Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Nelel12 důvod, proč nejsou léky, psát nebudu, už jsem tu dostala sodu,
ale tak u vás je důležité, že máte ten Pamycon - to jsou výborné antibiotické kapky, proti horečce je jedno, jestli dáváš Panadol, Brufen nebo cokoli mají v lékárně, kdyby neměli nic, což se asi nestane, tak vlažná koupel, studené zábaly - za dob našich rodičů děti dostávaly nadrcený Acylpyrin, a také přežily - nikdo netušil, že to pro děti není vhodné
@Nelel12 jak staré máš dítě? Ještě existují dětské tablety paralen i nurofen. Ty taky nejsou na trhu? No a když nebude nic, tak jedině zkusit chladné zábaly.
Na suchý kašel je fajn Sinecod, na vlhký dávám dětem Prospan. Ty by snad měly být.
Co se týče výpadku léků tak je to šílené, hlavně chybí spousta antibiotik.
@Nelel12 tak já mám na hromadě obě děti a zásoby se tenčí. Navíc oba mají vysoké horečky s kašlem. Zatím ještě nurofen a Panadol mám, takže to kombinuju. V lékárně mi poradili Parapyrex, nezkoušela jsi? Dítka mají tedy víc než 6let, ale mají problém s polykáním léků, takže drtím a rozmíchávám ve vodě a celkem to zabírá…
Proč nemůžu dát dítěti 20kg, 4 roky pulku tablety 200mg brufenu, nevíte někdo? Já mám doma naštěstí 3 balení sirupu, ale včera jsem to četla.
Už mám starší děti, tak sirup, čípky a takové věci neřeším. Paralen v tabletě na bolest hlavy zobnou a ten je.
Ale četla jsem na netu našeho města, že v Rakousku i na Slovensku je Nurofenů atd. zatím dost. Tak od nás teď jezdí lidi tam. Když akutně potřebují sehnat.
Je to zas další vyvolaná vlna. Teď lidi postraší. Tak každý bude kupovat po víc kusech, ať má. Nehodlám to podporovat.
@stinga píše:
@Nelel12 důvod, proč nejsou léky, psát nebudu, už jsem tu dostala sodu,
ale tak u vás je důležité, že máte ten Pamycon - to jsou výborné antibiotické kapky, proti horečce je jedno, jestli dáváš Panadol, Brufen nebo cokoli mají v lékárně, kdyby neměli nic, což se asi nestane, tak vlažná koupel, studené zábaly - za dob našich rodičů děti dostávaly nadrcený Acylpyrin, a také přežily - nikdo netušil, že to pro děti není vhodné
A proč nejsou? Mě to klidně napiš a na ostatní se vyprdni. Mě to prostě zajímá, mám strach žejo. Nejsem žádný uživatel léků, malou taky necpu ihned práškama, vždycky jsem se snažila rozehnat vše bylinkovým čajem, babskýma radama, maximálně po ruce ten Viburcol, inhalátor a Vincentka. Ale tentokrát mě vyděsilo a to dost, když měla tu vysokou horečku a zimnici..a teď na mě vychrlí doktorka, že můžu střídat max nurofen a Panadol…a to už prostě Viburcolem nezaženu, když je to nějaký zánět nejspíš…
Včera jsem fakt projela křížem krážem okolní lékárny, dokonce jsem v mém případě jela i do Plzně, nikde nic prostě..
Jsem ráda, že alepsoň ten pamycon je dobrý teda.. taky je od včera co kapu o 80% lepší a viděla jsem po týdnu konečně úsměv. Díky.
@Lucka1111 píše:
@Nelel12 jak staré máš dítě? Ještě existují dětské tablety paralen i nurofen. Ty taky nejsou na trhu? No a když nebude nic, tak jedině zkusit chladné zábaly.
Na suchý kašel je fajn Sinecod, na vlhký dávám dětem Prospan. Ty by snad měly být.
Co se týče výpadku léků tak je to šílené, hlavně chybí spousta antibiotik.
Malá má rok a půl, na kašel mám ambrobene, sirup i roztok, stoptusin, tusin…vše mi přijde jako lapač na prachy. Snad jen ten tusin na noc zabral…ale řekla bych že pomohla brambora a cibule s cukrem. Ale spustila se jí zelená rýma jak brčál a měla jsem strach o uši…takže jsme dostali ten pamycon..a od včera 80% je malá lepší…inhaluji a dělám co můžu. Ale ta horečka mě prostě vyděsila, kór co jsem objela ty lékárny a nikde nic..dokonce ani paralen čípky…lidi podle mě vykoupili, co šlo..
Ten sinecod je asi od tří let tuším? Já se kdyžtak na ten prospan pozeptam, ale jak říkám…řeknu věk dítěte..lékárnice nabídne, co jde…a vše lapač na prachy prozatím.
…díky moc.
Ja uz dva dny shanim pro dite neco na horecku! Ma vecer skoro 40. Nikde nic, klasicky dospelacky jeste kvuli vaze a veku nemuze pry a navic tablety zvraci a sirup a cipky k nesehnani, uz jsem byla i v lekarnach 100 km vzdalenych. Jsem mega nasrana, protoze vsude v lekarnach slysim akorat “maminka pred vami ted koupila posledni 3 krabicky sirupu..” no ty kraso, takze diky panice ja nesezenu pro nemocne dite nic… Jedeme jen zabaly a drceny paralen, krery mi ditko blije ![]()
@Keyllah píše:
@Nelel12 tak já mám na hromadě obě děti a zásoby se tenčí. Navíc oba mají vysoké horečky s kašlem. Zatím ještě nurofen a Panadol mám, takže to kombinuju. V lékárně mi poradili Parapyrex, nezkoušela jsi? Dítka mají tedy víc než 6let, ale mají problém s polykáním léků, takže drtím a rozmíchávám ve vodě a celkem to zabírá…
Já mám malou rok a půl..
právě, že mě se zásoby taky tenčí a děsím se co bude…nervu ji hned léky, fakt se snažím čajikovat, inhalace..ale tentokrát mě teda vyděsila tou vysokou horečkou, zimnice..hnedle až ty křeče…
…
Ten parapyrex je myslíš i pro tak malé?
@NiKina píše:
Mě máma říkala, že se to prý odváží na Ukrajinu.
Máma je ministr zdravotnictví?
@NiKina píše:
Mě máma říkala, že se to prý odváží na Ukrajinu.
tak to je pecka. Tak super. Haha… věříš mi, že jsem si to někde v duchu ponyslela? Jenže sem si říkala, ale nee..to je kravina. A hele…asi jsem se o moc nesekla. ![]()
@jagis píše:
Ja uz dva dny shanim pro dite neco na horecku! Ma vecer skoro 40. Nikde nic, klasicky dospelacky jeste kvuli vaze a veku nemuze pry a navic tablety zvraci a sirup a cipky k nesehnani, uz jsem byla i v lekarnach 100 km vzdalenych. Jsem mega nasrana, protoze vsude v lekarnach slysim akorat “maminka pred vami ted koupila posledni 3 krabicky sirupu..” no ty kraso, takze diky panice ja nesezenu pro nemocne dite nic… Jedeme jen zabaly a drceny paralen, krery mi ditko blije
Zkus to dát do medu.
Ahoj všem, téma je jasné…
Teď v období viróz, chřipek, covidů a všeho možného je všude po lékárnách, e-shopech nedostatek léků…
Mám konkrétně nemocnou malou, včera jsem objela tři lékárny a do dvou volala, všude mi hlásí nedostatek, doma mám poslední čtyři nurofen čípky a nurofen sirup. Doktorka poradila zakoupit Panadol čípky, ty jsou btw absolutně k nesehnání…
Mám doma ještě Viburcol homeo čípky…
Včera mi doktorka předepsala něco na kašel a dodala, že mi nezaručí, že léky budou
..
Babské rady jedu ve velkém, na prsa uvařená brambora, cibule s cukrem, čaje, ale bohužel už bylo asi pozdě, musíme inhalovat, kapu pamycon. No prostě…
Co dělat, co dát dítěti, když je viróza doprovázena vysokou horečkou? Co dát dítěti, kdyby něco…zavolat rychlou, nebo nevim??? Stalo se poprvé, že malá měla takovou zimnici, že musela do vany, ale docela mě děsí představa, že nebudou léky…
Jsme zhýčkaní dnešní dobou? Nevíte někdo, co se s těmi léky děje…? Nurofen snad hlásí až do března stopku
Překvapuje mě, že nejsou léky ani na předpis, pro někoho životně důležité…