Nedovede si chvíli hrát sám (15 měsíců)

23
17.5.06 22:45

Nedovede si chvíli hrát sám (15 měsíců)

Ahojte mamči, náš pokládek Kubík si doma nedovede ani malou chvíli hrát sám. S hračkami si hraje, knížky prohlíží, ale jenom když sedím vedle něj. Jakmile dělám něco jiného (vařím, uklízím) kňourá, tahá mě za kalhoty,plazí se po mně a nakonec začne řvát, takže udělám velký prd:)O tom, že bych si třeba v klidu zašla na záchod nebo na chvíli sedla k počítači, ani nemluvím. Prostě vyžaduje 100% pozornost. A ještě jedna věc: pokaždé jakmile odejdu z pokoje, ve kterém jsme, začne hned hrozně řvát a utíká za mnou, i když na něj mluvím, že za chvíli přijdu apod. Není to nic přechodného, dělá to od té doby, kdy začal lézt. Přiznám se, že jsem z toho docela unavená.Nevím, jestli něco dělám špatně, jestli ho mám třeba nechat vyřvat, ale to jsem zkoušela a vydrží hooodně dlouho. Máte to někdo taky podobný? Tanja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
440
17.5.06 22:51

tak to máme asi dvojčátka :lol: Náš Vojtík má sice občas chvilky, kdy si hraje sám, ale ty nikdy netrvají dlouho :cry: Když jsme ale v cizím prostředí s jinýma hračkama (třeba na plavání) tak to si vyhraje klíďo i hodinu sám a vůbec mě nepotřebuje !!! Taky uvítám nějakou radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
17.5.06 22:57

Ahojky Tanjo,
já mám taky 15 měsíčního Kubíka! :D
Naštěstní si vydrží chvíli hrát sám, ale neni to nic závratnýho. Většinou je vedle mě. Když vařím, prolejzal mi šuplíky - teď má utrum, dali jsme tam zarážky. K počítači mě prakticky nepustí - má tu ohrádku, když potřebuju pracovat prostě ho tam strčím, i když občas protestuje. Na záchod chodíme spolu. Spolu pereme - já to strkám do pračky a Kuba to vyndává. Když zjistím, že si hraje sám, většinou dělá nějakou lumpárnu.
Taky toho moc neudělám, většinou čekám, až bude spát.
No moc jsem ti neporadila, ale nedalo mi to, když máme stejně starý Kubíky.
Přeju Ti vééélikou trpělivost, páč bez tý to určitě nepůjde. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
17.5.06 23:01

tanjo, držím ti palce, protože radu na tohle neznám a prožila jsem si totéž. Adámkovi jsou dva a ještě nedávno jsem na tom byla úplně stejně. Teď už je to trošku lepší, i když má své dny. Pořád ještě vyžaduje velkou pozornost. Asi v 1,5roce se zamiloval do Krtečka a tak když je nejhůř, zapnu video a chvilku mohu něco dělat. teď když je venku pěkně trávíme hodně času tam. Naštěstí bydlíme na vesnici a já si mohu vzít spoustu práce ven, takže venku škrábu brambory, klepu řízky atd. :D Adam se tam zabaví. Hraje si na písku, zalívá kytičky apod. Bohužel i tak mi spousta práce zůstane na víkend, kdy je manžel doma a malého pohlídá, nebo vezme na vycházku. Osvědčilo se mi také zapojit ho do činnosti, kterou dělám já, takže třeba dává se mnou prádlo do pračky, podává kolíky při věšení prádla, při vaření mu přisunu židli k lince a „pomáhá“ také. Sice je to někdy o nervy a zůstane tam pěkný čurbes (nemluvím o ostražitosti, ve které musím neustále být), ale alespoň je hodný.
Jo, a to jsem se vůbec nezmínila o tom, že uspávat může jenom máma a to ležím s ním v posteli. No a když není nálada, tak taky nikoho kromě mámy nezná. Ani tátu. Malý závislák.
Navíc mi někdo řekl, že tohle je u prvorozených dětí normální. Teď jsem znova těhotná a tak doufám, že to druhé bude opravdu hodnější :D :D
Pevné nervy
 Jarča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
17.5.06 23:01

Baboon taky to takhle praktikujeme - všechno děláme spolu - pereme, myjeme si vlasy, zaléváme kytky, luxujeme … jak ho ale nechám chvíli samotného, tak začne něco ničit. Máme děsnýho destruktora, nic před ním neuteče !!! a to ještě sám nechodí !!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
17.5.06 23:03

Nepopisujes nasi Adu? Ona je taky prvorozena, taky si narokovala veskery cas maminky.
Po narozeni Pepi se to mirne zklidnilo a co Pepca troku povyrostla jen ziram, ze si dite i umi hrat samo!!!! Tedy Ada ne, ale Pepulka se zabavi treba tim, ze vyndava veci z krabice a pak je zase dava zpatky - nebo si hraje s krouzky, nebo s vkladackou!!!! Pro me to je u Ady sci-fi - ale ted uz me to zase az tak moc netrapi, ted uz si holky zacinaji hrat spolu.

Takze moje rada zni - poridte vasemu zavislakovi sourozence :D

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
18.5.06 09:11

Poradí někdo?:-)

Tak u nás je to úplně to samé! Marianka si vydrží hrát jen když u ní sedím (to ale zase nemůžu moc zasahovat, protože se pak vzteká:-). Jakmile ale odejdu, leze s pláčem za mnou. Když přileze, pověsí se mi na kalhoty a visí, dokud ji nevezmu do náruče a nepřemístím se do jiné místnosti. Když sedím u pc, stojí u mě a má na mě položenou hlavičku. Když jsem na wc, stojí u mě a kouká na mě. Při jiných činnostech to samé… Přes den naspí dopoledne půl hodinky v postýlce (to se stihnu leda umýt) a odpoledne další půl hodinku v kočárku na procházce, takže dělám všechny domácí práce za běhu, když je Manka vzhůru. Taky bych potřebovala poradit, kde dělám chybu, nebo co bych měla změnit, aby dokázala být alespoň malinko samostatná.
Přijde mi, že bych s tím fakt měla něco dělat. Že není možné, aby na mě takhle visela, nechci mít (už kvůli ní samotné) závislé dítě. Jenže jak na to?
Zkoušela jsem jednou odejít z místnosti a zavřít dveře, chuděrka dostala takový záchvat, že nemůže za mnou. Přišla jsem ani ne po pěti minutách, no kdybyste ji viděly! Škytala, nudle jí tekly, naprosto zoufalá… :-(

Nevím, třeba to chce jen čas…?!
Slanka*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
18.5.06 09:53

Tanjo, neboj, naše malá v těch 15 měsících taky vydržela jen chvíli sama s hračkama, jinak stála furt u mě v kuchyni apod. a nic jsem neudělala (ale musela jsem, takže si malá musela holt poradit sama), ale teď máme necelých 19 měsíců a je to supr, vyhraje si sama a je to supr. Vše s ní udělám (i uklidím dům), pomáhá mi, chodí za mnou, ale vystačí si i sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
18.5.06 11:26

Ahojky,

máme stejný problém, ale obávám se, že to je prostě tak a nám nezbývá než to vydržet. Někdy musím počítat aspon do milionu, abych se uklidnila, ale prý bude líp :)
V podstatě to děláme tak, jak tady už spousta mamíinek psala - všechny domácí práce děláme spolu. Hned, jak Matěj začal chodit, odstranili jsme všechny nebezpečné věci z jeho dosahu, udělali dvířka na schody (bydlíme v dvouposchoďovém domku) a v podstatě mu tak určili jeho velké pole působnosti. Nově si začal přistrkovat stoličku k lince, takže když vařím, vaří se mnou - stačí mu hadra na nádobí a on utírá linku a já můžu v klidu něco udělat.
Už jsem si přestala plánovat, co všechno musím za den stihnout a spíš se raduji z toho, co se mi s malým podaří udělat. Hned se mi začalo líp dýchat:))
 Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
18.5.06 12:15

Ahoj holky, já mám ten samý problém a to bude malýmu zanedlouho 18 měs. Taky pořád doufám v to, že si konečně začne hrát chvilku i sám. U nás je to ještě horší v tom, že ho nebaví téměř žádné hračky, teda pokud nejde o „dospělácké“. Pokud dělám všechny domácí práce s ním, tak je spokojený, ale jakmile ho dovedu mezi hračky a náhodou mi dovolí, abych mu ukázala jak si s nimi hrát, nevydrží u nich ani minutu a je znovu u mě. Myslím si, že se mu věnuji hodně, ale kolikrát mám pocit, že si hraji sama a jeho to stejně nezajímá. Přemýšlím nad nákupem nějakých nových hraček, ale je jich taková spousta, že nevím která by ho zaujala aspoň na pár minut a nebyly to jen vyhozené peníze. Holky můžete mi prosím poradit, jak ho přimět k hraní si s hračkama a které se vám osvědčily v tomto věku? Budu vděčná za každý tip (kromě odrážedla, zatloukačky a pár autíček ho nic nezajímá). Díky, Tery

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2107
18.5.06 12:15

Holky,
ja sa chcem opytat len pre zaujmavost - boli vase dietka takyto „zavislackovia“ na vas uz od narodenia? Dokazali si trebars v tych 3-4 mesiacoch hrat sami, alebo neustale vyzadovali vasu pozornost ? Alebo to vzniklo v urcitom veku ?

Myslite, ze funguje rovnica „krasne si samo hra uz od mala = bude sa vediet hrat same aj ked bude starsie ?“ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
19.5.06 09:31

Ahojky.

Baboo,
u nás to od malička probíhá střídavým obdobím - jsou dny, kdy mámu nepotřebuje - to jen občas přifrčí, vrhne se mi do náruče, uděláme „moja,moja“ a zas se prdolí pryč. A jsou dny, kdy se odemne nehne a nebo já se nesmím hnout od něj. To si i hraje, ale máma musí sedět (v lepším případě ležet :-) ) u něj.

Jako malinký vydržel ležet pod hrazdičkou, nebo se placatit na dece, mumlat si pro sebe, tahat hračky a nikoho k tomu nepotřeboval a zas přišly dny, kdy chtěl být jen na rukách - to jsem řešila šátkem.

Každé dítě je jiné, ale myslím že neplatí tvoje rovnice „krasne si samo hra uz od mala = bude sa vediet hrat same aj ked bude starsie“. Vždycky se může něco zvrtnout - a to na obě strany. Syn od kamarádky vyžadoval její neustálou pozornost a teď ve dvou letech se odpoutal a vyhraje si sám úplně bez problémů.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
19.5.06 12:11

Ahoj holky,
já musím zaklepat - můj brouček si vyhraje od malička sám. V klidu si uklidím, uvařím. Snažím se toho moc nevyužívat a věnuji se mu jak nejvíc můžu, ale je fajn, když si jde do pokojíčku a hraje si, nebo když ho vyšlu na zahradu a on blbne na písku nebo na motorce a stačí, když se na něj občas mrknu z okna. Když něco potřebuje, tak mě zavolá, nebo si přijde. Je to super, občas se mi sice motá pod nohama, když mi chce a chce pomáhat, ale to beru v klidu a doufám, že mu to vydrží i do puberty (strašně ho baví vysávání, uklízení nádobí a stlaní postelí :lol: )
O to víc je mi vždycky líto mé známé, která má syna stejně starého jako já a ona s ním nemůže udělat vůbec nic, protože má malého pořád za zadkem - chudinka si nemůže ani zajít na záchod bez doprovodu.
Ale myslím si, že hodně ovlivní výchova, já se od malička snažila, aby Marťa byl samostatný, vždycky jsem mu vysvětlila, že maminka teďka musí chvíli pracovat a proto on musí být v ohrádce nebo v pokojíčku a hrát si chvíli sám - naštěstí to pochopil. Za to kamarádka malého pořád měla u sebe, on zafňukal a už byl u maminky v náručí - je to tak dodnes a na polední spánek musí do kočárku a maminka s ním na procházku - což u nich trvá min. hodinu :?.
No já jsem šťastná, že mám takové zlaté dítě - i když občas je to na hlavu, zvlášť když jsem s ním obvykle jen já a manžel se vrací z práce, když už je malej v postýlce. Přiznám se, že občas mi ujedou nervy - občas umí i pořádně zazlobit a dělat si z maminky srandičky :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
20.5.06 09:14

Mame 14mes. holcicku a u nas v kuchyni zabiraji magnetky na lednici. Pak jeste pritel nalepil vsude mozne i nemozne detske samolepky. Tak chodi a prohlizi, magnetky roznasi, ale vcelku vydrzi. Treba jsem nekomu pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí