Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Drahé maminky, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám dcerku 21 měsíců. V 10 měsících zjistily že má asimetrii a chodily jsme na Vojtovu metodu ale tím u ní vznikl blok. Bylo nám řečeno že se do ničeho nesmí nutit. Jinak to dělat odmítne. Každopádně moje otázka zní maminky, které jste měly dítě které nechtělo chodit ( staví se u nábytku, vodíme za ručičky, snažíme se za pas a zvedá se když má za sebou něco pevného) měly byste nějakou radu jak ji více motivovat k chození? Co Vám například pomohlo? Budu ráda za všechny rady 🙂 🌹
Moje dite, ktere se spis balo pustit, nez ze by to neumelo, rozchodily az jine deti…od dospelych to nejak odkopirovat nechtel
Jeden den intenzivniho blbnuti se starsimi sestrenicemi a bratranci a prakticky ze dne na den behal.
Nicmene..s 21 mesicnim nechodicim bych byla davno zpet u fyzio…jsou urcite i jine metody nez Vojtovka a uz jste mimo normu, norma je do 18mesicu ![]()
@Petra701 prestat vodit za rucicky. Nevodit ani za pas. To fakt jeste nekdo dela?
![]()
Pokud dite ve 21 mesicich nechodi, urcite navstivit detskou fyzio. Muze to byt jen strach z pusteni se do prostoru, muze mit ale take nejakou vadu, nebo problem, ktera chuzi znemoznuje. Pediatricka to na 18m prohlidce vubec neresila? Nechtela vas videt znovu? To se docela divim. Doporucuju bud urgetne pediatra a zadanku na fyzio, nebo si zaplatte navstevu. Vojtovka to nutne byt nemusi. Existuje treba Bobath nebo jine techniky.
Btw. zjisteni asymetrie v 10 mesicich a tvrzeni, ze “se nesmi do niceho nutit…” je dost zvlastni. Vojtovka sice neni pro kazde dite, ale i tak…
Nechci Vás strašit, ale podle mě by toto již měl řešit pediatr nebo další odborníci. Přesně takto jsme uklidňovali kamarády - každé dítě je jiné, není kam spěchat.. Nakonec ale lékaři našli problém v rovnovážném ústrojí a malá začala chodit až po operaci ve třech letech. Opožděný motorický vývoj má další důsledky. Být vámi, raději se již teď obrátím na lékaře. Samozřejmě to nemusí být váš případ a moc bych vám to přála. Lepší ale zbytečná akce, než abyste si to pak vyčítali. Držím palce.
A kromě chůze je na tom dítě jak, vyvíjí se přiměŕenè věku nebo se jedná o celkový opožděný vývoj.