Nedostatku bílkovin

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.5.23 17:30

@Afrikana 55 kg, 160 cm

• Citovat
  • Upravit
103
17.5.23 17:32
@Anonymní píše:
@Afrikana já jsem vegetarián byla nějakých 18 let, pak mi zjistili málo železa tak mi řekli že mám aspoň trochu. Sním maximálně řízek kuřecí nějaký malý kousek. žádné jiné maso nedám a nemůžu se ladovat řízkama každý den. Bylo mi taky řečeno že mám jist hodně vývary, to jim tak 3× týdně mám vývar. :lol: hořčík jím ve vysokých dávkach jinak bych nefungovala, nyní beru okolo 500 mg denně. Snažím se to snižovat, byly časy kdy jsem snědla i 1g hořčíku za den@jasmina9 Teď jsem doma tak spím takových 10 hodin, měla jsem dlouho problém se spánkem q proto jsem brala tolik toho hořčíku jak píši výše a zlepšilo se mi to( když mám směnu v práci nebo jsem byla ve škole tak 6-7 hodin ), 2× týdně mám trénink tance ( 2hod), když je hezky tak dělám na zahrádce, projedu se na bruslích, jdu se projít. V práci dělám na prodejně takže celý den pohyb, 2× denně cvičím na záda, pitný režim okolo 2,5 litru denně. Tohle co sem vypsala dodržují necelý měsíc co jsem skončila střední školu a čekám na maturitu, předtím se školou byl režim jiný.

Tak s tím, co píšeš, bych vzala v potaz dvě oblasti.

1. kvalitní strava – Nejde jen o počet kalorií, ale o jejich kvalitu. V první řadě jíst dostatek bílkovin – kvalitní zdroje viz výše a internet. V druhé řadě dostatek zelené (listové) zeleniny – opravdu může dělat divy, populačně máme v tomhle ohledu obrovský deficit. Dál pestrost stravy, různorodost zdrojů bílkovin (ať pokryješ všechny potřebné aminokyseliny). Pak pozor na ty cukry, jak píšeš. Je potřeba hlavně komplexní sacharidy, ne jednoduché. A v neposlední řadě kvalitní tuky. Tak pozor na těžká / průmyslově zpracovaná / primárně sladká jídla atd.
  1. únava po stresovém, náročném období a psychika – může nějakou dobu trvat, než se tělo a mozek vzpamatuje z náročnějšího období. Někdy je fajn rozbít rutinu, jet na výlet, zrelaxovat se, ať to člověka vytrhne z unavující rutiny. Jestli ses předtím hroutila, tak tě může unavovat i psychika a klidně bych se nebála zkusit psychologa.
  1. poslední tip – hned po probuzení začít den energicky – nejlíp venku (např. 30 min procházka) / krátké lehké cvičení / studená sprcha
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.5.23 17:32

Jak ty tvoje vyvary vypadaji…?
Chce to naslapat papinak idealne hovezim s kostmi a nechat pomalu tahnout cele odpoledne nebo pres noc.

Pak se koukej na obsah bilkovin na baleni, vysoky ma treba plnotucny tvaroh, nektere recke jogurty, mozzarella, kvalitni tvrde syry.
Doplnit muzes treba syrovatkovym proteinem do shaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5238
17.5.23 17:37
@Anonymní píše:
@Afrikana 55 kg, 160 cm

Aha, pardon, já to v tvém příspěvku jiné uživatelce přehlédla. Asi si k tomu budeš muset sednout a zamyslet se nad tím, jak jíš obecně. Protože pokud pokryješ jídlem jenom potřebu svého bazálního metabolismu, tak to tělo nemá odkud energii brát. Pokud sníš jenom tolik, co ti spotřebuje bazální metabolismus, tak to bys musela celý den akorát ležet a nic nedělat, aby ti to stačilo. A pokud se hýbeš, chodíš tancovat a podobně, tak těch kalorií potřebuješ víc. Doporučuju pořídit chytré hodiny (třeba Garmin) a schválně sledovat, kolik za den spálíš kalorií. Asi se budeš divit. Co se jídla a bílkovin týče, tak bych to viděla třeba takto:

Snídaně - skyr, 100 ml mléka, 50 g vloček, 20 g ořechů a jsi na 27 g bílkovin (15 + 3,5 + 7 + 1,5), k tomu třeba banán a med na oslazení a ochucení

Oběd - uvařit aspoň 100 g suché čočky, 2 vajíčka a jsi na 38 g bílkovin (26 + 12), k tomu třeba kimchi nebo dušená zelenina

Svačina - vanička polotučného tvarohu s medem a kakaem a máš dalších 25 g bílkovin

Večeře - mozzarella, rajčata, bazalka, mix salátů, celozrnné pečivo a den zakončíš minimálně 20 g bílkovin (+ záleží na pečivu a jeho množství)

Takže suma sumárum dáš takhle za den nenásilnou formou 110 g bílkovin a máš splněno, i když si dáš dvouhodinový taneční trénink. Pak to bude chtít akorát vyhodnotit, kolik je to dost kalorií, jestli ti to takto stačí, nebo potřebuješ přidat.

Příspěvek upraven 17.05.23 v 17:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
17.5.23 17:46

@nikýsekp maso mi nechutná a tudíž ho nejím, mléčné výrobky jim hodně ( sýry každý den )..ano stres jsem měla hodně, teď už je to lepší. Tak asi to bude všechno se vším souviset… byla jsem fakt ve velkém spěchu a před vánoci mi tělo hodilo stopku a měsíc jsem byla úplně ko.

Příspěvek upraven 17.05.23 v 17:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.23 17:49

Nedostatek bílkovin může ta spoustu problémů a málo se o tom mluví. Řeší se vitamíny a minerály, hořčík, děcko apod. Jo to je důležité, ale bílkoviny jsou minimálně stejně důležité.
Trpím x let Crohnovu nemocí a mám snížené vstřebávání živin, kvůli krátkému střevu, kterého část mi museli odebrat. O jídle a výživě toho vím dost, za ty roky samostudia a návštěv nutriční poradny jsem se toho naučila dost.
Když si přestanu hlídat příjem živin, tak první co pochybí jsou právě proteiny. Jsou těžké pro trávení a je pro mě obtížné sníst doporučené množství, mají vyšší sytící schopnost než sacharidy, takže je člověk po nich dřív a déle sytý.
Když snížíme příjem proteinů pocitům to cca už za týden, zhorší se mi pleť, špatně spím, mám horší náladu, jsem unavená a bez život i energie.
Občas smutek, depka. Když na mě toto přijde už vím, že blbě jím a musím přidat proteiny.
Nejím moc maso, taky mi nedělá dobře, jim vejce, tvaroh, sýry, šunku.
Rostlinné bílkoviny jsou pro mě celkem o ničem, tělo je blbě vstřebává a musí se jich sníst hodně. Obsah bílkovin v luštěninách se udává v syrovém stavu a zkuste někdo uvařit a sníst 200g čočky :lol: Kdežto 200g vajec jsou 4 vajíčka, to rozdělené na 2 porce už jde.
Co se týče hořčíku, všeobecně ty doplňky z lékárny jsou nic moc, blbě vstřebatelné. Nejlepší jsou injekce do svalů, kdo není třasořitka zvládne s trochou cviku aplikovat sám doma. Může to napsat každý praktický lékař, když je nízký hořčík, tak většina z nich s tím nemá problém.

Anonym, zdravotní stav.

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
17.5.23 18:23

Nežer to sladký. Cukr zatěžuje organismus. Podívej se na nějaké příklady vyváženého jídelníčku a zkus to podle toho. Ideálně si ho nechat udělat přímo na sebe, pokud si to neposkládáš sama. Doplnit bílkoviny není problém, jen na to musíš myslet. Ať jsi vegetarián, vegan nebo nevím co, není to problém. Jen o tom musíš přemýšlet a trochu plánovat, než si to zažiješ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.5.23 14:41

@Afrikana chytré hodiny mám, zkusím se podívat na ty kalorie. Každopádně jsem si spočítala že denně sním cca 40-50 g bílkovin. Dnes jsem si teda dala vejce k snídani, mozzarelu v obědu a už mám 50 g. K svačině mam ještě nachystaný tvaroh a ovoce a k večeři zbytek vajíček co mi zbylo z rána. Ještě jsem si koupila nějaký sýry večer k tv. :lol: tak schválně pak spočítam.
Na zítra planuji čočku s vejcem k obědu a upekla jsem si sušenky z ovesných vloček :lol:

• Citovat
  • Upravit
5238
18.5.23 14:52
@Anonymní píše:
@Afrikana chytré hodiny mám, zkusím se podívat na ty kalorie. Každopádně jsem si spočítala že denně sním cca 40-50 g bílkovin. Dnes jsem si teda dala vejce k snídani, mozzarelu v obědu a už mám 50 g. K svačině mam ještě nachystaný tvaroh a ovoce a k večeři zbytek vajíček co mi zbylo z rána. Ještě jsem si koupila nějaký sýry večer k tv. :lol: tak schválně pak spočítam.
Na zítra planuji čočku s vejcem k obědu a upekla jsem si sušenky z ovesných vloček :lol:

Super! To pujde, uvidis :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast