Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, v poslední době mě znepokojuje synovo chování. Můj 10 letý syn mi začal krást peníze z peněženky. Zkoušela jsem to vyřešit rozhovorem, ale nic se nezměnilo, mám přistoupit k většímu trestu? Jak byste situaci řešili vy?
Má kapesné? Nastražit past, chytit při činu a následná debata, vysvětlení, zjištění, proč to dělá.
Pokud by se u nás něco takového někdy stalo a nepomohla by debata. Máme dost kamarádů u PČR. Takže sice by mi bylo trapně. Ale požádala bych je o pomoc/soukromou přednášku, jaké jsou následky, když někdo dělá podobné věci.
@pikola Kapesné samozřejmě dostává a nemyslím si, že malé. Proč toto začal dělat vůbec netuším. Cokoliv co potřebuje mu koupíme. Když jsem ho s tím konfrontovala lze, ze nic nevzal
@Veronika838 píše: Více
Někdo ho vydírá. To může být možnost, prostě šikana.
@Veronika838 píše: Více
Moje kamarádka řešila to samé. Bohužel se z toho vyklubala šikana. Strašně se styděl, tak zatloukal do poslední chvíle. Ale částky se zvyšovaly a pak jí kontaktovala jiná matka a už to jelo. Dopadlo to dobře, agresora přehlásili do jiné školy. Stalo se to před 5 lety. Nyní kluk na gymnáziu a chodí na brigádu.
Hlavne mu nezakazujte mobilni telefon, vzdyt by se chudacek nedovolal svoji babicce nebo by mu nedejboze unikly nejnovejsi Tiktok videjka.
Na tohle pozor. Nemusí jít o ty peníze. Dítě takto může prosit o pozornost. Schválně zlobí, dělá něco špatného, aby si ho rodič všimnul. Nebo krást musí, protože ho někdo šikanuje. Snažila bych se přijít, proč to dělá. Co je za tím. Chyťte ho při činu a pak s ním rozumně a mile promluvte, aby neměl strach přiznat, proč to dělá.
@ibis píše: Více
Přesně tak. Nemusí mu jít vůbec o peníze, ale o řešení nějakého problému, který on sám vyřešit neumí.
@RadiatorStudeny píše: Více
Kde se tu vzal zase nějaký podivný ocas? Člověk nestíhá ty “nové” profily ani registrovat.
Nejprve zjisti, proč krade, než ho potrestáš. Představ si, že ho někdo vydírá a zároveň hrozí, že když to doma řekne, tak vám ublíží. No a ty ho potrestáš. Takže za to, že se snaží ochránit rodinu, ta ho za to ztrestá. Může jít o blbost, ale také o vážnou věc. Co se děje, musíš zjistit ty, ty jsi matka.
Tak si dej peníze na účet a měj jen drobné…
Syn nebude mít či krást, bdue zoufalý a vyklopí to
Nebo ze zoufalství začne krást jinde. Jestli má nějaké problémy nebo pomáhá někomu jinému, kdo má problémy. Tak je třeba, ať se situace řeší. Ne odkládat.