Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@autorka44 píše:… a když umřeš, tak se budu smát!
Ako ste sa cítili, keď vámk toto povedalo vaše dieťa? ja sa cítim veľmi smutne
A ožením se na paní učitelce z MŠ, protože ona pořád jenom křičí a pak ji dám do rakve a pohřbím na Václavském náměstí! ![]()
@Ennny A naštvaný nám píše lístky a nalepí na dveře svého pokoje nebo nám je podsune pod dveře. ![]()
@autorka44 tak smutná bys být neměla. Má jen omezené vyjadřování schopnosti, prostě je momentálně na tebe naštvaný. Zkus se ale zamyslet, kde to slyšel? Dost dospelych lidi tu větu sami používají jako způsob vydírání dítěte a ono to prostě použije taky.
Moje dcerka mi to taky kolikrát řekla, když jsem jí něco nedovolila..i třeba pustit televizi
Nejdřív mě to mrzelo, ale teď už si to neberu. Chce to pak vysvětlit, že to co říká, není hezké a že lze vyjádřit svůj hněv, či smutek i jinak. Já řekla dceři, že mě to hrozně mrzí co mi to řekla a nemohla z toho spát, pořád se mi chdila omluvat a v noci mi i namalovala obrázek. Teď už to skoro neřekne, to už musí být..je jí 5let.
@BaMaK píše:
@autorka44 tak smutná bys být neměla. Má jen omezené vyjadřování schopnosti, prostě je momentálně na tebe naštvaný. Zkus se ale zamyslet, kde to slyšel? Dost dospelych lidi tu větu sami používají jako způsob vydírání dítěte a ono to prostě použije taky.
U nás je to jasné, od doby co je dcera ve školce je největší urážka: my nejsme kamarádky, případně: nebavka
![]()
Je to normální testování hranic v reakci na to, že cítí frustraci z něčeho, co si zakázala.
Nevypovídá to nic o tom co k tobě cítí, samozřejmě že děti milují svoje rodiče. Ačkoliv prostě zkouší testovat co vlastně co dělá.
Ve skutečnosti ta věta znamená „chceš po mě něco co se mi nelíbí a ve mě to vzbuzuje nepříjemné pocity“
Pokud tebe tohle rozhodí a zejména pokud mu začneš plnit jeho přání, jen aby to neříkal, tak se samozřejmě naučí tu větu používat tak, aby dosáhl svého.
Pořád to nebude znamenat, že by tě neměl rád, ale tím, že se možná úplně nemáš moc ráda sebe sama, že si nejseš sebou sama moc jistá, tak ty se tím budeš rozdírat.
Zkus se pro začátek podívat do téhle knížky…
@autorka44 jojoj, nemájí mě rádi, odstěhujou se k tátovi… většinou tohkle řeknou v afektu, a ětšinou v dobu, kdy se vrátí od otce a musí doma začít fungovat.
Jednou jdem synovi ukazala batoh a dveře, že at teda jde. ![]()
Ale ma, muža a moju mamu bacá a kope a smeje sa pri tom - strašná srandda, ale len pre neho, vyzerá ako
ale niekdy je riadny ![]()
@atominnka píše:
Jednou jdem synovi ukazala batoh a dveře, že at teda jde.
Já jsem syna 4-5 let zase vystrčil za dveře na společnou chodbu, ať si teda jde, v zimě a večer! Šok, oči navrch hlavy, že jej rodiče vyhazují do tmy a mrazu… ![]()
@_.Emilyyy jedno mi to není, ale když mu neco zakažu nebo nedovolím a on mi řekne něco hnusnýho, tak co mám dělat? mám mu povolit? nechat se dítětem vydírat? ani omylem. Anebo mu řeknu že jsem smutná…čili to zas vydírám já jeho…anebo udělám bububu…takže to sice nebude říkat ale stejne si to bude myslet..to je zas povrchní. Nemužu přece nikoho nutit aby mě měl rád. Dokud bude bydlet u nas musí nás minimálně respektovat a pak at si dela co chce. predpokladam že až bude dospělý tak už takové věci říkat nebude protože si uvědomí že některe věci byly nezbytné pro jeho zdravý vývoj
nicmene synovi je 7 takže jeho nazory beru s velkou rezervou neb se mění s každým bonbónem ![]()
Tak ten môj má niekkedy stavy, že by dokázal naštvať aj Švejka
![]()
Prostě dítě chytnu do náruče, vrazím mu pusu a řeknu - To nevadí, já tě mám ráda za nás obě