Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěkný den,
Zkusím hodně ve zkratce. Dcera, téměř čtyřletá. Poslední dobou to jde s jídlem dost do kopru. A to do takové míry, že si u mě „objedná“ např. míchaná vajíčka a pak je nesmí. A takto je to se vším. Chce těstoviny, pak se jich ani nedotkne.
Na sladké by samozřejmě měla chuť hned. Ve školce jí vše, ač někdy samozřejmě něčeho méně, ale jí vše.
Doma je to hrůza děs. A já doopravdy nemám peníze na to jí vařit něco, co si aktuálně vymýšlí (potom, co jsme spolu vymysleli, co bude na jídlo a ona to v moment co sedne ke stolu, změní). Nehledě na to, že jí nevěřím, že by to něco nového snědla. Teď to po ní navíc chytá mladší dítě. Když tu není starší, tak sní víceméně vše, když jedí spolu, tak mladší nejdříve čeká, co na to starší a pak se opičí.
Co s tím? Pořád přemýšlím, že děti z chudých regionů podobné problémy nemají a mám sto chutí jí nechat to jedno vybrané jídlo uvařené, tak dlouho dokud ho nesmí. Ale je mi jasné, že ze mě mluví spíš frustrace. Nehledě na to, že bych to musela pravděpodobně vařit několikrát po sobě, protože jsem přesvědčená, že by na to první dny vůbec nesáhla, takže můj problém s penězi by to nevyřešilo.
@tevl dcera je taky nejedlík. Jídlo ji nenutím. Ale ptám se ji co by si dala a když mi třeba řekne že chce špagety, tak je uvařím. Když si to rozmyslí, jíst to nemusí ale nic jiného prostě nedostane, jakmile později přijde že má hlad, tak ji dám dojíst ty špagety. Žádné sladké, nevařím hned něco jiného, prostě bude jíst to co si „poručila“ že chce 🤷♀️
Nevařím ji jídla o kterých vyloženě vím že ji nechutnají. Snažím se ať ochutnává nové věci, hlavně tím že to jím já a ona třeba ujídá ode mě
@pikola teď co je zavřená školka, tak některé dny jen svojí ranní kaši (čokoládovou). Zbytek dne prosí milionkrát o sladké. Ovoce nechce. Zeleninu také ne. Suchý chleba také ne. To svolí třeba jen večer, když fakt nic nesní. Někdy vezme do pusy dvě těstoviny, brambory, občas i kus masa. Ale jsou to vyloženě mikro kousance. Většinou nesní nic.
Když je u babičky, tak jí bez problémů taky. Kolikrát to jsou i stejné věci co u mé mamky sní, dostaneme je domu v krabičce a už je nechce.
@Jelitoo takto přesně je to u nás no. Řekne, že chce bramborovou kaši a kuřecí plátek. Dostane to a najednou chce těstoviny se sýrem. Ty dále nevařím, když má hlad, dostane tu původní kaši. Nesní to ani tak. Na večeři se situace opakuje. Je zde k dispozici jídlo, co bylo k obědu nebo věc, co večeříme. ![]()
Teď jsem párkrát zkusila uvařit tu věc, kterou mi řekla, že chce na oběd (těstoviny se sýrem) a taky to nejí.
Teď jsme s dcerou v restauraci. Objedna si co chce, pak to dojim a jdeme domů. Po večeři jsme obě. Jen tu sedíme už asi hodinu a na mě ještě nedošla řada. Bude jí deset let a za tu dobu jsem už rezignovala.
Sladkosti za jídlo. Po obědě si i my dáme něco ke kávě. Takže, pokud ji může mít i čokoládu. Nebude oběd, nebude dobrota! ![]()
Nejspíš se opičí ve školce po dětech. Pokud všichni jedí, ona taky. Doma ji to vymýšlení asi vychází.
@Anonymní píše: Více
Zabalit domu! Vyřešen oběd nebo večeře na druhý den.
Pokud nemá problém se sladkým, tak je jasné, že si vymýšlí. Udělala bych ji to jídlo, které chtěla a pokud to nesní tak prostě nebude jíst
kamarádka to tak se synem taky měla - nechtěl ji nic jíst a tak mu večer dala sladké, aby aspoň něco snědl, když byl chudák o hladu. Jasně, že on byl nadšený a už s tím počítal, že večer bude mňamka ![]()
@izabe to já právě nedávám. Hned jak jsem pochopila, že si s tím vymýšlí, tak ode mě za den nedostane navíc nic. Různě to zkouší obcházet (leze mi do lednice, do spíže) ale teď už jsem vše sladké schovala pod klíč a v lednici už nic není, takže má smůlu.
Ale je to teda teď třetí týden a situace beze změny. Jen je více plačtivá, když prosí o sladké.
Je rozmaznana!
U nas tiez mala (bola na dlhej navsteve/prazdninach) mala tendenciu vymyslat, chcem to a teraz to a budem jest pri tv, na zemi atd… Nic nejedla akurat to romazavala po podlahe…
Zobral som ju za ruku ze som tiez hladny tak sme si obaja nalozili jedlo spolu, dali si zohriat pekne si sadli k stolu a spolu sa najedli - spapala vsetko.
Ono je to aj o pristupe, menej liezt do zadku niekedy vyrazne pomaha.
Ja sa pytam na realne moznosti - Mame tu zemiaky zo ‚zelenou omackou‘ (pazitka v bielom jogurte), alebo cestoviny s rajcinovou omackou, co ti dam zohriat? Ked si vyberie tak ju pochvalim ze je to vyborna volba a ze su fakt vynikajuce a ze ja si dam tiez (a aj si dam s nou).
Samozrejme nie vzdy zje vsetko, ale nikdy sa mi nestalo ze by nejedla vobec.
@tevl píše: Více
A když nesní, co jí uvaříš, tak je prostě o hladu? Nebo nakonec vyměkneš a dáš ji sladké, co žebrá? Protože pokud jinde ji, co dostane, tak doma na tebe jasně zkouší, co si může dovolit. Takže jedině domluva - chtěla jsi vajíčka, tady je máš. Až se naveceris, muzes dostat třeba ty sušenky. Ale nejdřív sníš večeři. Jinak to nejde. Zeptej se babičky, jak to dělá.
Dočetla jsem. Musíš vydržet. Nedej se ukecat.
@inkakřivák babička položí na stůl a ona jí. ![]()
Fakt nedostává nic. Když něco sní, dostane sušenku. Ale to se teď vůbec nestalo, takže je bez sladkého. Fakt od snídaně až do spánku nemá nic dalšího.
@inkakřivák taky jsem dočetla.
![]()
Já už z toho dost teču popravdě. Ne v tom, že bych jí začala to jídlo dávat, ale dochází mi trpělivost a musím se hodně hlídat, aby u jídla byla příjemná atmosféra. Což ona samozřejmě vnímá. Kolikrát už jsem hodně nepříjemná.
Čili žádné diskuze, nic? Nemá třeba novou kamarádku, neokoukala to od ní?
Musíš vydržet. Hladem neumře, tomu věř. Spíš kontroluje, jestli fakt nikde nic neujida. Nepije třeba hodně mléka?
Na tu babičku to vubec nezkoušela? Děcka jsou hrozné opice.