Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, jdu si pro radu.
Když jsme v zimě chodili do různých koutů, tak byl ten, co si vše nechal líbit. Teď, když do něj někdo strčí, tak do něj strčí taky. To by mi ani moc nevadilo. Přece se nenechá utlačovat. Co je ale horší, začíná po jiných dětech házet hračky. Jsou mu 2. Už se s ním bojím do koutku. Vždy na mě ty ostatní mamky koukaj jak na vraha. Neokoukala jsem ale, jestli to dělá jen tak, nebo je to reakce na jiné dítě, kteréby mu něco udělalo.
Vím, že je tu plno háklivých maminek, které nedají na své děti dopustit. A převážně ty právě prosím o radu. ![]()
Klidně s ním do koutku choď. Jen mu prostě musíš stát permanentně za zády a hlídat, aby nedošlo na to hození. Moje dcera v tomto věku kousala. Holt jsem ji nemohla spustit z očí a záviděla jiným maminkám, že si v klidu vypijí kafe. Jak dostávala rozum, tak jí to přešlo.
@nozu
Děkuju za útěchu. On není zlý. Snad to brzy přejde. Kdy ji to přešlo?
@Gwendolla píše: Více
Ty senej nedivas v koutku, ze nevis, jestli je to reakce na jine dite? Vnuk to delal taky, i kousal, ale porad mu stal nekdo za zadkem a hlidal ho, usmernoval. A naucil se, ma dva a pul a je schopen si s detmi i hrat, podeli se o hracky. Ulet obcas ma, kdyz je unaveny. Ale staci usmernit. Ale proste musis ho porad sledovat a vysvětlovat.
Jak už tu píšou, musíš být u něj a zabránit mu v tom fyzicky. Chápu, že na tebe ostatní matky koukají blbě, taky by mi vadilo agresívní dítko, které matka neusměrňuje. Časem se to naučí.
@Gwendolla přešlo to kolem tří let. Víš, já pochopím, když se stane nehoda. Ale nesnášela jsem, když byly děti agresivní a jejich matky to úplně ignorovaly, jen aby měly chvilku klidu. Je to období, které přejde. Jen teď musíš holt být víc v pohotovosti. Nikam nechodit není řešení. To dítě se to prostě musí naučit.
U nas taky, presne dva roky, taha deti za vlasy a obleceni, saha na kolemjdouci venku, obcas stipe, kopne atd. Hrackou po nekom hodi, misto aby ji podal. Vse mi prijde horsi, kdyz je unaveny. jsem myslim velmi dusledna, ale nefunguje vysvetlit, okriknout, odejit z hristete, udelat mu to taky, aby videl, jak to boli, ani na zadek nebo pres ruku (to se pak placa sam a rve mi to srdce) Ostatni matky jsou dvojiho typu - jedna cast me uklidnuje, ze to meli taky a samo to prejde, druhe, co takove deti nemaji, na me koukaji pekne zle
zly mi neprijde, je to naprosto zdravy kluk bez adhd nebo tak, vubec nevim, co s tim. Musim byt porad u nej a zabranovat konfliktum, neexistuje, abych se jen otocila ![]()
Syn to teď ve 2,5 letech taky začal dělat. Hlavně na pískovišti, místo aby seděl a nabíral si písek do něčeho tak manicky vyhazuje všechny hračky ven a kolem sebe. Pokud je kolem víc dětí tak ho prostě odvleču pryč, doufám, že je to jen období
Doma teď s nima hází taky.
Dcera zas ostatním casto bere hračky. Taky na ni musím pořád koukat když někde jsme a korigovat její chování…je to ještě prcek…možná tak dává najevo že si s tím dítětem chce hrát a hračku mu tak podává… ![]()
Pokud to řešíš, nevadilo by mi to. Děti se uč̣í, stane se.
Co ale nemůžu vystát je, když jiné dítě ublíží mojí dceři a maminka na to kouká a nic, případně si své robátko nehlídá vůbec. To jsem pak schopná jít a „vynadat“ jí. Takhle malé dítě musíš mít pod dohledem a řešit, když něco vyvede, jsou ještě malé na to, aby si to „vyřídily samy“.
A je mi jedno, jestli tam má druhé dítě nebo šest. Nejsem její chůva a moje dítě otloukánek. Tak ať si tolik dětí nedělá, když je pak absolutně nezvládá ![]()
Jinak přes ruku ho neplácej, stačí říct ne a odvést, pokud zvládne, tak třeba dceru i vedu k tomu, aby řekla „promiň“, ale to adi nezvládne každý dvouletý. Bez urážky, ale nechci aby dcera odkoukávala od ostatních maminek plácání, pak je o to těžší vysvětlit, že se to fakt nedělá ![]()
Dcery je taky dost, neboj, taky nejsem z maminek, co by si na hřišti mohly sednout ![]()
Je to u dětí normální, jsou ještě malé a všechno se teprve učí a ještě dlouho se to učit budou.