Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím mamky dětí, které jste místo klasické hexy dávali Infarix hib, jak jste pokračovali s dalším očkováním? Kdy jste dávali obrnu a žloutenku? Případně ještě TBC?
Naše děti měli první Infarix na 6 měs, další dva vždy po 1,5 měs. Ted jim byl rok a dr. právě mluvila, že v září na obrnu a pak TBC.
@Popokatepetla
TBC? Dite je rizikove? Plosne se uz par let neockuje.
No, tipla bych si, že asi před školkou musí být doočkováno, pokud chceš, aby ti dítě přijali. Pokud máte individuál a dr. to tak do přihlášky je ochotná napsat, pak lze asi doočkovat kdykoli.
Mě by to taky zajímalo, malá má taky zatím jen Hib. V očkovacím centrum mi dokonce řekli, že žloutenku a obrnu doočkovávají simultánně - tj. dvě vakcíny najednou. Neví tu někdo, jak je to teď s doočkováním žloutenky? Dříve podle vyhlášky bylo možné doočkovat až před pubertou, ale to teď údajně nejde a i školky tu žloutenku vyžadují - zajímalo by mě, podle jakého předpisu. Nevíte o tom někdo něco? Omlouvám se zakladatelce, že se přidávám s dotazem
Jinak, jak píše Lightsunn - nespletla jsi se s tou TBC? Neměla dr. na mysli žloutenku B?
@cepcolatko
Podle vyhlasky ma byt dite ockovano hexavalentni vakcinou. Z toho vychazej ohledne skolky. Ano, polio a hepB se doockovavaji soucasne, coz ale neznamena, ze to nejde oddelene.
Na žloutenku nám dr. řekla, že je času dost. V tom ji přemlouvat nebudu, aby jim to dávala zároveň s tou obrnou
taky bych ji nejraději dala, až v té pubertě. Ale přesně nevím, co s tou školkou ![]()
Mluvila určitě o TBC, vím že je nepovinná, zatím nad tím jen uvažuju, zda ji dát nebo ne. Zatím jsem nic nad rámec „povinného“ nedávala, ale v tomhle případě nevím.
@Lightsunn To sice ano, jenže také je uvedeno ve vyhlášce o očkování 537/2006, par 4, odst. 9, že: V případě dětí, které proti virové hepatitidě B nebyly očkovány podle odstavce 1 (tedy hexavalentní očkovací látkou), se provede toto očkování v době od dovršení dvanáctého do dovršení třináctého roku věku dítěte.
To, že školky něco požadují, bohužel neznamená, že to má také oporu v zákonech. Nejsem si však jistá, zda nedošlo k nějaké novele, která by tento postup již neumožňovala, dříve to ale rozhodně šlo…
I když ted si vzbomínám, že ohledně TBC jsme už v porodnici vyplňovali nějaký ten papír, jestli jsme riziková skupina. To to musim s dr ještě pořádně probrat ![]()
@cepcolatko píše:
@Lightsunn To sice ano, jenže také je uvedeno ve vyhlášce o očkování 537/2006, par 4, odst. 9, že: V případě dětí, které proti virové hepatitidě B nebyly očkovány podle odstavce 1 (tedy hexavalentní očkovací látkou), se provede toto očkování v době od dovršení dvanáctého do dovršení třináctého roku věku dítěte.
To, že školky něco požadují, bohužel neznamená, že to má také oporu v zákonech. Nejsem si však jistá, zda nedošlo k nějaké novele, která by tento postup již neumožňovala, dříve to ale rozhodně šlo…
To tam sice je, ale tyka se to deti, ktere jeste nebyly ockovane hexou. Zakladatelky dite spada pod hexu, nicmene v rozporu s vyhlaskou jede od pocatku, pokud tedy nema k Hib zdravotni indikaci, samozrejme.
Novela byla 2010, ale hledat se mi to nechce ![]()
A skolka neni nijak vymahatelna. ![]()
@Popokatepetla píše:
I když ted si vzbomínám, že ohledně TBC jsme už v porodnici vyplňovali nějaký ten papír, jestli jsme riziková skupina. To to musim s dr ještě pořádně probrat
To bys mela mit ve zprave o novorozenci, navic to neockuje obvodni, ale kalmetka, co vim.
@Lightsunn díky za reakci…tak nějak jsem si to myslela, ikdyž teda mi připadá, že v tom zákoně to není takto explicitně řečeno, že by se to týkalo jen dětí očkovaných v době, kdy ještě hexa nebyla…zkusím pohledat tu novelu…
Pokud ale indikace k Hibu je, pak je tedy jedno z hlediska školky, kdy se co doočkuje?
@cepcolatko
Podle ockocentra/ event neurologa atp.. Pokud mas kontraindikaci na obrnu nebo hepB, tak individualne, jinak doockovat pred skolkou, pokud o prijeti ditete stojis. Tam nemas odklad vakcinace jak okecat, pokud ockujes jinak z vlastniho presvedceni.
zdravím
od lékařky máme doporučeno místo hexavakcíny jednotlivé dávky infarixu,problém je v tom že se platí,cca. 6000kč za 10 dávek,nedá se koupit jednotlivě!
na jedno dítě je potřeba pouze 3 dávky.najde se někdo kdo se podělí o další dvě dávky po třech-někdo kdo zvažuje individuální očkování pro své děti a nechce je vystavit riziku účinků hexavakcíny.
případně pište domluvíme nákup a rozdělení.zeptejte se svého dětského lékaře.
m.
To opravdu jde? Nam doktorka rikala, ze infarix hexa nebo hexacima je jedina moznost. Zadne monovakciny nejsou. Ze Pediacel neni, infarix hib neni, nic jineho neni, jen infarix hexa. Nebo odklad. Tak jsme si dali odklad. Skoda to nacasovani. Pokud to takto opravdu jde, tak to budu za par mesicu chtit taky. Ale jak dlouho ty davky vydrzi?