Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pár dní zpátky jsme u paní doktorky dostali dotazník na autismus…syn má 14 a půl měsíce a vše co se týče pohybu, tak umí, ale co se týče zbytku, tak nevím…pročetla jsem si otázky a trošku jsem začala mít strach.
Načetla jsem si, že ten dotazník je docela „tvrdý“ na děti v 18 měsících, že je spíše až od 2 let, apod., taky samozřejmě vím, že do vyplnění máme 3 měsíce a každým dnem/týdnem se děti naučí novou věc, ale jsem prvorodička, která má strach, tak to zkuste pochopit ![]()
Syn momentálně umí: mama, tata, baba, mňam, bee, ne. S tím, že to neumí úplně přiřadit - na mňam slyší, sám to říká, když má hlad, nebo když vidí, že někdo jí.
Když nějaké z těchto slov řeknu, tak to ještě neumí zopakovat.
Když je syn na druhé straně místnosti a já ukážu prstem na věc (že se jí dotknu), tak na ní koukne, ale pokud ukážu na věc třeba metr vedle, tak na ní nekoukne.
Zvířecí zvuky teda ještě nedělá…jen bee, ale to neví, že je ovce.
Když má jakýkoliv druh příboru a otevřu pusu, tak mi tam příbor dá.
Nedělá papa (opravdu velmi výjimečně, osobně jsem to ještě neviděla, ale tchýně ano), paci paci dělá, ale jen když to ukážu, když řeknu, tak ne.
Berany berany slovně taky neví, ale když zkloním hlavu, tak bouchne.
Vidím na něm, že je chytrý, kolikrát se až divím, je šikovný, kamarádský, má rád lidi, nevadí mu davy, mezi dětmi je rád, kdykoliv příjdou děti příbuzných, tak o něm ani nevíme, jak s němi musí pořád být, kdekoliv se něco děje, musí tam být,…
Slyší na jméno, ale když se mu to hodí…
na mňam se otočí ihned (miluje jídlo).
Syn je tvrdohlavý a pokud mu „nedáte“ něco za co by mu stálo za vámi přijít, tak radši dělá to, co ho momentálně zaujalo ![]()
Vím, že tady asi řeším blbost a zbytečně plaším, když syn ještě těch 18m. nemá…
Ale i tak jsem tady radši chtěla slyšet vaše názory, příběhy, apod.
Postupně dotazník vyplňujte.
Vůbec se tím netrapte. My ho museli odevzdat, když byl malému rok a půl a spoustu věcí nevěděl, nebo neuměl. Teď mu jsou dva a půl a s tím, co umí je tak na 3 a půl staré dítě. Tak že nic nehroťte.
Proč máš vlastně ten dotazník? Řekla bych, každé dítě je jiné, má své tempo. Mám dvě dceři, jedna byla extrémně chytrá, šikovná, vše zvládala a druhá strašně ve všem opožděná jako mimino ( kromě chůze, to chodila brzy),logopedka říkala, že má o rok pozadu mluvu, ale vše jsme do školy dohnaly a šla v 6 letech, je srpnová..
Nejsem odbornik, ale podle toho co pises mi prijde vse naprosto v poradku s porovnani s mym synem momentalne 20 mesicu. Dotaznik jsem vyplnovala rovnou u doktora, ani mi ho domu nedaval ![]()
@vabarbora to je nějaká novinka ten dotazník? Mám dcery 7 a 10 let a nic takového nepamatuji ![]()
@lucynka25
Ono o to mluvení ani až tak nejde, to vím že hodně dětí začne mluvit až okolo toho 2 roku a později.
Spíš mi jde o ten zbytek, co jsem zmínila…
@lucynka25
Nevím jak dlouho to je, ale už o něm nějakou dobu vím.
Ten dotazník má být až v 18 měsících, ne? Do té doby se určitě naučí i další věci a podle toho, co píšeš mi na synovi nic autistického nepřijde. Nám vyšel v pohodě i když dnes už jsou synovi 2,5 a stále nemluví. Pokud si pamatuju tam jde fakt hlavně o to, jestli reaguje, dívá se atd.