Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěknou sobotu, maminky. Mam 6 ti leteho syna. 6 mu bylo v lednu. V zari nastupuje do školy. Ve skolce problém neni. Učitelky říkají, ze je moc šikovný. Poslední dobou je to s nim ale horsi a horsi. Je strašně negativní uz id rána. Odmlouva, hada se se mnou. Zlobí mladšího sourozence. Často breci kvůli malickostem. Nevim, jak to resit, protože byl od malička spokojene usmevave a hodně dítě. Je to jen nějaké období? Vyvojova fáze? Zacinam pochybovat, ze je zraly na školu. Na odklad uz je bohužel pozdě. Pristi rok bude dokonce nove u nas ve škole zřízená třída pro predskolaky s odkladem. Jakoby predpripravna třída. Vedet to dřív, urcite bych ho prihlasila tam. Je velmi bojacne dítě. Okoli me však tlacilo, ze přece bybpak nesel do školy a v 7 a trictvrte.
Nebala bych se, ona ho ta skola „srovna“ a deti mezi sebou si ho taky srovnaji, nechala bych tomu volny prubeh, co se tedka jevi jako problem vubec byt problem nemusi. Ve skole se bude muset naucit umet fungovat. Jak říkam srovná ho to samo
@zuzuza A o kolik je mladsi ten sourozenec? Aby nebyl problem v tom
Mam doma temer sestiletou a sice svoji mladsi sestricku miluje, ale zaroven dokaze delat pekne peklicko, kdyz si zamane. Co se tyce odmlouvani, tak si musis uvedomit, ze je to ted velky predskolak - mazak a proste to nese i svoje rizika. Pockej, jak mu naroste hrebinek, az nastoupi do skoly, kdyz uz bude ten SKOLAK!!!
![]()
@zuzuza mám 5 letou - jak píšeš, všechno je negativní… „dostane JEN 4 bonbony“.. šťávy je JEN půlka sklenice, v bazénu budeme JEN 2h. A začala ted ppořád mluvit o tom, že „ona za všechno může, všechno jsem zkazila já“. Velice se vyhraňuje vůči sestře „nechci, aby se mnou šla ven“ „nechci, aby spala vedle tebe, chci tam spát já“. Brečí 10× denně kvůli čemukoliv, co se jí nedaří, nelíbí, nejde jí.
Já doufám, že to je jen období, protože dřív to býala pohodářka. Ted je z ní „ubrečená vzteklina“ ![]()
Asi ano asi je to období, ale zarazi me, ze je cim dal víc pkactivy. Treba me neposlechne, ze se nema na návštěvě houpat na židli, tak zvysim hlas a on se rozbreci…tak co potom ve škole? Je to takový typ dítěte, co se stydí, kdyz uz jsou deti ve třídě a on tam ma jit. A takových situaci je milion. Treba mladší syn tri roky se všude sam vycura a starší me to porad oznamuje, mami, me se chce curat…co bude v té škole delat? Nevim, jestli jde s tou školou neudělala chybu. Dost spatne mluví. Chodíme na logo. Vše umí, ale v řeči to proste nepoužívá. Ale jinak je pry moc šikovný. Vše pochopí a udělá. V tom problém není.
@zuzuza Pokud si s tím nevíš rady, tak navštivte dětského psychologa, ten vám řekne, jestli je vše v pořádku nebo ne.
Ahoj mám úplně to samé doma. Synovi bude sedm v srpnu a jde do první třídy. Někdy přijde ze školky s tak blbou náladou, že s ním nic nehne. Někdy už ji má od rána. Jindy je úplně zlatý, ale většinou pokud je třeba po jeho. Sourozence zatím nemá, takže tím to není. Myslím si, že je to nějaké vývojové období, myslím, že jsme se o tom učili na pajdáku. Jakoby malá puberta v tomto předškolním věku, taky se tomu říká období vzdoru. Koupila jsem si knihu Respektovat a být respektován, čte se trochu těžko ale ve spoustě věcí je pravdivá. Doporučuju. myslím si, že děti jsou hlavně naším zrcadlem.
@zuzuza Pokud rozumí a umí všechno, co má umět předškolák, pak by byl odklad hloupost, ba právě naopak je to těm dětem akorát na škodu, věř mi, vidím to u kamarádky, syn též lednový, přesto že byl na školu zralý, ona si vydupala odklad, šel pak do školy v sedmi a půl a samé problémy, vůbec není s ostatníma dětma synchronní, má poznámky jako proč musí chodit do školy s takovýma blbcama, kteří nic neumí, když on všechno umí, prostě je fakt jinde než ty druhé děti. Navíc jak je vysoký, tak je o dvě hlavy větší než oni (tj. i vzhledově nevypadá, že by k nim patřil
)
K tomu odmlouvání a negativismu (i brečení), není to jen aby vyvolal pozornost? Necítí se přehlížený? Málo chválený?
Zkus jet podle pravidla - na jedno pokárání deset pochválení (za cokoliv, i za maličkosti), a uvidíš, jestli nenastane změna ![]()
Ja fakt nevim. Ted s nim jel taťka na závody se podívat rybářské, pekne na kole jen oni dva a zase dojel s naladou na bodu mrazu. Mladaihobporad napimina, to jeste nedávno byli kámoš. Je mi z toho na nic. Doteď jsem orave staršího uprednostnovala kez jeho povahu citliveho dítěte a mozna to bylo spatne. Mozna ma opravdu pozornosti málo. Poznam, jak je šťastný, kdyz jde nekam se mnou nebo jen s tatkem tak nam vždycky rika, ze nas ma rad
@Klementyna můj syn má sedm až v srpnu, takže u nás byl odklad naopak výborná volba. S předešlým ročníkem by nestíhal v některých věcech, pozornost by neudržel. Teď půjde do školy v čerstvých sedmi letech a bude to akorát. Takže s odkladem to není tak jednoznačné ![]()
@zuzuza úplně ti rozumím, já jsem byla taky z toho špatná před pár dny. Já jsem se mu taky začala hodně věnovat, hrajeme tenis, šipky, večer čteme, ale chci i čas pro sebe. Hodně mu dovoluju kamarády k nám a on k nim, aby neměl pocit, že si nemá s kým hrát, když je zatím jedináček
@kecak píše:
@Klementyna můj syn má sedm až v srpnu, takže u nás byl odklad naopak výborná volba. S předešlým ročníkem by nestíhal v některých věcech, pozornost by neudržel. Teď půjde do školy v čerstvých sedmi letech a bude to akorát. Takže s odkladem to není tak jednoznačné
Můj bude mít taky v srpnu sedm a měl odklad, takže teprve půjde do první třídy, ale zakladatelka psala, že její synek je co se týče předškolních znalostí na dobré úrovni, takže tam by byl odklad fakt nesmysl.
Můj je i teď skoro v sedmi ve všem tak o dva roky pozadu..
Jako vycetla jde holky, ze kdyz jsou pak velké vekove rozdíly ve třídě, tak to taky neni on a on by byl urcite v 7 a 3/4 nejstarší. Proste nejak to bude, nejak to proste dopadne. Ted budeme mit dva měsíce prázdniny cas na vypilovani reci a někdy treba i ty dva měsíce můžou udělat dost a dítě zas muze byt v zari jine. Akorát teda ta řeč nam dela fakt problém. Vše se naučil č, š i ř. Chodíme k soukromé logopedce a ta se minule taky divila, ze to v bezne reci proste nepoužívá. Ze neřekne šiška, ale siska a přitom to umí. A to jsem ji pokaždé rikala, ze to proste nepoužívá a ona, ze zacne. Pekne pry. Každý tyden 300 za pul hodiny logopedie a výsledek ve finále nula nula. Tak jsem zvědavá, jak se na to v té škole budou dívat.