14měsíční syn nejí kousky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nejí kousky
Syn 14 měsíců pořád neumí jíst kousky, zubů už má hodně (dokonce i stoličku vlevo nahoře i dole), ale přijde mi, že to s tím vůbec nesouvisí, jídlo neumí kousat. Vše mu do hladka mixuji, ale někdy to nejde do úplně hladké konzistence, když je v tom např. maso nebo těstoviny, je to sice bez kousků, ale je to takové „škrabavé“ do krku a hned se tím začne kuckat. Už jsem zoufalá, protože ostatní maminky už dávají stejná jídla, co vaří sobě (akorát samozřejmě méně soli, koření atd.) a to já si můžu nechat jen zdát. Nemůžu mu dát ani banán, když si ukousne větší kousek, taky se hned dáví, ani jiné ovoce neumí polykat, jí ho jen ve skleničkách, tak mám strach, aby měl dost vitamínů. Nemůžu mu dát ani rohlík nebo chleba, tím se taky dusí. I křupky se naučil jíst teprve nedávno. Vím, že tu je spoustu podobných diskusí na toto téma a jedinou radou je asi zkoušet, zkoušet, ale syn není velký jedlík (i když váha je ok), tak se nechci dívat na to, když něco sní, že to zase vyzvrací. Nevím, co pořád vymýšlet za jídla, aby se to dalo rozmixovat do hladka, moc takových mě nenapadá. Budu ráda za další maminky, které mají stejný problém. Tohle je opravdu hrůza. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj mám stejný problém ale dceři jsou 11 měsíců sad někdo poradí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klára28 i u nás problém, malý bude mít sice 8 měsíců, ale včera na kontrole mi mudra řekla, že mám začít dávat kousky, že se může prošvihnout tato účící doba a potom si na to dítě těžko zvyká. dnes jsem zkusila brambor s krutou uplně na pidi kousícky spíš takovou rozhnětenou kaši a myslela jsem že to vyblinká i se snídaní. ale zase když jsme někde na cestách a musím mu dát kupovaný příkrm, sní i takový, ve kterém jsou kousíčky brambory nebo dětská kolínka. tak nevím teda
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. A co začít opravdu pomalu… u nás se to osvědčilo. Začala jsem méně mixovat rýži. Zrnka byla jen jakoby napůl, když to zvládl, pak jsem do večerní kaše propašovala malé kousky banánu. Vždy čtyři lžičky hladké a pak kousek, taky to zvládl. Zkus dávat kousky opravdu pomalu, je to piplačka, ale u nás to mělo úspěch.
Bab.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klára28 Mé dceři je 20 měsíců a taky to moc neumí… Taky zvrací. Je to děs a chápu, co to obnáší. Když jí dávám stejné jídlo, co máme my, tak jí to prostě mixnu tyčákem a přílohu nechávám celou a na tom pořád trénujeme. Jinak skleničky mi jí o dost líp. Zvládne kousek rohlíku, nebo to, co si sama vezme… Taky to denně řeším, ale prý to jednou přijde samo. Tak doufám, že dřív než ve škole ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě nechce žádnou zeleninu ani když tam přidám mlíčko, i z toho zvrací… přesnidavky nebo kašičky papá normálně ![]()
- Citovat
- Upravit
Malému jsem mixovala do 18ti měsíců dohladka, měl jen 4 zuby, tak možná že neměl čím kousat. Jak v tom byly kousky, snědl tak půlku, co namixovaného a pak měl ty celé kousky v plíně.. Řekla jsem si, že důležitější je, aby se pořádně najedl, aby to dobře strávil a ne tabulky a ostatní s jezením kousků.. Trénovali jsme kousání na věcech do ruky - rohlík, mimisušenka, banánek je hladký, dobře klouže, takže nakrájet jen na kolečka a nechat rukama sníst, okurka.. No a časem to přešlo..z ničehonic a samo. Ve dvou letech kousal normálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na kousky bych navykala postupně pomalu, nejlíp se to učí na nějčem šťavnatém, kousek okurky salátové nebo ovoce na kousky, vývar z nudlama.
Syn má teď 8,5 měs. a dostává ráno na snídani pečivo s máslem kousíčky a jde mu to hezky jíst, ale třeba večerní kaši chce jen hezky na pěněnou, takže tu mixuju.
V obědě jsem začla navykat kuskusem kousky a trošku míň mixuju jídlo už.
Prostě postupně navykat a když to nejde hned, tak zkusit za týden znovu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme taky trochu bojovali. Dnes je mu 16m a docela to jde. Osvědčila se rozvarena zelenina do ruky (brokolice). Úplně mekoucka ale v celku. Na tom se to naucil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj mala ma 14,5 mesice a do Vánoc jsme jen mixovali. Sice kupovane jedlá i s kousky ale moje jen mixovane. O Vánocích jsem měla moc práce ( malovali jsme) tak jsem se na vaření vykvakla nakoupila skleničky dávala rohlík na kousani tvrdý chleba sušenky. Po Vánocích kdy mi přišlo ze hezky kouše. Jsem proste mixer nevytahla a jen mackala vydlickou. Jedine co mixuji je maso, to vytvoří tu pojici hmotu a mala to sní. Sice sní o kousek (cca 1/3 min) min než mixle, ale hlady v tomto veku uz děcka netrpí. Kdyžtak dam víc jogurtu na svacu. A zda se mi ze se čím dal víc snaží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
…u první dcerky jsem začala kukuřičnýma křupkama cca od 6m., krájela jsem jí je na kolečka, aby si to vzala a dala do pusy, trochu požužlala - rozpustilo se to a spolkla. Pak asi od 8m.jsem začala dávat kousky rohlíku, chleba. To bylo v pohodě, ale kousky v obědě pořád dávila. První zub měla až ve 14m. a tak neměla ani čím kousat. Ale jak tu už bylo psáno, na hrubo rozmixovat rýži, to samé s těstovinama-ty líp kloužou než rýže. Já kupovala takové ty malé mušličky od Zátkových těstovin, je to asi zavářka do polévky místo nudlí a pak už to šlo samo. Teď mám druhou holčičku táhne jí na 13m., zub nikde a jediný co požužlá jsou křupky, rohlík a chleba. Vždy pokrájené na malé kousky, aby si to dala celé do pusy a žužlala. V příkrmu kousky dáví, ale nevzdám to. 3 lžičky hladkého, jedna s kouskem, však ona si zvykne… ![]()
Kelsey to mě trochu překvapuje, že tak malému mimču dáváš jako plnohodnotné jídlo pečivo s máslem, není to brzo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak náš malý je ještě malý (9m) ale taky jsem někde četla že od těch 8m se můžou dávat kousky, no nevím jak, když udělám jídlo, kde jeden druh zeleniny a masa namixuju a druhý nechám trochu na hrubo, tak to malý procedí - vycucne pyré a ostatní vyplivne
kvůli tomu že neměl zuby a taky se dávil kouskama jsem zatím nedávala ani pečivo, ale je to pár dní, synek mi vytáhl z batohu čtvrtku chleba, vysypal z pytlíku, přijdu do pokoje, sedí uprostřed, v rukou čtvrtku velkého kulatého bochníku a vesele to okusuje, začal si i sundavat z topení tvrdé pečivo k usušení a když dostane do ruky celé! jabko (bez slupky) tak spodními 2 zuby upiluje kousky, které spolkne… takže jí jen to, co si sám „uloví“, ale běda abych mu nenamixovala oběd
takže asi zabere fakt jen trénink a náhodně objevená metoda
držím palce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@masa.dis
brzo to není, ráno si vypije jako první snídani mléko a jako druhou a to sní třeba 2,5 kolečka rohlíku s troškou másla a okurek, nemá to jako hlavní snídani, ale jen jako doplněk k po mléku ![]()
Obě dcery jsem učila stejně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey tak to jo, já myslela, že sní třeba 1/2 rohlíku a šmitec ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit