Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jez na co máš chuť, ale s rozumem.
Při kojení jsem se vyhýbala akorát opravdu nadýmavým věcem jako je např. zelí, květák, apod. Jsou děti, kterým vadí jenom něco malinko nebo nic a jiné budou mít koliky, i když bude maminka jenom na vodě.
Třeba můj nejmladší měl problémy po česneku a zelí, všechno ostatní bylo v pohodě. Prostě je třeba zjistit potraviny, které dělají problém tvému miminku, a to nejde zjistit jinak než zkoušením ![]()
Krom luštěnin,zelí,kapusty A VSKUTKU NADÝMAVÝCH VĚCÍ jez VŠECHNO . Vař si polívky,jez zeleninu,sýry,ovoce. Nic se nemá přehánět,citrusy jez jen v malých porcích,ale zas se tak nehlídej,ono spíš platí,že na co dítko zvykneš,takový to budeš mít.
Ony mimka trpí na prdíky,i kdybys dodržovala šetřící dietu do puntíku.
Já pila i občas bublinky,sem tam jsem si dala i šálek té „prdlavé“ polívky,kafčo -nescafé jsem MUSELA mít s mlíkem každé ráno(jinak Caro),jedla jsem vlastně všechno,ale kritické potraviny v malém množství.
A vše bez problémů
Ten náš trpěl na prdy ať jsem jedla co jsem jedla ať jsem pila co jsem pila. Takže jsem to pak vzdala a vyhla se jen hodně nadýmavým potravinám typu čočka, zelí a hodně kořeněným a ostrým jídlům. Z pití jsem vynechala alkohol a perlivé vody.
Když ono je právě všude psáno co nejíst, čemu se vyhnout…to vím taky, ale nikde se nedočtu co jíst můžu, víš. Pak bloumám obchodem a koukám po regálech a nevím, co mám koupit, co jíst můžu…
Já bych poradila nečíst diskuze (nebo je nebrat moc vážně) a prostě zkoušet.
Třeba já mohla jíst cokoliv, malému vadilo pouze kafe.
berry4 píše:
Krom luštěnin,zelí,kapusty A VSKUTKU NADÝMAVÝCH VĚCÍ jez VŠECHNO . Vař si polívky,jez zeleninu,sýry,ovoce. Nic se nemá přehánět,citrusy jez jen v malých porcích,ale zas se tak nehlídej,ono spíš platí,že na co dítko zvykneš,takový to budeš mít.
Ony mimka trpí na prdíky,i kdybys dodržovala šetřící dietu do puntíku.
Já pila i občas bublinky,sem tam jsem si dala i šálek té „prdlavé“ polívky,kafčo -nescafé jsem MUSELA mít s mlíkem každé ráno(jinak Caro),jedla jsem vlastně všechno,ale kritické potraviny v malém množství.
A vše bez problémů
Takže třeba rajčata, okurky a tak můžu?
Ahoj, ja bych se vyhybala vylozene nadymavym jidlum. Je to presne, jak pise Tezi - nektere deti zvladou cokoli a jine maji prdiky, ikdyz si maminka opravdu prisne hlida, co sni.
Pokud mas vazne tak velky strach, tak bych kazdy den zkusila neco „noveho“ do jidelnicku zaradit a uvidis, jak bude Matysek reagovat ![]()
A pokud by na prdiky opravdu trpel, coz kluci mivaji casteji nez holcicky, tak je na trhu na vyber z nekolika druhu kapicek, ktere pomahaji.
Souhlasím s TEZI.Taky jsem se toho hodně bála po přečtení všemožných,dobře míněných rad,ale jsme celkem v pohodě a jím téměř vše.
Jen jsem pro jistotu malému začla dávat probiotika a zvládáme vše v pohodě. ![]()
Musíš sama vypozorovat co malej snese a co ne. Prostě jez normálně a když bude mít nějaký křeče, hold zapřemýšlíš, cos měla a vynecháš to. Jinak to nejde a omezovat se jen podle toho, co se dočteš- to bys opravdu nemohla nic. Někomu vadí tohle, jinému tamto ![]()
Tak ti Ti vyšlo správně
Já jsem ze začátku jedla opravdu jen šumky a tvrdé sýry, banány, staré pečivo, toustový chleba, kuřecí maso, hovězí maso, rýži, těstoviny a brambory. Nic kořeněného, všechno na másle, málo soli a hodně polévek, vodu, kojící čaje nebo roibos. Jogurty, tvaroh, tvarohové dezerty, krupicovou kaši, pudinky. Vyhýbala jsem se zákuskům, plesnivým a zrajícím sýrům a majonézovým jídlům. Na cibuli jsem nedělala nic a příteli jsem vařila zvlášť ![]()
Asi tak po 3m jsem zkusila rajčata a dobrý, chroupu mrkev ze zahrady, ale ne moc a jinak s jídlem jsem na tom furt stejně. Nevadí mi to, hlavně že malého netrápí prdíky
.
Já jsem párkrát něco zkusila a pak jsem trpěla i já, když jsem viděla jak se malý svíjel a plakal, takže jsem se vrátila zase k nastolené stravě a máme klid ![]()
Některé maminy jedí cokoli a nevadí to. Já na to ale nemám a raději to vydržím. Důležitá je pravidelná strava, hodně svačinek, teplý oběd a dodržova pitný režim ![]()
Hlavu vzhůru, uvidíš co vám oběma bude vyhovovat a podle toho si stravu přizpůsob ![]()
dusicka.. píše:
Ahoj, ja bych se vyhybala vylozene nadymavym jidlum. Je to presne, jak pise Tezi - nektere deti zvladou cokoli a jine maji prdiky, ikdyz si maminka opravdu prisne hlida, co sni.
Pokud mas vazne tak velky strach, tak bych kazdy den zkusila neco „noveho“ do jidelnicku zaradit a uvidis, jak bude Matysek reagovat
A pokud by na prdiky opravdu trpel, coz kluci mivaji casteji nez holcicky, tak je na trhu na vyber z nekolika druhu kapicek, ktere pomahaji.
Děkuju…už to nevidím tak strašně černě… Pokusím se teda pomalu přidávat jídla a jíst „normálně“ bez nadýmavých jídel…
Náš Maty trpěl na prdy už v porodnici, protože to bylo fakt šílené, tak jsem se začala strašně omezovat, v podstatě jsem nakonec jedla každé ráno zákys s piškoty, k obědu nějak upravené kuře a k večeři banán. Semtam jsem zkusila i něco přidat, ale s každým pláčem jsem to odložila a zůstala u klasiky, která ale stejně nepomáhala, malej plakal a plakal. Stokrát jsem si říkala, že je to nesmysl a stačí jíst rozumně, ale stejně mi to pak nedalo. Prdy přešly nakonec samy, já, mezitím zhubla téměř 40 kilo, ale o mléko jsem nepřišla. Takže za sebe doporučuju to, co tu píšou už ostatní, jez vše a uvidíš.
anonym kvůli, pro mě teda rozhodně, citlivému charakteru.
Mar.
Zas se toho tak neboj. Po troškách to vyzkoušej, každýmu sedne něco jinýho a třeba máš dítě betonový a zbytečně se držíš na uzdě:-) Když si přečteš, co má jíst kojící žena, tak je to vyvážená strava, do které spadá i zelenina, ovoce atd.
Zozole píše:
Tak ti Ti vyšlo správněJá jsem ze začátku jedla opravdu jen šumky a tvrdé sýry, banány, staré pečivo, toustový chleba, kuřecí maso, hovězí maso, rýži, těstoviny a brambory. Nic kořeněného, všechno na másle, málo soli a hodně polévek, vodu, kojící čaje nebo roibos. Jogurty, tvaroh, tvarohové dezerty, krupicovou kaši, pudinky. Vyhýbala jsem se zákuskům, plesnivým a zrajícím sýrům a majonézovým jídlům. Na cibuli jsem nedělala nic a příteli jsem vařila zvlášť
Asi tak po 3m jsem zkusila rajčata a dobrý, chroupu mrkev ze zahrady, ale ne moc a jinak s jídlem jsem na tom furt stejně. Nevadí mi to, hlavně že malého netrápí prdíky.
Já jsem párkrát něco zkusila a pak jsem trpěla i já, když jsem viděla jak se malý svíjel a plakal, takže jsem se vrátila zase k nastolené stravě a máme klid
Některé maminy jedí cokoli a nevadí to. Já na to ale nemám a raději to vydržím. Důležitá je pravidelná strava, hodně svačinek, teplý oběd a dodržova pitný režim
Hlavu vzhůru, uvidíš co vám oběma bude vyhovovat a podle toho si stravu přizpůsob
Děkuju ![]()
Ahojda,
Už jsem z toho zoufalá, bojím se, aby můj drobeček netrpěl prdíky, tak nejím téměř nic 
mám problém…Při pročítání diskusí CO jíst při kojení mi vyšlo, že vlastně téměř nic, kromě staršího pečiva, sýrů šunky, těstovin, brambor, rýže a masa. Ze zeleniny jsem nenašla vůbec nic a z ovoce snad jen banány
Můžu nedostatkem stravy přijít o mléko? Piju 4-5l tekutin denně (kojící čaje, fenikl, vodu…)
Prosím, nechte si kritiku a poraďte mi…mockrát děkuju, budu za to vděčná, kojit moc chci…