Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
tohle pondělí jsem podstoupila screeening na M.Down a to v 10+4tt vzhledem k tomu, že mé miminko bylo oteklé… Momentálně je otok jen u hlavičky, screening vyšel pozitnivní s rizikem 1:290 ![]()
NT rozměr 4,49 což řekl doktor že je 4 krát vyšší než „norma“, hCG 0,77, PAPP-A 0,73 k tomu řekl že jsou naopak velmi dobré hodnoty. Krevní testy vyšly v normě, nemám ani zvýšený počet bílých krvinek. Ale přesto ten výsledek není dobrý.
Mám strach co bude. Ta nejistota je strašná. Máme se rozmyslet co uděláme, bud AMC, nebo poslat odběry do Itálie za 16000,– kde je přesnost snad 99,95% a šetrná…
Je mi 25 let, s přítelem naše první miminko. Máme strach a zvažujeme i přerušení. Bojím se, že se upnu k naději a ostatní testy vyjdou špatně.
Jak jste to měli vy?
Ahoj, to me mrzi, ze jsou vysledky spatne
Ja v prvnim tehu mela pozitivni triply, podstoupila jsem AMC a vse dopadlo dobre!
Ted ve druhem tehu pozitivni uz screening, sla jsem na odber klku a bohuzel v 19tt jsem sla na umele preruseni…naseho rozhodnuti nelituju!
Pokud bych znovu mela podstoupit AMC, nebo odber klku, jdu do toho, zadne komplikace jsem nemela, snasela jsem to dobre a radsi budu mit jistotu!
Preju hodne stesti! ![]()
Já měla nt 2,4 a riziko na downa 1:18. šla jsem na AMC a všechno ok.
Nam nedavno vysly testy sice negativne, ale HCG a PAP-PA bylo pro zmenu vysoke. Podstoupila ksem neinvazibni Prenascan za 12.500,– a trizomie se nepotvrdily. Spolehlivost je okolo 99%.
NT nemusí nic znament. Já měla 4,2 - 4,6 a dcera je, až na nožičky do X zdravá.
Modelka z ní asi nebude, ale chytrá je dost
Ostatní testy vyšly dobře, nosní kůstka byla… ![]()
Ja taky vysoke NT 2,8mm + nejake dodnes nevysvetlitelne lymfaticke vacky a otoky na krku, hrozny strach, uplne te chapu…doktori me tak vysokovali, ze jsme podstoupila AMC…samozrejme vsechno v poradku…ve 20. tydnu vyloucily i srdecni vady atd. no a narodilo se nam naprosto zdrave dite…vim, ze tu byla jedna pani a ta mela NT jeste vic, nez ty a dite take naprosto v poradku…ale urcite bude dobre neco podstoupit, at vite na cem jste, moc drzim pesti… ![]()
Mně řekl můj lékař, že tam měl i děti s nt 5 a byly v pořádku…pak jsou děti s nt 3 a v pořádku nejsou…není to vždy o jedné hodnotě. Běž na amc a uvidíš, přeji mnoho štěstí…
@Poeema být na tvém místě šla bych skrz ty otoky a nt na odběr klků. Já měla špatný screening i tripple a po sečtení jsem měla riziko 1:65. Je mi 20 a toto je druhé mimčo… Na odběru jsen byla minulý pátek a ze zrychlených testů je vše OK. U tebe bych se zbytečně nenervovala a šla na ten odběr klků… Hodně štěstí…
![]()
Holky moc Vám děkuji za reakce i Vaši podporu…
po dnech toho strašného stresu je to pro mě alespoň trochu naděje. Miminko tu je a nepříjde mi správé zlomit nad ním hůl a nedat mu alespoň šanci i když ten strach dělá svoje… ![]()
@Poeema Ahoj, řeším něco podobného. Včera NT zněřeno na 5,8. Papp-A jsem měla podobný - něco kolem 0,7 - nevím přesně. Nám bylo hned nabídnuto ukončení těhotenství, ale počkáme na další testy. Kvůli jedné hodnotě, nechci dělat žádné drastické závěry.
@Poeema
Bez na klky, kdyz dopadnou ok, chtej pri druhotrimestralnim screeningu i utz srdce - tak se NT muze tez zvysit. A oboji na specializovanem pracovisti
@pavlats píše:
@Poeema Ahoj, řeším něco podobného. Včera NT zněřeno na 5,8. Papp-A jsem měla podobný - něco kolem 0,7 - nevím přesně. Nám bylo hned nabídnuto ukončení těhotenství, ale počkáme na další testy. Kvůli jedné hodnotě, nechci dělat žádné drastické závěry.
jejda, to uz tak rychly zaver?
mohu se zeptat, zda nasli jeste neco jineho nebo jen to vyske NT, ze se takto rozhodli? jak uz jsem psala ja mela i nejake lymfaticke vacky na krku a otoky, najednou to zmizelo a mam naprosto zdraveho syna…a taky me priserne strasili az jsem se malem zhroutila a podstoupila AMC, nelituji toho, ale nekdy pristup doktoru je fakt sokujici…vim, ze to pro ne nic neni, jejich miminko to neni…ja mela prvni tehotenstvi zamlkle, v druhem prislo toto, ale nastesti dopadlo vse dobre, drzim palecky ![]()
@MonikaN.89 Ano, tak rychlý závěr. Nic jiného nenašli, nosní kůstka přítomna. Přesto je prý tato hodnota sama o sobě indikací k UPT. Ani nám nenabídli odběr klků - prý je moc rizikový. My každopádně čekáme. Za týden jdu na Tripply, a za 14 dní další UZ + případně odběr plodovky. Závěry budu dělat jen v případě, že se objeví něco konkrétního, např. nějaká jasně prokazatelná vada atd…
@pavlats
Hele az pujdes na dalsi utz urcite chtej i echo plodu srdce. NT se u toho zvysuje a moc lekaru to neresi. U nas to byla pricina