Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Máme ročního Kubíčka a očkujeme jen povinnýma, jen by jsme se chtěli vyhnout Priorixu, jelikož strší syn měl silné vedlejší účinky na tuto vakcínu a někde jsem se dočetla, že je velká pravděpodobnost, že další očkované dítě v rodině je bude mít taky. Nevím jestli to je pravda nebo ne, ale i tak jsem rozhodnuta Priorix neočkovat. Teď je ale otázka jak to vysvětlit doktorce, která má vždycky už jen když se snažím očkování oddálit neprůstřelný argumenty a potom bych i chtěla aby mohl nastoupit do normální školky. Nežijeme si sice špatně, ale ani nechceme platit soukromou školku. Poradíte mi něktará? Děkuji moc ![]()
Doktorce to oznamis, to je tvoje volba, ale prihlasku do skolky ti podepsat nemusi (teda napise tam, ze nejste radne ockovani), to uz je riziko veci.
Asi jsou doktori, kteri napisou individualni ockovaci plan, ale bezne to neni.
@Trolíci taky bych ho nejradši neočkovala, mám z toho vítr, myslím z těch vedlejších účinků, alespoň odklad kdyby šel, naše doktorka ale řekla, že to očkovat musí v 15ti měsících, prej se teď nějak rozmohly spalničky, mají to nařízený od hygieny…
@Trolíci no nezbyde ti nic jiného než říct jasné NE a stát si za ním a doktorce dát najevo, že o tom nehodláš dlouze diskutovat, že je to tvoje dítě a tvé rozhodnutí a ona je povinna ho respektovat. Jak to bude se školkou těžko poradit.. V některých městech je to neprůstřelné a bez kompletního očkování dítě nevezmou, jinde na to až tolik nehledí. Jo a nevím zda sis všimla, ale po republice se pomalu z epidemie v Ústí nad Labem rozšiřuje nákaza spalničkami..
A jaké silné vedlejší účinky měl první syn? Můžu se zeptat?
@Šalvějka odklad jde, do doby, kdy chceš ty, není u Priorixu stanovená horní hranice ![]()
@Šalvějka Nemusí, je to na tvém rozhodnutí. Ale má z hygieny nařízeno proočkovávat co nejdříve.
Nařídit očkovat v 15ti měsících ti nemůže, já doktorce prostě oznámila, že očkovat budu až po druhém roce, no měli jsme tam být teď v červnu, ale do toho lezla vyšetření důležitější než je nějaký očkování, pak zas dovči, takže půjde až teď v půlce srpna a hotovo. Hygiena s tím může prd a to je malý skoro 28 měsíců, popravdě, bych možná i byla radši, kdyby malá teď ty spalničky chytla, to bych pak už neočkovala vůbec, takhle je může chytit v dospělosti a bude to pro ní daleko těžší. Ale jak je to s úplným neočkováním, to nevím, jestli mají nebo nemají nějaký páky, tuhle jsem někde zahlídla něco o nějakým soudu s neočkujícíma rodičema, ale nečetla jsem to.
Je to jednoduché, prostě řekni že nechceš, není tam stanovená horní hranice takže nemůže doktorka nic. Já odkládám do tří/čtyř let než půjde do školy. Dřív ani náhodou.
@Navli no zkusím to s ní ještě probrat, mě by stačilo alespoň těch 24 měsíců, každej měsíc je znát u tohohle očkování.
@lekarnicka28 ještě ten den co jsme přišli začal běhat po bytě jako smyslu zbavený nikdy to předtím nedělal, pak začal skákat i po nábytku jako opičák, byla jsem z toho vystrašená, ale nedal se uklidnit, po nějaké době kdy už vůbec nemohl, jsem ho převlékla byl úplně mokrý a dala do postýlky, chviličku tam stál a třásl se (asi měl nějaké křeče) to už jsem chtěla volat záchranku, ale pak si lehl a spinkal, spinkal 16hodin. Dr. to má zapsáno v dokumentaci a druhou dávku dostal jak nejpozději to šlo na tu už reakce neměl (díky bohu) od té doby má ale astma, kožní vyrážku a nějaké noční děsy či co, šíleně řve v noci jako zvíře, nedá se ho vzbudit ani uklidnit, musí to přestat samo, na to nám dr. řekla, že je citlivý a že mu nemáme pouštět tv =(
@Trolíci neočkuj a dej dítě do soukromé školky.. tohle je každého volba, takže co by ne.. ale musíš počítat i s následky ala to, že Ti dr prostě do papírů nenapíše, že dítě je očkované, pak neseženeš normální školku ![]()
@Šalvějka píše:
@Navli no zkusím to s ní ještě probrat, mě by stačilo alespoň těch 24 měsíců, každej měsíc je znát u tohohle očkování.
To není o probrání, za dítě jsi zodpovědná ty, dr. ač se většinou snaží něco nařidt nemůže nic. Takže si nastuduj všechna pro a protim a postav dr. před hotovou věc. Sice může mít řeči, ale to je tak vše.
Já posouvala až jsem měla pocit, že je malý zdravý po všech stránkách a v pohodě.
Moje zkušenost, dítě po hexe začalo mít projevy autismu. Zastavila jsem veškeré očkování. Už nikdy nebudu očkovat.
A dojímají mě matky co si myslí že se nemá odporovat a všechno napíchat.
Kdo nezažije, nepochopí… Riziko je tam VŽDY.
A precedenc toho že mému dítěti se nic nestalo… k smíchu.
(anonymita snad dost jasná… )
@Anonymní píše:
Moje zkušenost, dítě po hexe začalo mít projevy autismu. Zastavila jsem veškeré očkování. Už nikdy nebudu očkovat.A dojímají mě matky co si myslí že se nemá odporovat a všechno napíchat.
Kdo nezažije, nepochopí… Riziko je tam VŽDY.A precedenc toho že mému dítěti se nic nestalo… k smíchu.
já mám stejný názor a napíšu ho klidně pod svým jménem. Ale prostě tohle rozhodnutí je na mě, jakožto na rodiči, já si za tím stojím a ponesu aji následky ala to, že dítě nebude moct do normální školky - nejspíš. uvidíme, co na to dr. Starší měl velké reakce, po jistém očkování se mu rozjela šílená alergie atd.. nehodlám to podstupovat znovu..
@Anonymní píše:
Moje zkušenost, dítě po hexe začalo mít projevy autismu. Zastavila jsem veškeré očkování. Už nikdy nebudu očkovat.A dojímají mě matky co si myslí že se nemá odporovat a všechno napíchat.
Kdo nezažije, nepochopí… Riziko je tam VŽDY.A precedenc toho že mému dítěti se nic nestalo… k smíchu.
Jak vypadají projevy autismu? By mě zajímalo jestli to neměl syn po Priorixu.