Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky všechny!
Katyy, nás to stálo mnohem víc, vždy kolem 22 000.- Kč (injekce 3 600,– prodloužená kultivace 6 000.- ICSI 8 000.- Asistovaný hatching 3 000.- krykonzervace 2 500.-) + nějaké léky.Jezdím do Zlína, možná, že v Brně mají výhody, protože těch center je tam více. Vím, že v Praze některé služby nabízejí zdarma, asi aby získali pacienty. Je to nemalá částka, a to už máme za sebou dva pokusy. Zůstal nám jen jeden hrazený pojišťovnou, pokud se i ten nepovede, tak budeme hradit vše sami! ![]()
Můj manža bral také E vitamín, selen, zinek a ještě jsem mu koupila Macu. Má asi o něco lepší spermiogram než ten tvůj, ale bez ICSI to stejně nejde. Vitamíny mu sice moc nepomohly, bylo tam prý jen malé zlepšení. Ale pro ten pocit, že proto něco udělal to snad stojí!
S tím volnem pro manžu nevím, protože mi pracujeme odpoledne, a do centra jsme jezdili dopoledne, takže nikdy o volno žádat nemusel. Zkus se zeptat přímo v centru.
Narkóza je jen při odběru, prospíš se asi 10 minut. Mě nic nebylo, krásně jsem se prospala. Jen musíš ty 2 hoďky ležet, pro jistotu. Transfér se dělá při vědomí, a nic to není, opravdu jako běžné vyšetření. Doktor „roztáhne“ čípek a embrioložka ti takovou hadičkou vloží embrijka, pak ještě zkotroluje jestli ti je tam dala všechny a hotovo.
Ivy, nám už také nabídli dárce, protože už máme jen jeden hrazený pokus, ale to jsme odmítli. Jenže mi máme samozřejmě aspoň nějakou naději, že budeme mít vlastní děti.
Pajdul, je to tak jak píšeš, jiný protokol ti může více vyhovovat. Já měla první taky dlouhý, stimulovala jsem Gonalem. Měla jsem 10 odebravých vajíček, 8 se oplodnilo, prodlouženou kultivaci přečkaly je dvě. Ty se nechytly. Podruhé jsem měla „střední“ protokol, stimulovala jsem Puregonem, měla jsem 17 odebraných vajíček, 12 oplozených a 6 dní přečkaly 3 krásné blastocysty. Jednu spolu s některými, které sice byly pozadu jsme nechali zamrazit a dvě mi vrátili při transferu. Byla tam sice obrovská šance, ale bohužel! Teď se chystám na KET, tak uvidíme, i když ty šance jsou mnohonásobně nižží! Věř, že se to podaří a že jiný protokol nebudeš potřebovat! A nezapomeň nám dát vědět, jak jsi dopadla!
Všem vám přeji, aby to jednou vyšlo! Klidně se ptejte, aspoň ty moje zkušenosti k něčemu jsou!
Kati
Ahojky holky,
Kati, moc ti děkuju za objasnění. Už v tom mám jasněji. Mám z toho samozřejmě strach, ale touha po děťátku je větší, takže někdy v listopadu jdem do toho.Vitamínky mu koupím, myslím, že ublížit to nemůže, přesně jak píšeš ať máme pocit, že jsme pro to udělali maximum.
Přeju Ti ať je to poslední pokus na konci s krásným miminkem nebo třeba dvouma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Všem vám holky tady přeju ať to zvládnem a dočkáme se těch vytoužených uzlíčků.
Amureen , dík za odpověď
. Vím, je to těžká situace, ale myslím, že i u nás to manža zkousne. Čím víc se o tom bavíme, tím jsem si jistější, že se s tím smíří. Jak už jsem psala už jsem dvakrát těhu byla
, ale zatím nikdy asi nevyhrála ta správná spermijka. Ještě to budeme zkoušet a snad se tentokrát zadaří. Naděje umírá poslední
. Doktor mi říkal ať si doma probereme možnost dárce, pro jistotu, tak jsem chtěla vědět, jaký je postup. Říkala jsem si, že když jsem dvakrát celkem v poho otěhotněla, že by IVF snad nebylo potřeba. I já jsem rozhodnutá si případně zažádat o adopťátko, bez dětí být nechceme
.
Kati, i my ještě máme naději na svoje zdravé mimčo, i kdyz né moc vysokou
. Máme zatížení z genetiky 50%. Ale naděje umírá poslední. Ještě to budeme zkoušet a třeba to tentokrát vyjde
a můj dotaz zde byl bezpředmětný.
Všem vám co nejdříve přeju miminka v náručí
![]()
Ivy,
mám takový pocit nebo nám to tak aspoň říkali, že pokud je problém v genetice, tak se už v této době dá zjistit, které vajíčko oplodnila zrovna ta špatná spernijka a zavedou ti jen ty dobré. Takže určitě je naděje!!! Už se to dá naštěstí poznat a pokud je 50 % zdravých, tak to je hodně!!! Přece tak aspoň dvě spermijky na ty miminka najdou!
Já už jsem taky uvažovala o adopčátku, manža sice moc nesouhlasí, ale když nechceme dárce, tak bych bez dětí zůstat nechtěla!
Držím palce vám všem a díky za přání úspěchu!!! Kati
Kati , medicína je sice daleko, ale né zas až tak moc
. Už jsem o tom co píšeš slyšela, ale není to bohužel metoda pro nás. Ptala jsem se na genetice. Toto platí jen u velkých syndromů (Downův, Edwardsův ..) u kterých je přesně známo se kterým chromozomem souvisí. Takže chromozomy 18, 21 … (jen ty takzvané velké). Manža má „v nepořádku“ 19, což je takový pidižvík a neví se co přesně způsobuje … mají na to takový celosvětový katalog, kde shromažďují o takových lidech informace a pak ti řeknou, že třeba 50% lidí s takovým nálezem nevidělo ( je to jen příklad). My jsme o první mimčo přišli až ve 20 tt, takže máme i pitevní zprávu a o druhé v 8 tt. Doktor mi řekl, že se tělo zbavilo nekvalitního materiálu …
Ale pořád věřím, že šance je
. Dvakrát to nevyšlo, ale teď už prostě musí
![]()
Proč tvůj manžel upřednostňuje adopci před dárcem?
U nás to ze začátku taky tak vypadalo, ale po rozumné debatě jsme se shodli, že nejdřív dárce a pak až případně adopce. Připadá nám to jako menší riziko (myslím z hlediska „původu“ miminka).
Jé to jsem se ale rozpsala.
Všem držím pěsti
.
Ivy,
to mě mrzí, že to ve vašem případě nejde vybrat ty správné embrijka!
Můj manža neupředňostňuje ani jedno. Ale ani já nechci dárce, kdyby jsme nemohli mít vlastní děti , tak raději to adoptované. On sice moc není nakloněn ani tomu, právě proto ten nejistý „původ“ dítěte. Uvidíme, ještě jsme o tom tak moc nediskutovali, ještě nepřišla taková nouze a krize. Snad se brzy povede a nebudeme muset tutu otázku ani řešit!
Určitě se vám to povede - dotřetice...... Kati
Ahoj Amureen,
pokud ti to nevadí, ráda bych se zeptala, čím vším jste kvůli adopci museli projít a jak dlouho ten proces trvá? Jak dlouho se pak asi čeká na mimčo (to je možná individuální podle toho, kde člověk bydlí)?
Já teď čekám na druhou revizi
, ale vlastní mimčo nevzdáváme, jen se snažím sehnat co nejvíc informací ![]()
Předem děkuji za odpověď Inka
Ahoj, já bych se vrátila k původní otázce
. Stimulovala jsem dlouhým protokolem a odebrali mi 10 folikulů, v nich 10 oocytů. Bohužel jen 4 oocyty se oplodnily, 6 jich bylo „nekvalitních“. Na mou otázku PROČ mi embryolog odpověděl, že to není věkem (34), ale při stimulaci někomu prostě nerostou rovnoměrně, některá byla přezrálá a některá nedozrálá. Vyloženě ale řekl, že nekvalitní byly oocyty, ne spermie. Třeba by byla lepší reakce při jiném protokolu.
Nakonec prodlouženou kultivaci přežilo 1 embryo a jako 120h blastocystu mi ho zavedli. Teď čekám na výsledek (7dní po ET).