Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
V posledních měsících jsem byla hodně unavená, vyčerpaná, neměla sílu tak jsem začala pátrat proč. Doplňují vitamíny a minerály ale žádná výraznější změna. Začala jsem si zaznamenávat jídlo během dne a zjistila jsem, že ani jeden den co si to píšu ( 3 týdny ) jsem nedosáhla potřebný příjem bílkovin na den.( většinou dám tak do 50% někdy jen 20%). Nejím moc maso, pouze tak 1× až 2× za měsíc jinak vůbec ( ani salámy atd.)… Nemáte někdo radu co jíst abych měla denní příjem bílkovin tak jak má být? Děkuji. E.
Kalorické tabulky, jejich skupina na FB. Najdeš tam milion rad na tohle téma.
@Cenarius kalorické tabulky mam apku..kouknu na tu skupinu. děkuji
Ahoj, zkus do svého jídelníčku zařadit víc luštěnin, fazole, čočku, cizrnu, dále quionou, tofu nebo tempeh. Už mám osvečené recepty na pomazánky, polévky i hlavní jídla, jinak snadnou a zajímavou inspiraci najdeš třeba na az-recepty.cz. Taky nejím maso, ale aspoň třikát do týdne připravuju pokrmy z těchto potravin a žádné potíže nemám. Hodně štěstí!
Maso, vejce, sýry…částečně luštěniny…ale nemyslím si, že únava je primárně z nedostatku bílkovin. Raději bych se zaměřila na dostatek spánku.
Mělo by stačit 1g bílkovin na kilo váhy, někde ale doporučují 1,5 nebo i 2 gramy, pokud člověk hodně cvičí. Ale to se IMHO normálně sníst nedá, to se musí doplnit koktejlem.
Únavu z nedostatku bílkovin mít nebudeš, spíš bych si nechala nabrat D a železo, možná i skupinu B.
@Villanelle tohle mám vše 3 měsíce už v normě, beru železo, béčko i déčko… a nebo může ještě přetrvávat nějaká únava atd. než se tělo zregeneruje úplně? Měla jsem málo železa, i déčka v lednu na odběrech teď už to mám prý dobré.
Taky si nejsme jistá, jestli je únava zrovna nedostatkem bílkovin… A jak jsi na tom se spánkem? S pravidelným režimem? Pomoct by mohl pravidelný pohyb, sport, lehká fyzická aktivita po probuzení a hydratace…
Jinak taky doporučují luštěniny, oříšky, semínka (konopná semínka mají kompletní panel aminokyselin – super pro vegetariány) a hojné množství listové zeleniny. Příp. krevní testy na vitaminy a minerály a doplnit, co je třeba - pozor na železo (můžeš být anemická z nedostatku Fe), vit B a vit D.
Taky se trápím hodně s únavou, tak držím palce.
Měla jsem nízký příjem bílkovin asi dvacet let (cca 30% z doporučených hodnot), problém začal s chudokrevností a od té doby mé tělo strašně touží po masu.
I když bych vydržela bez masa, tak po pár dnech se musím zasytit masem neboť mi pak lítají chutě na všechno.
Mám intoleranci na spoustu potravin, takže o to hůře se bílkoviny doplňují.
@Anonymní píše:
Ahoj,V posledních měsících jsem byla hodně unavená, vyčerpaná, neměla sílu tak jsem začala pátrat proč. Doplňují vitamíny a minerály ale žádná výraznější změna. Začala jsem si zaznamenávat jídlo během dne a zjistila jsem, že ani jeden den co si to píšu ( 3 týdny ) jsem nedosáhla potřebný příjem bílkovin na den.( většinou dám tak do 50% někdy jen 20%). Nejím moc maso, pouze tak 1× až 2× za měsíc jinak vůbec ( ani salámy atd.)… Nemáte někdo radu co jíst abych měla denní příjem bílkovin tak jak má být? Děkuji. E.
A jak jsi na tom s horcikem?
Jinak zdroje bilkovin jsou takova klasika - mlecne vyrobky (nejvic tvrde syry, tvaroh, skyr, recky jogurt), vajicka, lusteniny, rostlinne bilkoviny (seitan, tofu, tempeh…) a lusteniny. A pak najdes ve zdravych vyzivach hromadu polotovaru typu Ďobáčky a ve fitness obchodech zase proteiny.
No a nebo zarad vic masa, ono to neni jenom o bilkovinach. U me osobne ma maso na energii vliv pomerne vyznamny. Samozrejme ne v uprave mastneho rizku, ale co nejvic na prirodno - treba dusene kureci na pepri nebo krvavy hovezi steak, k tomu dusena zelenina a muzu jit skaly lamat. A to jsem byvaly vegetarian ![]()
Příspěvek upraven 17.05.23 v 17:14
@Afrikana já jsem vegetarián byla nějakých 18 let, pak mi zjistili málo železa tak mi řekli že mám aspoň trochu. Sním maximálně řízek kuřecí nějaký malý kousek. žádné jiné maso nedám a nemůžu se ladovat řízkama každý den. Bylo mi taky řečeno že mám jist hodně vývary, to jim tak 3× týdně mám vývar.
hořčík jím ve vysokých dávkach jinak bych nefungovala, nyní beru okolo 500 mg denně. Snažím se to snižovat, byly časy kdy jsem snědla i 1g hořčíku za den
@jasmina9 Teď jsem doma tak spím takových 10 hodin, měla jsem dlouho problém se spánkem q proto jsem brala tolik toho hořčíku jak píši výše a zlepšilo se mi to( když mám směnu v práci nebo jsem byla ve škole tak 6-7 hodin ), 2× týdně mám trénink tance ( 2hod), když je hezky tak dělám na zahrádce, projedu se na bruslích, jdu se projít. V práci dělám na prodejně takže celý den pohyb, 2× denně cvičím na záda, pitný režim okolo 2,5 litru denně. Tohle co sem vypsala dodržují necelý měsíc co jsem skončila střední školu a čekám na maturitu, předtím se školou byl režim jiný.
@Anonymní píše:
Ahoj,V posledních měsících jsem byla hodně unavená, vyčerpaná, neměla sílu tak jsem začala pátrat proč. Doplňují vitamíny a minerály ale žádná výraznější změna. Začala jsem si zaznamenávat jídlo během dne a zjistila jsem, že ani jeden den co si to píšu ( 3 týdny ) jsem nedosáhla potřebný příjem bílkovin na den.( většinou dám tak do 50% někdy jen 20%). Nejím moc maso, pouze tak 1× až 2× za měsíc jinak vůbec ( ani salámy atd.)… Nemáte někdo radu co jíst abych měla denní příjem bílkovin tak jak má být? Děkuji. E.
Ahoj, samozrejme ze unava muze byt z nedoststku bilkovin. Bilkoviny jsou zakladnim stavebnim kamenem v tele…Rozhodne dopln, at mas minimalne 80-100g za den🙈nevim kolik snis ted a jak mas naatavene v kalorickych tabulkach.Jaky mas denni kcal prijem? vitaminy ti budou obecne k nicemu polud nemas poresenou stravu…Bilkoviny se daji velmi dobre nahnat i vajicky, kolagenem, proteinem, mlecnymi vyrobky. Moc toho tu nepises-co stres? spankova hygiena? pohyb?
@nikýsekp
Kalorické tabulky mám danou váhu 55 kg, výšku 160 cm a ukazuje mi že denní příjem kalorií 100% je 1300 Kcal. Ten vždy splním jelikož jim hodně sladké takže mám i více okolo 1500-1600 kcal za den. Pitný režim kolem 2,5 L za den, spánek nyní cca 10 hodin( při práci 6-7 hodin.). Pohyb 2× týdne trénink tance po hodině, procházky, bruslení když je hezky, 2× denně cvičení na záda. Stres nyní už v pohodě pod kontrolou ale půl roku jsem byla ve stresu že jsem se hroutila.
@Anonymní píše:
@Afrikana já jsem vegetarián byla nějakých 18 let, pak mi zjistili málo železa tak mi řekli že mám aspoň trochu. Sním maximálně řízek kuřecí nějaký malý kousek. žádné jiné maso nedám a nemůžu se ladovat řízkama každý den. Bylo mi taky řečeno že mám jist hodně vývary, to jim tak 3× týdně mám vývar.hořčík jím ve vysokých dávkach jinak bych nefungovala, nyní beru okolo 500 mg denně. Snažím se to snižovat, byly časy kdy jsem snědla i 1g hořčíku za den
Tak v tom pripade to budes muset promyslet jinak, kdyz maso nedas. Kolik vazis?
@Anonymní píše:
@nikýsekp
Kalorické tabulky mám danou váhu 55 kg, výšku 160 cm a ukazuje mi že denní příjem kalorií 100% je 1300 Kcal. Ten vždy splním jelikož jim hodně sladké takže mám i více okolo 1500-1600 kcal za den. Pitný režim kolem 2,5 L za den, spánek nyní cca 10 hodin( při práci 6-7 hodin.). Pohyb 2× týdne trénink tance po hodině, procházky, bruslení když je hezky, 2× denně cvičení na záda. Stres nyní už v pohodě pod kontrolou ale půl roku jsem byla ve stresu že jsem se hroutila.
1300?to bude, ale pouze bazalni metabolismus+mas vydej. Podle me i tech 1600kcal (ja jim treba 2000kcal)bude malo…koukala jsem, ze nejis maso, z moralniho hlediska ci ti proste nechutna? a co mlecne vyrobky? Pokud jsi mela delsi dobu velky stres a spatnou stravu tak budes mit rozhozene cele telo🙈strava je proste zaklad bez toho se opravdu nehnes🍀