nedohodneme ani s chlapem, já mám ráda brambory a on má rád rýži, k tomu konkrétnímu jídlu si nic jiného nedovedeme představit, děti si můžou vybrat, každý si nahlásí
Jde ale fakt jen o ty přílohy, nevařím každému něco jiného..A právě při tom pozoruju, že se obměňuje, co si děti nahlásí, na co mají chuť..Na talíři si vzájemně nezávidíme a nedáváme ochutnat, každý jíme to svoje ![]()
Co se týče mixování, v deseti měsících bych to neřešila..První a třetí dítě mi dlouho nesneslo kousky – cca do 18 měsíců, dvacetiměsíční dcera začala až nedávno jíst normální jídlo..Prostřední naopak nechtěla kašovité a jedla v kouscích brzy..Na mixování do dvou let nevidím nic divného..Naopak, té nejmladší dvacetiměsíční dám raději místo předkrmu homogenní mix než vývar s nudlemi a kousky zeleniny a masa, kde velkou část vylije(jí sama). S největší pravděpodobností to tak dlouho ale trvat nebude, i když tomu necháš volný průběh.
P. S. „Narcisticky“ si původní odpověď kopíruju z té duplicitní diskuze, protože nevím, kterou smažou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus sladkou bramboru-batát. Alespoń nějaká změna.
Klukovi bude 17 měs. a taky mixuju. Zubů má málo a maso by nerozkousal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice S tím psychomotorickým vývojem bych souhlasila, protože ta prostřední, co jedla v kouscích brzy, se už v 7 měsících sama posadila, v 8 měsících obcházela nábytek a v 11 měsících chodila..
První a nejmladší byli v tomto směru „lenoši“..Samostatné posazení až někdy v 8 měsících, chůze až v 15 měsících.
No ale jsou to jen teorie, moje zásada byla, že když se dítě nadavuje, nebudu mu nutit kousky a pečivo do ruky..Skutečně jim nic neuteklo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co mu dát do ruky lžíci, at to zkusí sám? jo, budeš mít bordel, ale třeba tak získá k jídlu lepší vztah…a taky už bych teda nemixovala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky pisu:…rika se… muze se…( ne ze je to uvedeno v bozim desateru…a ne, ze se to hned musi…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to u nás je období, kdy pije jen mléko UM, dvakrát si kousne rohlíku či jablka za celý den a co se týče oběda, tak sní kousek masa. přílohu momentálně neměla asi dva týdny (když nepočítám dnešní dvě hranolky).
je jí 16 měsíců.
to přejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Blak Dej mu do ruky silnější kůrku ať si žužlá, nakrájej banán na kolečka nebo na menší kousky a dej mu to ať si bere sám, rýži nech třeba víc rozvařit. Jinak u nás vždy nejvíce vedou brambory ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit