Někdo kdo se vyzná v daních? :-)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem na rodičovské dovolené. Manželův kamarád si potřebuje snížit daně. Dneska přišel manžel z práce a přinesl mi nějaké papíry. Jsou tam moje výplatní pásky za rok 2013. Každý měsíc jsem fiktivně dostala 4800,– Kč čistého (roční výdělek je 57 600,– Kč). Kamarád tvrdí, že když jsem na rodičovské dovolené, tak si můžu každý rok vydělat 60 000,– Kč a nemusím platit žádné odvody (sociální, zdravotní), ani daně a prý to nemusím ani nikde hlásit. Je to pravda? A pokud ne, nemáte nějaký odkaz na web, abych manželovi vysvětlila, že to neudělám, protože…
Děkuji
Záleží na formě výdělku. Pokud by to byl pracovní poměr, tak samozřejmě bude odvod sociálního a zdravotního, daně budou nulové.
Pokud půjde o dohodu o provedení práce, tak při uváděném výdělku nebude zdravotní ani sociální a pokud podepíšete prohlášení k dani (růžový papír), tak ani daně.
Pokud si na vás manžel uplatnil slevu na dani (na manželku) tak se váš hrubý příjem musí vejít do 68000,– Kč za rok.
Co vám za to slíbil?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lomikára píše: …protože je to podvod. To by nestačilo?
mně se to taky nelíbí, tak hledám nějaký argument, proč to nejde
- Citovat
- Upravit
Našla jsem tohle ![]()
Všechny OSVČ, i ty pro které je samostatná výdělečná činnost vedlejším zdrojem příjmu nebo je jejich daňová povinnost nulová, musí řádně a včas odevzdat na finanční úřad daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob a dále své zdravotní pojišťovně a OSSZ Přehled o příjmech a výdajích za daný rok. Přestože např. řada maminek nebude mít během rodičovské dovolené zisk vyšší než je limit pro osvobození, tak musí odevzdat Přehled o příjmech a výdajích na místně příslušnou OSSZ.
- Citovat
- Upravit
No, pokud by s tebou měl sepsanou dohodu o provedení práce na max. 300 hodin/rok a ještě bys podepsala prohlášení, pak by se z té mzdy neodvádělo nic a hrubá by se = čisté. Ale příjem bys měla zahrnout do různých žádostí o sociální příspěvky apod.
To je zaměstnanecký poměr, samostatná výdělečná činnost je něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cila píše:
Záleží na formě výdělku. Pokud by to byl pracovní poměr, tak samozřejmě bude odvod sociálního a zdravotního, daně budou nulové.
Pokud půjde o dohodu o provedení práce, tak při uváděném výdělku nebude zdravotní ani sociální a pokud podepíšete prohlášení k dani (růžový papír), tak ani daně.
Pokud si na vás manžel uplatnil slevu na dani (na manželku) tak se váš hrubý příjem musí vejít do 68000,– Kč za rok.
Co vám za to slíbil?
Kdyby to byl pracovní poměr, tak bych musela loni podepsat nějakou smlouvu, ale já jsem nic nepodepisovala… Je tady akorát vytisknutá nějaká „dobírka mezd na dvanáct měsíců z roku 2013“.
To není můj zaměstnavatel, ale manželův ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
mně se to taky nelíbí, tak hledám nějaký argument, proč to nejde
Nedivím se, že se vám to nelíbí, ale asi to tak živnostníci dělají. Najdou si pár oveček, na které rozepíšou část příjmu a odmění je nějakou pětistovkou a na daních skutečně ušetří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Kdyby to byl pracovní poměr, tak bych musela loni podepsat nějakou smlouvu, ale já jsem nic nepodepisovala… Je tady akorát vytisknutá nějaká „dobírka mezd na dvanáct měsíců z roku 2013“.
To není můj zaměstnavatel, ale manželův
Ano já to chápu, on bude muset mít od vás něco podepsaného - patrně dohodu o provedené práce, pokud už mu to nepodepsal za vás manžel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cila píše:
Ano já to chápu, on bude muset mít od vás něco podepsaného - patrně dohodu o provedené práce, pokud už mu to nepodepsal za vás manžel.
prostě potřebuji nějaký argument, manžel už to slíbil, ale mě se to nelíbí ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
prostě potřebuji nějaký argument, manžel už to slíbil, ale mě se to nelíbí
Jedině snad co už tu zaznělo, pokud jste žádali o sociální dávky, kde se udává čtvrtletní příjem tak říct manželovi, že by to tam muselo být uvedeno nebo že jste měla podepsáno prohlášení k dani u vás v zaměstnání (můžete mít i při RD kdy nemáte příjem) a že by tudíž musel jeho zaměstnavatel mít za vás odvedené platby srážkové daně. Ale ono se to zřejmě skutečně využívá, takže moc co poradit není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Argument, co třeba, že tedy ty peníze budeš chtít, když od nich máš doklady… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pri vydelku 30 000 za rok se uz musi podavat danove priznani - take budu muset pristi rok podat protoze jsem mela prodej veci za vice jak 30tis. - to bych uvedla jako oduvodneni pro to nechci takto udelat.
- Citovat
- Upravit
@alli_li Nemusí, pokud se jednalo pouze o závislou činnost u jednoho nebo postupně více zaměstnavatelů a u všech bylo podepsané prohlášení poplatníka…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jinak objektivně řečeno, krom toho, že si buď podepsala prohlášení u svého zaměstnavatele a tedy ho nesmíš mít jinde, toho moc nevymyslíš, protože ač je to jasný podvod, tak jinak je vymyšlený dobře a tedy těch technických argumentů proti moc není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, jsem na rodičovské dovolené. Manželův kamarád si potřebuje snížit daně. Dneska přišel manžel z práce a přinesl mi nějaké papíry. Jsou tam moje výplatní pásky za rok 2013. Každý měsíc jsem fiktivně dostala 4800,– Kč čistého (roční výdělek je 57 600,– Kč). Kamarád tvrdí, že když jsem na rodičovské dovolené, tak si můžu každý rok vydělat 60 000,– Kč a nemusím platit žádné odvody (sociální, zdravotní), ani daně a prý to nemusím ani nikde hlásit. Je to pravda? A pokud ne, nemáte nějaký odkaz na web, abych manželovi vysvětlila, že to neudělám, protože…
Děkuji