Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V 18m první dcera spojovala slova baba sedí, máma jde, Ema papá…
Jak málo? Jakoze málo mluví? Nebo jak?
To je dost individuální..zvlášť co se řeči týká…starší mi v 18m rozumnela všemu co jsem říkala, spojovala slova do jednoduchých vět (pejsek haf, mami ham) rozumnela co říkám a dokázal provést jednoduché úkoly (přines knížku) a pobrukovala si melodie pisnicek. ale třeba neukazovala, na jméno slyšela jak kdy (no spíš nevnímal že byla něčím zaujata)
Mladší ten rozumí jednoduchým a i složitějším úkolům a větám snad od roka (vem tu špinavou plenku a hod ji do koše), ukazuje, apod. Všemu taky rozumí a v něčem mu dochází i souvyslosti (ukáže mi že má třeba špinavé tricko, já řeknu ano je špinavé a musí se vyprat. On si přinese z pokojíku čisté abych ho převlékla, to spinave vezme a nese ho do koupelny do koše na prádlo, otevře pračku a začne tam to prádlo z koše dávat).ale moc toho nenakeca..má asi 10 slov a pak nějaké zkomoleniny kterým rozumím jen já. ![]()
Neteř v 18m recitovala jednoduché říkanky.
Takže co přesně se ti nezdá?
A co teda umí nebo v čem vidíš problém?
V tomhle věku mohou být mezi dětmi obrovské rozdíly. Některé moje děti už v tomhle věku říkaly básničky a některé teprve jednoduché věty typu „táta jí buchtu“. A je i spousta dětí, které v tomhle věku zvládají jen pár slůvek a je to taky v pořádku ![]()
Navíc je v 18 měs. preventivní prohlídka, takže pokud by se mi něco nezdálo, řešila bych to tam.
Řešte to, až dítěti budou 3 roky a nebude umět vůbec nic.
Na co se teď budete něčím stresovat a dítě do něčeho nutit a neužívat si, dokud je malé.
Dobrý večer co už vaše 18m batolata?
Mě připadá že toho v komunikaci umí málo. Děkuji