Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Možná je to nesmyslná diskuze… vím, že záleží na tom, jaký je okolní interiér atd., ale prosím, budu ráda, když se tady sejdou názory praktických žen na tvar a praktičnost stolu…
Kam se hodí kulatý nebo oválný stůl? nejsou už staromodní? a co prostírání a sezení u kulatého stolu? Kdo ho máte doma - jste spokojení?
Když má být stůl větší, tak kruh a čtverec jsou problém v tom, že jsou moc široké a nedá se dosáhnout dobře naproti (nebo i doprostřed)… ovál a obdélník tohle moc nemají…
nám se osvědčil obdélník, ovšem s nohami až úplně na kraji (dá se sedět po celé délce stolu a nikdo nemá nohu mezi nohama, navíc se lidi nebouchají a čouhající desku stolu)…
máme větší (1×2m) a je to fajn. čtverec a kruh o ploše 2m2 jsou už obří a nepraktické (podle mě)
Kulatý stůl má známá a je s ním nespokojená, i když se dá rozložit stejně ji pořád připadá jakoby malý, i nohy u stolu prý zavazí, když se tam sedí.
My máme obdelníkový a spokojenost taková klasika komplet se židlemi.
@Miňonka díky - nohy mne nenapadly… my jsme čtyři, takže bychom si pohodlně sedli…
@budi máme málo místa, takže by mohl být průměr stolu max 120cm. Zatím tady máme obdélník, ale je to starý typ - nohy pod stolem a je to jak píšeš - deska přesahuje nohy a když sedí dva lidi u delší hrany stolu, tak jsou namačkaní mezi nohama stolu, nebo se posunou, ale mjí nohu mezi svýma nohama… Manžel chtěl jen vyměnit stolní desku, ale asi mu to rozmluvím líbí se mi totiž varianta jak píšeš - nohy na rozích stolu…
Mě také připadá nejpraktičtější obdélník.
Jen na ty větší je dnes problém sehnat hezký ubrus.
My jsme dosud měli stůl u okna - přiražený ke zdi pod oknem. Ale sedli si tam jen tři strávníci, takže jsme ho dali do prostoru a židle kolem… nemůžu si na to zvyknout ![]()
@malinika píše:
Mě také připadá nejpraktičtější obdélník.Jen na ty větší je dnes problém sehnat hezký ubrus.
ubrusy nepoužívám… ![]()
@3HE Já taky ne.
Ale říkám, si, že alespoň na svátky by to nebylo od věci. Jenže když pak vidím v obchodech, jaké hrůzy se na větší stoly prodávají, hned mě přejde chuť. ![]()
Z hlediska praktičnosti a využití prostoru jak stolu tak okolí (židle a sezení okolo) do většiny prostorů je nejlepší obdélník.
Do moderního interiéru se povětšinou víc hodí pravoúhlý tvar. Nicméně co má oblé tvary navozuje atmosféru přijemnějšího, vstřícnějšího, bližšího kontaktu s lidmi u stolu.
@3HE ve starem byte jsme měli kulaty, vypadal pekne, ale byl tak nejak neprakticky. zabral dost mista a přitom se u nej moc lidi nenajedlo.
ted mame obdelnikovy (120cm), zatim jsme jen ve trech, tak ho mame prirazeny ke stene a mista habakuk. když dorazi navsteva, odsuneme od zdi, prineseme zidle a je to. a pro ještě vetsi navstevy se da ještě vic rozlozit, spokojenost.
@3HE nejlepší stůl je ten, který se dobře vejde do tvého obydlí, líbí se ti a vyhovuje potřebám tvé rodiny ![]()
Asi nejlepší je vyrazit např. do Ikey a zkoušet velikosti a druhy stolů. A pak si ještě proměřit prostor, kam jej chceš dát.
Mám velkou rodinu, takže máme velký stůl. Ale když jsme měli 1 dítko a malinkou kuchyň, stačil nám pidi stůl ![]()
Nejelpsi jidelni stul je hodne velikej, asi tak, aby se doprostredka mimo zonu jednotlivych stravniku veslo pohodlne nekolik hrncu. Pokud mas zamek a jidelni sal, tak asi dlouhej obdelnik ![]()
Nás je 5,stůl máme ovál-velký je dost, ale deska přesahuje kus nohy, takže málo místa pod stolem. malá kuchyn, takže mě to točí furt šoupat se stolem-chci se dostat k oknu, nebo sedíme u stolu jak sardinky, máme ho přirazený k topení z jedné delší strany. já mám pocit, že kulatý by byl lepší, s jednou nohou uprostřed.