Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
jaké máte zkušenosti s uspáváním miminka 2 týdny starého? Zakoupila jsem knihu nejšťastnější miminko v okolí od Dr. Karpa a pořád nevím, zda s metodami uspávání začít či ne. Máte někdo zkušenosti s metodami z této knihy? Moji malou poslední dobou uspat je fakt fuška a všechno co zabíralo předtím, teď nezabírá, možná autosedačka jako houpačka, ale jinak nic. Dneska Berča spala jen 4 hodiny, jinak já jsem jen kojila, konejšila a houpala, sama jsem však nespala vůbec. Jak vy?
Máte zkušenost s Ikar Nejšťastnější miminko v okolí?
Přidejte zkušenost s Ikar Nejšťastnějš...Ahojda, tak na tohle si opravdu nemůžeme stěžovat. Je sice pravda, že po příchodu z porodnice to měla malá přehozené. Ve dne spala(musela jsem jí budit na kojení) a v noci brečela. Nyní je to bezva.Já jí přes den dávám do postýlky v místnosti, kde není televize, pouštím jí slabě rádio a nebo cd- Lovely baby music miluje. K utišení používáme dudlík, nebo hlazení po hlavičce od temene k obočí, nebo slabé pššššš. Po utišení odcházím z místnosti. Musíš být ale ujištěná, že má všechno, co by mohla potřebovat - nakojená,přebalená, odříhnutá.Nechám jí někdy i malinko pobrečet. Někdy brečí jen proto, že chce změnit polohu, to jí pak dám na bok(když si náhodou ublinkne, tak se neudusí). Postýlku mám u hlavičky mírně zvednutou. Snažím se jí rozlišovat den a noc. Přes den má puštěné to rádio, nezatahuju žaluzie, jen trochu tlumím přímé světlo a prudké sluníčko, nechodíme po špičkách, mluvíme normálně nahlas. V noci má tmu, ticho,klid, jinou místnost a jinou postýlku. Chodí spát ve stejný čas-mezi 20 a 21 hod. Budí se mi (málokdy) na kojení ve 22, pak s určitostí ve 02 a 05. Stává mezi 8 a 10 hod.
Jak píšeš o té knížce, tak tu neznám.
Třeba ti něco z toho pomůže,nám to vychází.
Držím pěstě.
Ahoj, mám děti dvě, rozdíl 6 let a osvědčilo se mi, mít je vedne jinde než vnoci. Takže když jem je v jejich hodinu, obvykle kolem osmé dala do potýlky, nepotřebovala jsem ani uspávat. Prostě pochopili, že tam se spí a nehraje. Ráno jsme ned putovali do ohrádky, nebo na zem. Myslím, že to dost pomohlo.
Jana
Ahojky
tak u nas zabiralo vsechno na spani krome toho dudliku.............dudlika Honzik nikdy nechtel. Po tom co jsem ho zacala zavinovat na noc tak mi prospal 7 hodin v kuse oproti 4 puvodnim............coz bylo na me znat............fakt jsem se vyspala. Jednou jsem se dokonce vzbudila ja sama bylo asi 5 rano a maly porad spal od 8 od vecera.......s chudackem jsem zatrasla protoze z rozespalosti jsem myslela ze nedycha.............nastesti jen spal jako spalek..............fakt to zavinovani mu pomahalo. A houpacka ta nam pomahala pres den.............tam taky vzdycky krasne usnul!!!!
V podstate muzu doporucit vsechny jeho metody!! Mela jsem od nej VHS na ktere vsechno predvadel a me to naprosto uchvatilo po tom co jsem maleho nemohla uklidnit.........takze jsme zkouseli vsechno co doporucuje!!!!
Ahoj holky,
mohla by jste některá podrobněji popsat ty metody uspávání z knížky? Jiříčkovi je 24 dní a problém s uspáváním máme taky. Hlavně nechce vůbec spát přes den. Je vzhůru tak od 6 a usíná většinou až kolem 1 po obědě. Večer se mi ho většinou podaří uspat u prsa, jinak nic nezabírá
.
Díky Berča
Ahoj mysáku, já zatím trénuji zavinování a když začne brečet pššt ji ihned ztiší. Mně by taky malá v noci spala dýl, ale já jí po 4hodinách budím ke kojení. Nevadí tak dlouhá přestávka v noci? A zkoušeli jste opravdu nějakou metodu na utišení a potom uspání? Zabralo to?
Ahoj.
Knizku jsem dostala od mamy, sice memu okoli prijdou metody dost brutalni, ale ja si ji taky chvalim.
Pouzivame pevne zavinuti a tiseni pomoci pss. Tzv. bily hluk se u nas neujal, dokonce vysavac dokaze maleho uplne rozervat.
Musim se priznat, ze jsem ale knizku jeste neprecetla, vybrala jsem jen neco a u nas to zabralo, tak jsme dal nekoukali.
Ve 2 tydnech jsme spali tak do pulnoci 3-4 hodiny a pak jsme kojili po 2 hodinach. Muzes zkusit nebudit, uvidis, jestli ti bude pribyvat, ale ja bych takhle maly asi taky budila.
Holky, který zavinujete dle rady Dr. Karpa, do čeho zavinujete? Já to zatím zkouším do velký plíny, nic jinýho šikovnýho mě nenapadlo. Občas těsnějc utáhnu klasickou zavinovačku, ale není to ono.
My teda zavinujem do deky nebo latky a jeste ho prevazem sirokou stuhou, protoze nam z toho rval ruce, at to bylo jak chce pevny. Je to zavazany asi tak, jak se vzdycky kresli to mimco, co nese cap ![]()
A kor ted, kdyz ma ekzem a porad se nam drapal.
nám ta metoda výborně zabrala. Už jsme nevědeli kudy kam, dcerunka se byla schopná přes den prořvat do dalšího kojení a usínala většinou jen naprostým vyčerpáním. Opravdu jsme nemeli daleko k zešílení. Dr. Karp popisuje cca 5 kroků, které by se měly přesně dodržet. Respektive, říká, že na většinu miminek stačí použít pouze některé kroky, pro ty hodně neklidné všechny. Nemusím asi říkat, že u nás to jsou všechny-:) tedy kromě bílého šumu, ten nesnáší.. Metoda je opravdu hodně razantní, nesmíte se bát, ale zabírá to. Já malou balím do normální rychlozavinovačky a když ji tisknu k sobě a houpu, tak ti jednou rukou ještě pevněji utahuju. Metoda u nás skutečně zabírá do max. 10 minut. PS. jedna důležitá věc. Pokud budete metodu zkoušet, je opravdu důležité pevné zavinutí a ručičky nesmí vyjet při houpání ven. Pokud se tak stane, řev se ještě zdvoujnásobí-:)) tak držím palce, vyzkoušejte!
Kudy chodím, tudy tuto knihu doporučuji! Dostala se mi do ruky až docela pozdě, Marťovi bylo už 8 týdnů. Knížka na mě nepůsobila moc důvěryhodně, má takový „laciný“ harlekýnkovský přebal, ale protože už jsem byla docela zoufalá a unavená, metody jsme vyzkoušeli. Prvnímu zavinutí se syn dost úspěšně bránil, ale záhy pochopil, že mu přináší klid a uspokojení. Dudlík jsme do něho /přes vystřídání různých značek, tvarů,…/ nedostali, tak jsem dávala aspoň na chvilku svůj ukazovák, šuměli jsme ostošest, houpali taky, jen ukládání na bok či na bříško jsme vynechali. Z dítěte, které usínalo jen za šíleného houpání v autosedačce, se rázem stal vzorný usínač, budil se v noci 2× na kojení (+ přebalení a nové zavinutí/. Asi po 5 týdnech jsme postupně zavinovat přestali, dávali jsme syna spát do rychlozavinovačky, už se do ní sice moc nevešel, ale aspoň jsme ho do ní ze stran stáhli. Návyk rychlého a samostatného usínání přetrval.
Missaku-a nebolí ji třeba bříško? Nás tohle dlouho potrápilo, taky jsme z bolení nemohli usnout. Zkus uspávat i doma v kočárku, třeba to zabere, nebo na rehabilitačním míči. Uspávaní zdar!
Andrea
Missaku,
pokud ti mimco pribyva na vaze hezky ji pres den tak ho klidne v noci nechej spinkat i dyl nez jen ty 4 hodiny.....to vubec nevadi. V porodnici rikaji kojit kazdy 3 hodiny ale to se mysli pres den…v noci ho nechcej klidne spinkat. Ja jsem maleho nikdy nebudila naopak byla jsem rada ze se muzu dyl vyspat a vubec mu to neublizilo.
Jinak ja jsem zavinovala do zavinovacky ale pokud mas jen neco maleho tak jsem videla prave i to ze nektere mamci pres to zavazuji sal aby to pevne drzelo a deti nemohly ty ruce vyboxovat ven.
MOzna v knizce to vypada drasticky ale na te kazete vubec ne.............ten doktor je silene sypmaticky a vsechno nazorne predvadel na miminkach kere umel orpavdu fantasticky utisit prave tim jak s nema hezky zachazel a dopral jim vlastne zazit opet jakoby ten pocit co citi v mamimcine brisku.
Co se tyce toho zvuku tak Honzika sklidnoval zvuk klimatizace a mycky a na kazete jsem videla mimco ktere zase ten vysavac. JA jsem si dokonce od nej objednala i CD s tlukotem matcina srdce ktere jsem mu poustela pred spanim hodne dlouho.
Mysaku,
díky za odpověď. Já mám klasickou zavinovačku a tam jí jakžtakž ty ručičky uvážu, zavinout jí do plíny podle knížky je dost náročný. Kde jsi sehnala tu videokazetu?