Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@NiKina píše:
Z hlediska naší kupní síly si nemyslím, že máme léky za hubičku. Jeden dětský opruz a skoro pětistovka v lékárně za všechny pičičinky… Dvě děti, jednou tolik.
Dvakrát za měsíc to samé… a jsme na tisících.
Ale chápu jak to myslíš. MOžná je načase začít vyrábět léky i u nás. Alespoň ty základní.
Ale to prave budou stat 3× tolik. Takze vsichni vyrabi v Cine, nebo alespon komponenty (hlinikove obaly atp.) a tam kvuli nulove toleranci kovidu vyrabi houno a pak to takhle dopada. Ten problem je i v jinych odvetvich. Ale to tolik nepocitujeme.
@NiKina píše:
Jako já to považuji za teorii, nad kterou se lze zamyslet. Ale ptám se, jestli se teda i Němci, celkem skeptici a žádný hurá hurá podporovači, taky teda zbavovali léků ve prospěch Ukrajiny tak, že nemají pro domácí?
Jasně, jsou výpadky, ale taky pochybuju, že zrovna výrobce léků na horečku bude mít nějakou technickou výrobní přestávku s překontrolováváním receptur v zimním období, kdy je poptávka největší???
Já mám na to podobný názor jako ty, nicméně některé dámy jsou přesvědčeny o opaku.
@Nelel12 píše:
Ahoj všem, téma je jasné…
Teď v období viróz, chřipek, covidů a všeho možného je všude po lékárnách, e-shopech nedostatek léků…Mám konkrétně nemocnou malou, včera jsem objela tři lékárny a do dvou volala, všude mi hlásí nedostatek, doma mám poslední čtyři nurofen čípky a nurofen sirup. Doktorka poradila zakoupit Panadol čípky, ty jsou btw absolutně k nesehnání…
Mám doma ještě Viburcol homeo čípky…Včera mi doktorka předepsala něco na kašel a dodala, že mi nezaručí, že léky budou
..
Babské rady jedu ve velkém, na prsa uvařená brambora, cibule s cukrem, čaje, ale bohužel už bylo asi pozdě, musíme inhalovat, kapu pamycon. No prostě…
Co dělat, co dát dítěti, když je viróza doprovázena vysokou horečkou? Co dát dítěti, kdyby něco…zavolat rychlou, nebo nevim??? Stalo se poprvé, že malá měla takovou zimnici, že musela do vany, ale docela mě děsí představa, že nebudou léky…
Jsme zhýčkaní dnešní dobou? Nevíte někdo, co se s těmi léky děje…? Nurofen snad hlásí až do března stopku
Překvapuje mě, že nejsou léky ani na předpis, pro někoho životně důležité…
V Polsku Nurofen k sehnání je - objednávala jsem 7.12.z online lékárny čípky i sirup, dnes dorazilo. Mám dvouletou dceru, paracetamol ji zabírá blbě, na zábaly a spol. nemam nervy, když ji to jde rychle nahoru - tak jsem objednala tam.
@Janli píše:
Když jsem byla malá, byl jen paralen a acylpyrin. No, dětství jsme všichni přežili….
Na horečku stačí rozdrtit paralen, podle váhy půl nebo čtvrtku.
Je mi přes 40 let a před rokem 89, skoro každý drtil malým dětem léky, které šly. Přežila jsem to já i sourozenec.
@mado píše:
No vidíš ty pamětnice, já zase pamatuji, jak se pro sestřenici složitě pašoval důležitý lék na astma, který tady nebyl a jediný ji pomáhal, přes přibuzne z Vídně. Takže jste možná z lékárny odešly s nějakými léky, ale výběr a účinnost dosti bídná.
Nevím, žádnou neůčinnost jsem nepociťovala, zřejmě nám dostupné léky zabíraly, ty pašeračko. ![]()
@Nelel12 Pozor, Ambrobene se nově vůbec nedoporučuje až do 6 let. Nám ho pediatr důrazně zakázal s tím, že u tak malých dětí hrozí až zápal plic. A to by ho podle údajů na krabočce normálně mohla…
@jkra píše:
Zakladatelko, Panadol sirup mají na Notino.
Nemaji
Všude je i výpadek kapek do očí.
Naštěstí jsem sehnala mast. Teče mi z očí. Snad mi pomůže.
@NiKina píše:
Z hlediska naší kupní síly si nemyslím, že máme léky za hubičku. Jeden dětský opruz a skoro pětistovka v lékárně za všechny pičičinky… Dvě děti, jednou tolik.
Dvakrát za měsíc to samé… a jsme na tisících.
Ale chápu jak to myslíš. MOžná je načase začít vyrábět léky i u nás. Alespoň ty základní.
Otazka je, jestli vsechny ty picicinky potrebujes. Treba nas pediatr tvrdi, ze ty volne prodejne sirupy na kasel jsou k nicemu Dneska jsou lidi zhyckany, masirovny nakupovat kdejakou blbost z lekarny, pritom decko se vetsinou uzdravi i bez toho. To nas jen naucila reklama, ze bez toho nemuzes zit. Driv se ctvrtily paraleny a acylpyriny, nikdo to neresil, a vetsinou se to prezilo. Nedavno jsem cetla, ze vyrobce nurofenu ma vyrobni vypadky, rekla bych, ze se jim to nevyplati, jak jinak tyhle firmy uvazuji. Asi dodavaji prednostne jinam.
@topazio píše:
Všude je i výpadek kapek do očí.Naštěstí jsem sehnala mast. Teče mi z očí. Snad mi pomůže.
Jsem zrovna shanela tobrex, v nemocnicni lekarne jeste byl, ale jinak uz taky pry moc neni.
@Dani65 já nepašovala, ale příbuzní, co tam mohli pracovně. Na hranici se uplaceli čeští celnici cigarama, aby předali balíček s léky rodině, které to převezl z rakouské strany hranice nějaký ochotný turista. Dokonce rodiče sestřenice, v nouzi největší v boji o život dítěte se vypravili za jednim znamym umělcem, který ve Vídni či jinde v Rakousku často vystupoval a požádali jej, zda by léky nemohl převest. Pro něj to mohl být taky risk, kdyby jej chtěli celnici na něco dostat, ale byl frajer, šel do toho a dokonce se sám ozyval, kdy a kde bude, aby mu balíčky s léky mohli vidensti příbuzní předat.
To jen tak pro ty, co už zapomínají.
@Bobule321 píše:
Jsem zdravotní sestra a vzdycky nás učili, že léky se nemají drtit, ani lámat, ani vysypavat kapsle apod. Prostě ten lék je v takovém tvaru/stavu/obalu v jakém má být a funguje a rozpouští se až tam kde má. Nikdy léky nepulim a používám prostě to, co je.
Paralen drtit můžeš. Léky v kapslích se vysypávat nesmí.
Dceři hnisají obě oči. Doktorka nám dnes předepsala ATB kapky se slovy: " nevím, jestli je v lékárně seženete". Objeli jsme celé město a naštěstí v poslední nemocniční lékárně je měli.
@alatheia1 píše:
Jsem zrovna shanela tobrex, v nemocnicni lekarne jeste byl, ale jinak uz taky pry moc neni.
U nás jsem nic nesehnala. Nečekala jsem, že jsou i výpadky léků na oči.