Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojda holčiny,Jsem po II.IVF s jedním embryem. I.IVF odsáto 10 oocytů(oplodněno 5) a po dvouch dnech se rozpadly. Teď jsem jich měla 9 (oplodněna 4) a jen jedno možné k transferu. Nevíte,čím by to mohlo být, že to nezvládnou? Můžou být nekvalitní? Prosím o jakoukoliv zkušenost a radu. P.S.hlavu vzhůru
Ahoj! Nemusí to být jen oocytama, může to být i spermijkama, které nejsou dost silné k oplodnění. Dělali vám už genetické testy? My jsme po prvním neúspěchu, taky kvůli špatné kultivaci, šli na genetiku. Může to být právě i nějakou genetickou vadou! Nezoufej, snad se nám oběma do třetice zadaří!!! Kati
Pokud jsem to pochopila správně (i když trošku pozdě), čekáš na TT po II.IVF? Pokud ano, tak držím pěsti!!! Kati
Ahojdáček Kati,genetiku máme v pořádku. Já jsem asi neřekla, že to je s dárcem.Petrovi našli nádor na varlatech, (našel se včas, tak se léčba zdařila). III.pokus by byl prý s Isci (doufám, že jsem to napsala dobře).Tak budu věřit, že do třetice všeho dobrého.
Ahoj Amureen, určitě to vyjde. Hlavně, že je tvůj manža (nebo přítel Petr) je v pořádku!!! My jsme zatím všechny dva pokusy měli taky ICSI, protože manžův spermiogram byl špatný! Moc držím pěsti! A kdy jdeš na třetí pokus? Přeji krásný den Kati
Kati, Petr(manžel) je v pořádku. Třetí pokus bude nedříve za tři měsíce. Musím teď dát tělu dovolenou, aby se trochu zmátožilo po stimulaci, ikdyž se cítím jako by mi nic nebylo. Sejně je to divný, že to nejde, když já jsem vlastně v pořádku.Nikdy mi neřekli žádný problém, o to to je horší, protože neznáš příčinu. No, hlavu vzhůru, ikdyž je to moc těžký. I Tobě krásný den Ahojda
Amureen,
máme podobný problém. Nám už nedopadli dva pokusy, i když šance byli docela vysoké. Naposledy jsme měli dokonce šanci kolem 50%!!! A nic, taky jsem v pořádku, nic mi nenašli, i když ještě asi půjdu na laparoskopii. Teď se chystám na KET, ale moc tomu nevěřím, takže když se taky nepovede, tak mě čeká laparoskopie a potom 3.IVF+ICSI. Zhruba bych chtěla jít na jaře, tak uvidíme! Jestli by jsi měla zájem, tak choď za námi do deníčků Zebřiček, řešíme problémy závažné i si povídáme o věcech běžných, hlavně se navzájem povzbuzujeme! Takže tě za námi zvu!!! Pěknou noc Kati
Ahojky Holky,snad neva, že jsem se k vám tak vloudila.
Můj manžel má taky dost špatný spermiogram, prej jediná možnost je ISCI. Já byla v car teprve 2× a najednou taková zpráva, ani pořádně nevím co že mě to čeká???Doktor mi říkal o nějakých injekcích na stimulaci vaječníků potom odsátí vajíčka , oplodnění a pak transfér zpět. To bych tak věděla, ale zajímalo by mě jestli není třeba potřeba udělat u mě další vyšetření, např. laparoskopii atd. A potom jak je to časově náročný, zda mám nárok na neschopenku, jestli budu muset ležet v nemocnici a jak je to náročný psychicky, prostě všechno co vám doktori nereknou. Díky za jakékoliv informace.
Ahoj Kati, tak jsem si volala na výsledky a samozřejmě negativní. Jinak pozvání do Zebřiček ráda přijímám a posílám energii a sílu. Krásný den
Zdravím Tě Katty,
Zkusím Ti to nějak popsat, ikdyž nejsem moc dobrý vypravěč. Např. U mě to bylo takto: Je zhruba 5 tipů protokolů, každý úplně jiný.Já jsem dostala dlouhý.20tý den MS byl ultrazvuk, je-li vše jak má být, začala jsem si píchat hormon Dipherelíne, cca 14 dní (mezitím byla MS) potom další UZ a následně aplikace Puregonu na stimulaci vaječníků. Začala jsem úplně min. dávkami, jelikož jsem při I. IVF měla OHSS (hyperstimulační syndrom- vaječníky reagovaly přílíš hodně a je to nebezpečné). Píchala jsem zhruba 6 dní a každý den UZ, jak folikuly rostou.Ještě odběr krve na zjištění hormonu. Vše bylo OK, tak byla aplikována ZÁVĚREČNÁ inj. Pregnylu na dozrání vajíček.Za 36 hod byla provedena punkce( odsátí) oocytů.(ne v každém oocytu je zralé vajíčko a ne každé se oplodní).Po punkci jdes cca za 2 hod domů a druhý den jsem volala zda se oplodnila. Vajíčka se transferují tak 3tí den (záleží jak se rýhují ). Někomu dělají prodlouženou kultivaci. No a potom jsem přišla ráno na transfér a za 2 hod šla domů.( je to bezbolestné- jakoby běžná prohlídka).A teď se 14 dní čeká, jestli se ebryo uhnízdí a vlastně otěhotníš. Myslím, že každá jsme nervozní, jak to dopadne. Neschopenku dostaneš.Pokud ti bude dobře už při stimulaci, tak ti ji napíše při odsávání.Teda aspoň tak jsem to měla já.Ale myslím, že by nebyl problém i dříve, když ti nebude dobře. Doufám, že jsem ti v tom neudělala moc velký chaos. Držím pěsti na brzský úspěch. Krásný den
Amureen díky za info, můžu se ještě zeptat? To dsátí vajíček se dělá v narkoze? nebo jak? Mě dr. taky upozornoval na ten hyper stimul syndrom, prý mám lehkou formu PCO a tam je to prý časté, jak se to pozná? Jenom na UTZ? díky
Ahoj Katyy, klidně se ptej na co chceš, určitě ti rády poradíme nebo aspoň napíšeme své pocity a zkušenosti.
Amureen, už ti zhruba celý cyklus stimulace popsala. My s manžou musíme taky podstupovat IVF+ICSI (už máme za sebou dva pokusy). Měla jsem jednou dlouhý protokol, který nebyl tak ůčinný - měla jsem jen 10 odebraných vajíček a k transferu bylo vhodných pouze dvě, druhý pokus byl kratší - ten mi vyhovoval - měla jsem odebraných 17 vajíček. Vždy jsme měli zaplacenou prodlouženou kultivaci , naposledy mi embria zaváděli po 6 dnech. Zvládali jsme to docela dobře, myslím psychicky, až teda na ty špatné zprávy. Spíše nás to finančně vyčerpalo, přece jenom to není málo peněz.
odsátí se provádí v narkóze , trvá to zhruba 10 minut. Potom se odchází po 2 hodinách a nesmí se řídit. Krásně jsem se prospala. Přeji hodně štěstí! Kati
Kati, děkuju, můžu se zaptat kolik vás to stálo? já chodím na Obilňák do Brna a říkali mi, že to bude stát zhruba 12 000 doplatek za ISCI , prodlouž. kultivaci a za doplatky na léky. Je to docela ranec. Bere manža nějaký vitamínky, já mu koupila selzinek a E. Myslíš, že to má vliv. Jeho spermiogram je dost špatný. 15 mil a jen 5% pohyb. A ještě se chci zeptat, má můž nárok na volno v práci, když půjde se mnou? Samozřejmě musí na odběr, ale potom třeba na ten transfér zpět? A ten transfér se provádí taky v narkoze? Nebylo ti po ní špatně, já narkozu ještě nikdy neměla. Promiň za tolik otázek.
Ahoj holky,
můžu se prosím zeptat? Jsem v tomto směru úplný začátečník.
Katyy , tu psala o dárcovství. Nás to možná taky čeká. Manžel má nález na genetice
, už dvakrát jsme o miminko přišli. Při tomto zákroku se vždycky jedná o umělé oplodnění, protože jsou spermie zmrazené nebo se použivá i inseminace? Možná se ptám hloupě, ale zatím jsem se o toto téma nezajímala, ale možná budu muset. Máme před sebou možná poslední přirozený pokus.
Předem dík za odpovědi
.
Ahoj Ivy,
My jsme také museli použít dárce. A to s tím ještě musí manžel souhlasit a podepsat formulář. Někdo tuto věc nezkousne, ale je to prostě možnost. Můj manža byl v tomhle směru super. Jinak Ivčo dárcovství se používá jak při inseminaci, tak při IVF. Manžela s sebou vlastně ani nepotřebuješ.Samozřejmě pokud má čas, tak to víš že je to dobrá podpora. My máme ještě skoro 2 roky zažádáno o adopťátko, tak vím, že bez dětiček nebudeme. Je to běh na dlouhou trať, ale musíme být optimističtí. Za tyto stránky moc děkuji, protože je tu dobrá podpora a určité zkušenosti, které se mohou hodit. Měj se moc krásně ahojdáček