Jak lze omluvit absenci v práci, která nejde doložit?

193
29.11.25 06:41

Nedoložitelná absence v práci

Jak lze omluvit absenci v práci, která nejde doložit?

Například: zaspání, volají ze školy, že je dítěti špatně, stane se něco, co prostě nejde dokázat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21655
29.11.25 06:48

@JPMB záleží na vztazích. Když mi přijde kolegyně, že volají ze školy, že je dítěti špatně, tak jí řeknu, ať si nastaví odchod k lékaři a nic dalšího neřešíme. Tak samozřejmě to není třikrát do týdne a máme velice korektní vztahy a vím, že si nevymýšlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36028
29.11.25 06:49

Buď se domluvíš, že si to nadpracujes nebo si musíš vzít dovolenou, neplacené volno sickday apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20911
29.11.25 07:02
@JPMB píše: Více

Oficiálně nijak. Záleží jaký máš vztah se zaměstnavatelem. Ale jinak:
Dovolená, sickday, volno za přesčasy, přehození směny apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
29.11.25 07:18
@JancaS84 píše: Více

Sickday nemáme. A jde si vzít neplacené volno, když jsem ten den (7,5 hodinová směna) byla v práci včetně půl hodinové pauzy, pak jsem musela z práce odejít, to znamená, že jsem neodpracovala 3 h z pracovní směny? Jinak tento měsíc jsem udělala 10 přesčasových hodin (10× jsem přišla do práce o hodinu dříve a zůstala jsem až do konce směny). Přesčasy nám proplácí, takže nevím, zda to půjde dát jako „náhradní volno.“ Zrovna se mi to stalo poslední pracovní den v měsíci, docházku nám zpracovávají o trochu dříve než končí měsíc. S vedoucí není problém, vycházíme si vzájemně vstříc, spíš, že nad vedoucí jsou další lidé, kteří se v docházce „šťourají“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24734
29.11.25 07:23

To se musíš domluvit v práci, jak to bude. Obecně odpracovanou část směny ti uznat musejí, chybějící hodiny lze vzít z přesčasů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101828
29.11.25 07:33
@lucad77 píše: Více

Presne tak, nejjednodušší řešení, doplacnout to prescasovymi hodinami a vyreseno.
Jinak treba u nas mame klouzavou pracpvni dobu a zakazane prescasy, takže hodiny navic muzes syslit max 3 mesice a pak je musis vybrat, takze na tyhle situace ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
29.11.25 08:10

Buď vybereš dovolenou a nebo, tak to dělám já, si to napracuješ no :nevim: kdyz mi volají v půlce směny ze školky, tak holt letím a pak vezmu treba půlku směny o víkendu. Záleží kde delas a jaké máte možnosti no. Jak to dělají kolegové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
29.11.25 09:33

Já to řeším dle situace - náhradní volno za přesčasy, kterých mám x hodin a pak stejně propadnou, protože je ani není kdy vybrat. Sick day. Jednou, když mi volali do práce ze školky, že syn zvrací, jsem si rovnou zařídila od toho dne OČR. Ale u nás je obecně domluva se zaměstnavatelem dobrá a vycházíme si vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.25 09:35

Tohle je u nás věčný problém a nemá řešení. S docházkou se u nás strašlivě nadělá, protože máme velmi akurátní docházkovou vedoucí co si ráda hledá záminku jak otrávit lidem život a naše společná vedoucí ji v tom podporuje. Na přesčasy se u nás nehraje, máme sice píchačky a pružnou prac. dobu, ale musíš to mít vyrovnané v rámci kalendářního měsíce, do dalšího si nic nepřevedeš, takže žádná rezerva. Na všechny lékaře musíš mít propustku. Kdo zaspí, raději si vezme dovolenou nebo sick day, aby nemusel poslouchat ty kecy. Když volají ze školky a musím pro dítě, jedu s ním k doktorce pro razítko na propustku, i když to zjevně není vůbec potřeba, ale prostě tu nepřítomnost nemám jak jinak omluvit. Naštěstí to doktorka chápe. Napracovat neexistuje nebo je to provázeno strašnýma řečma. Na jiných odděleních je to bez problémů, ale my prostě máme vedoucí jaké máme :,(

• Citovat
  • Upravit
25194
29.11.25 10:09

Do budoucna tohle doporučuji si domluvit předem. Jinak je to, jak píšou výše, o vztazích. Já si jednou zapomněla nechat podepsat propustku u zubaře. Půldenní absence, nejezdily jsme zrovna kousek. Byl konec měsíce, začátek roku, takže jsem neměla naděláno dost hodin a poslední dva dny měsíce jsem měla naplánované školení. No sešlo se toho zrovna dost. Šéf je taky jen člověk, řekl, že to řešit nebude a toho zubaře mi tam prostě zadá i bez propustky.
Ale byla jsem z těch, co si braly propustky minimálně. Nemívala jsem ani OČR a další absence, takže se předpokládalo, že jsem si zubaře nevymyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
29.11.25 10:13

Záleží na firmě. U nás je jedno, kdy přijdeme a kdy odejdeme, i když máme pevnou pracovní dobu, jsme placeni od hodiny (nepracuju v ČR).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3053
29.11.25 10:15

Tak idealne z tech prescasu, technicky by ty 3 hodiny vlastne prescas byt nemely, jakoby sis je odpracovala v jinem case…nevim, jak mate postavene smlouvy atd, za me by to byl z pohledu zamestnavatele asi nejjednodussi zpusob :nevim: Nicmene tim drivejsim zpracovanim si to komplikuji sami, to jsem nikdy moc nepochopila, pak jim na konci mesice nekdo onemocni, osetruje nebo cokoliv a muzou to predelavat :nevim: Jako jo, na zacatku mesice toho byva v uctarne dost, ale tak s tim by se melo pocitat :nevim: Nebo to pak dorovnavaji v dalsim mesici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20911
29.11.25 12:21
@teroonka píše: Více

Tak to nemáš přesčasy, ale nadpracovane hodiny. Jelikož přesčasy ti dle ZP nemůžou propadnout. Musí je zaměstnavatel vždy zaplatit a zaměstnanec si může vybrat, že si je vybere jako náhradní volno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2403
29.11.25 13:51

Prostě máš pozdní příchod, no. Důležité je dát vědět, kdy dorazíš. Když je jich víc, máš vytýkací dopis, a když se to během - ten nevím, jestli je ten limit půlrok nebo čtvrtrok, tak výpověď dle ZP.. Ale jsou zaměstnání, kde to nehrotí. U nás třeba chlapi chodí pozdě furt (zaspání, fitko ráno), a nikdo ani nepípne, protože ty kluky potřebujeme a je problém nové nabrat. Problém to asi bude, kde je člověk sám a musí otevřít obchod, kancelář, ordinaci, když tam čekají lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat