Nejsem na děti moc přísná?

6039
27.2.25 12:54

Nejsem na děti moc přísná?

Ahoj, brouka do hlavy mi nasadila včera logopedka. Při rozhovoru s dcerkou tak nějak prohodila, že si myslí, že jsem na ně celkem přísná. Já si to nemyslím. Ale občas neuškodí pohled zvenčí.

Mám 4 děti a učím je doma. Ráno vstaneme jak se komu chce, obvykle v 8 jsme všichni vzhůru. Udělám snídaně - pro starší kaši z ovesných vloček, mladší mají rádi čokoládový jogurt (jogurt, med a kakao). Pak klasika, oblékání a zuby.

Pak zadám práci do školy - starší chodí do 2. třídy. Takže stránku z matematiky, stránku ze čtení a stránku z mluvnice. Dost často mají mluvnici jednoduchou, pak ještě přidávám malou stránku na procvičování učiva (doplňování i/y, velká a malá písmena a tak…). Kdy si to děti udělají, je na nich. Trvám pouze na tom, aby to bylo večer hotové. Vezmou si učení a jdou si to splnit nahoru k babičce (bydlí 5 pater nad námi). Já dám vařit oběd a dělám školu s předškolákem. Nejmladší sedí s námi u stolečku a poslouchá a maluje si.

Pak je oběd a potom obvykle angličtina. Kromě nejmladšího má každé dítě 2× týdně lekci angličtiny (trvá 25 minut). Potom obvykle sportovní kroužek. Starší mají 4 krát týdně sport, předškolák 5 krát týdně. Vzdát se nechce nikdo ničeho.

Odpoledne je volná zábava. Pokud děti splnily své povinnosti, můžou hrát Minecraft na počítači. Mezi povinnosti řadím i úklid hraček, vysátí bytu a úklid myčky. Ale vždy jim s tím pomáhám.

V 6 večeře, obvyklé večerní procedury (zuby, koupačka…) a kolem půl deváté se jde spát.

O víkendu, pokud nic nepotřebujeme dohánět, se do školy probírá prvouka, hudebka, výtvarka a pracovní činnosti.

Ale jsou dny, kdy je to jinak. Třeba dneska vyrazili tři mladší děti ven a nejstarší si dělal procvičování angličtiny na počítači. Teď mají angličtinu a pak vyráží na sport. Školu si dodělají potom

Já nemám pocit, že by ty děti byly přetížené. Mají dost volného neorganizovaného času. Mají i možnost si hrát na počítači nebo koukat na pohádky. Starší děti si zkoušejí v Minecraftu stavět různé hrady. Ale samozřejmě bojují i se zombíky 😃

Takže co si myslíte? Děti nevypadají, že by jim to nějak extra vadilo. Rozhodně večer nepadnou únavou do postele. Teď nejstarší syn (9 let) plánuje, že spolu budeme navíc chodit k večeru běhat, aby se ve sportu vyrovnal starším klukům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
903
27.2.25 13:07

Ja vám závidím jak to máte hezky naplánované a ze vám to funguje 🙈 …také bych něco takového chtěla ale to se u nás bohužel nestane …. Myslím ze to mate dobře nastavené a ne nějak přísné a pokud děti dělají co je baví v tom sportu tak toje přeci hlavní… a tedy mate můj obdiv ze to zvládáte se 4mi dětmi 🙈 👍🏻

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7384
27.2.25 13:07

A v čem bys měla být dle logopedky na dětí moc přísná? Nahrazuješ autority ze školy.. když nechodí do školy tak musí mít řád doma dle mě, že s tím nesouhlasím je věc druhá :), to už je tvé rozhodnutí. Mi příjde že to máte spíše volné, že si tu školu mohou dodělat kdy chtěji.. ale tak mají hotové… na víkend toho za mě máte dost, ale zase očividně toho máte dost i v týdnu když děti 4× týdně sportují… Máte to prostě nastavené jinak než většina lidí, co děi navštěvují školu… a doma už pak druhačce stačí třeba 20-40 minut, víkend třeba půlhodina hodina na nějakou malou přípravu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alpacass
27.2.25 13:08

O víkendu děláte školu? Kde je nějaká volná zábava, hraní si venku s kamarády, rodinné výlety apod.?

• Citovat
  • Upravit
53190
27.2.25 13:14

A vaše logopedka vám doma svítí, nebo jak přišla na to, že jsi na ně moc přísná? A v čem konkrétně se to má projevovat, že na to přijde jako nezaujatý pozorovatel? :think: Dle denního režimu se přísnost moc nepozná, tam jde spíš o to, jakým způsobem vyžaduješ plnění povinností, jaké důsledky vyvozuješ, když je nesplní atd. A o tom tu nepadlo ani slovo. Z tvého popisu máš doma dokonale zorganizované vše od rána do večera, ale je to jen tvůj pohled na věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
27.2.25 13:17

Myslím, že ve větší rodině to bez řádu ani moc nejde ( máme 5 dětí). To si do toho nenechte nikým mluvit, když to vyhovuje vám. Nemyslela tou přísností třeba tón hlasu, důraznost, že děti můžou vnímat tlak apod.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
27.2.25 13:18

Ty jsi tady popsala režim, z toho se přeci přísnost nepozná. Režim mi přijde velmi volný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
27.2.25 13:25

To musíš vědět ty, cos před ní předvedla, že si tohle myslí. Přísnost není jen o režimu. Ale nějak se v tom tvém příběhu ztrácím, píšeš, že starší je ve druhé třídě, pak že je nejstaršímu 9, vůbec jsem nepochopila, kolik dětí máš a kolik jim je let. Nebo proč je s úkoly lifruješ k babičce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
27.2.25 13:25
@Alpacass píše: Více

Volná zábava je kdykoli mezi povinnostmi. Děti mají dost hraček, vytáhnou lego, koleje, auta, dcerka panenku… Nebo jdou ven.

Teď v zimě se přiznám, že jsme spíš seděli na zadku doma a nikam se nechodilo. Většinou byl někdo nemocný, hráli jsme Dostihy a sázky, pexeso, karetní a stolní hry.

Venku je už teď tepleji a jakmile přejde nejmladšího dušnost (v pondělí se vrátili s manželem z nemocnice, kde byl na JIP), zase budeme chodit na výlety.

Co se kamarádů týče, tady je fakt problém. V okolí jsme měli rodinu, se kterou jsme se kamarádili. Ale rodiče si postavili barák ve vedlejším městečku a bohužel jejich pracovní nasazení nejde s nějakými společnými akcemi skloubit. Jinak kamarády mají děti na sportu. Tady v okolí si hrají s dětmi, které chodí na hřiště. Ale věkově už to přestává stačit. Připadá mi, že tady venku jsou děti tak do 6 let. Pak nastoupí do školy a už je tu nevidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7384
27.2.25 13:28
@Modesta píše: Více

Noo a nebylo by tvým dětem taky líp ve škole mezi dětmi? Kde by si tvořili vazby, kamarády…? A pak byste měli odpoledne ty sportovky, a ovíkendu lepší zábavu než prvouku, hudebka a výtvarka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
27.2.25 13:32
@terien píše: Více

Nejstaršímu je 9 let a chodí do druhé třídy. Spolu s mladší dcerkou, které je 7 let. Je to dané tím, že má vývojovou dysfazii, narodil se v říjnu a kvůli chápání textu měl 1 rok odklad.

Děti mám 4. Věk 9, 7, 5 a 3 roky. Někdy je těžké tříleťáka ukočírovat, aby měli starší sourozenci klid na školu. Proto je domluva s babičkou, že pokud starší chtějí, můžou si školu dělat u ní. Aby měli klid. Školu si dělají sami. Pouze pokud je nějaký problém, tak babi poradí (hlavu má pořád dobrou). Já si akorát zkontroluji výsledek. Není to vždy, většinou se učí tady u nás. Teď byl tříleťák nemocný a než nastoupil do nemocnice, tak velmi protivný (což chápu). Takže je to tak lepší.

Mmch manžel z nemocnice překvapeně hlásil, že si nejmladší zpíval tvrdé a měkké hlásky :D a že pozná nějaká písmenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22562
27.2.25 13:33

Taky mi v tom harmonogramu dne chybi pobyt venku a nejake ty vylety. Hlavne ty mladsi skolkove deti by normalne byly ve skolce kazdy den dopoledne minimalne hodinu venku. Pak taky se uci tedy i o vikendu, coz mi prijde, ze by deti mely mit i nejake volne dny bez uceni.

Příspěvek upraven 27.02.25 v 13:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.25 13:35

Děti nevypadají, že by jim to nějak extra vadilo. Rozhodně večer nepadnou únavou do postele. Teď nejstarší syn (9 let) plánuje, že spolu budeme navíc chodit k večeru běhat, aby se ve sportu vyrovnal starším klukům."

Jde tu úplně o něco jiného, co ty nevidíš, nejde o styl výuky jako takové… spíš…celé to je regulovaný režim s minimálním prostorem na přirozený sociální rozvoj. A ne, nemluvím o tom, že by si měly jen hrát nebo koukat na pohádky. Jde o to, že nejdůležitější věc pro dítě, vztahy s vrstevníky tady úplně chybí. Jak jsi sama řekla, devítiletý syn chce běhat, aby se vyrovnal starším klukům. To není nadšení pro sport, to je zoufalá snaha zapadnout. Protože nemá přirozené kamarády, tak se snaží „dotáhnout“ na někoho jiného. To je přesně ten problém. :roll:

Ať si klidně děti učíš doma, pokud v tom vidíš smysl. Ale pokud jim tím uzavíráš cestu k normálním sociálním vazbám, tak bych se hodně rychle zamyslela. Pokud veřejná škola není podle tebe cesta, co třeba soukromá s menším kolektivem? A ne, kamarádství se nezačíná „upevňovat až za pár let“, to se děje právě teď. Jenže tvoje děti jsou v bublině, kde mají jen sourozence a tebe jako jediný vzor. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6039
27.2.25 13:42
@KKK85 píše: Více

Než jsme k tomu rozhodnutí došli, hodně jsme nad tím uvažovali. Nejstaršímu synovi by to pravděpodobně uškodilo. Tady je prostě ve školství dost problém. Od asistentů, kteří byli nabíráni a přeškoleni z Úřadu práce. Po šikanu podobných dětí už ve školce (to mi vyprávěla jedná maminka na hřišti, ono to dítě je prostě jiné) a ve škole, kdy třeba tady ve spádové škole se šikana řešila stylem „ať si to ty děti vyřeší mezi sebou“ a už v první třídě se motivačně dávaly 3 na vysvědčení.

Dobrá byla taky rada ze SPC, abych kluka dala na intr na logopedickou školu. Že bych ho viděla od pátku do neděle :pankac:

Syn má intelekt zachován, je velmi chytrý. Takže co by dělal na alternativní škole (tam chodí sousedovic děti a i když tam jsou dobré asistentky, tak dítě si odnáší znalosti, aby bylo schopné se dostat na učňák a něčím se vyučit. To pro svoje dítě taky nechci. Je to mrhání intelektem.

Dcerka by do školy mohla. Jenže na to jsme příliš rovnostářští. Co má jeden, má i druhý. A děti si to hlídají. Dokonce i na narozeniny se to musí dělat tak, že na narozeniny prvního dítěte (dcerka) dostanou dárek všichni 4 a pak už vždy jen dort a každý Kinder vajíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
27.2.25 13:46
@Oriseka píše: Více

Jj to bylo dané zimou a nemocí. Jinak jsme od jara do podzimu venku. Je to po dohodě - jdeme ven dopoledne, ale školu si pak udělají odpoledne.

A víkendy odpoledne vždycky patřily delším výletům. Všichni i s manželem. To teď nešlo, manžel pracuje na dodělání projektu a prakticky celou zimu byl zakopaný v práci. Snad už to bude mít během března hotové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí