Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj syn ve dvou letech mluvil asi tak jako ten tvůj
hodně lidí v okolí mi říkalo, že u jejich dětí byl zásadní zlom okolo 2,5 let (jak v mluvě, tak třeba v chození na nočník). Takže jsem netlačila na pilu a musím říct, že jsem další, kdo může tuto teorii potvrdit
asi ve 2 letech a 5 měsících se výrazně posunul. Co den, to další nová slova, šlo to od té doby opravdu rychle. A sám se mi v té době i odplenkoval. Takže za mě: vůbec nezoufej, každé dítě má své tempo, ono to přijde ![]()
@AnetkaAnke díky, takhle nějak to vnímám, že by to mohlo přijít 😅 tak snad
@Linda99999 píše:
Zdravím,Syn 2 roky říká pár slov, spíš citoslovce. Lámala jsem si s tím celkem hlavu, nakonec jsem ho přihlásila do dětské skupiny, že tam bude chodit od září, tj ve 2,5 letech na dvě dopoledne. Nicméně jsme se tam byli podívat a bylo tam cca 10 dětí ve věku 2,5-3 roky a polovina z nich nemluvila. To je to fakt tak normální? 😁 Měla jsem pocit, že kolem nás všichni mluví. Pak bum, ve školce půlka dětí němí. U doktorky jsme byli taky, má 4 děti, kluk jí prý začal mluvit ve 4 letech, neřeší to vůbec.
Když si člověk pročítá diskuze, tak má pocit, že nechce nic zanedbat, zároveň se ale teda uklidňuju tím, že kluk rozumí, spolupracuje, chápe, domluví se beze slov. Tak že to prostě řešit nemám, pořád si s ním mám stejně povídat, číst a ukazovat.
Měl tu někdo nemluvící děti, které se samy rozmluvily, a přitom byly úplně v klidu, nebo děti, které naopak nemluvily z nějakého důvodu, a byly tam ještě další příznaky, že je něco špatně?
Nejmladší dítě mi začalo mluvit až ve čtyřech letech. Podnětné prostředí, komunikativní rodina, od tří školka…
Děcko se domluvilo i beze slov, tak se prostě neobtěžovalo mluvit.
Smrádě, no.
Aktuálně kvinta na 8g, puberta dost peklo. ![]()
Ani jedno dítě mi nemluvilo ve dvou letech
starší začal ve 3 a půl a mladší lehce před třetími narozeninami, dost se učil od staršího.
Malymu budou ted 2 a take rika jen par slov a citoslovci, bratranek ma stejne stareho chlapecka a ten toho rika jeste mene. Ja se tim vubec nestresuju, vidim, ze mi rozumi naprosto vyborne a az prijde jeho cas, tak mluvit zacne. Resila bych az kolem 3 let.
Nic nezanedbáváš, dělej to jak dotedˇ; samozřejmě můžeš ho už objednat k logopedovi, jsou dlouhé objednací lhůty, tam bude ale do 3 let taky sledovat, to co píšeš, zda komunikuje (oční kontakt, reakce, hry). Můj syn taky začal víc mluvit až okolo 2,5. Na mluvení má vliv celkovej rozvoj - hrubá, jemná motorika; grafomotorika. Vytvářej mu podnětný prostředí, dopřej mu dostatek různejch pohybovejch činností a uděláš tím pro něj maximum.
@Linda99999 dcerka mi v roce a půl spojovala slova, to doktorce na 18m prohlídce stačilo, ve 2 letech začala mluvit ve větách a následně v souvětích…od kamarádek některé holky už v tom roce a půl mluvily ve větách, tak jsem se taky bála…ale ve školce ji moc chválí, že mluví v souvětích, zpívá hezký, logicky uvažuje, počítá…takže je úplně v pořádku rozumové i pohybově, na kole jezdí od 2let a třičtvrtě, odmala hezky cvičí v Sokole, teď se naučila lyžovat ve 3letech a čtvrt ![]()
Zdravím,
Syn 2 roky říká pár slov, spíš citoslovce. Lámala jsem si s tím celkem hlavu, nakonec jsem ho přihlásila do dětské skupiny, že tam bude chodit od září, tj ve 2,5 letech na dvě dopoledne. Nicméně jsme se tam byli podívat a bylo tam cca 10 dětí ve věku 2,5-3 roky a polovina z nich nemluvila. To je to fakt tak normální? 😁 Měla jsem pocit, že kolem nás všichni mluví. Pak bum, ve školce půlka dětí němí. U doktorky jsme byli taky, má 4 děti, kluk jí prý začal mluvit ve 4 letech, neřeší to vůbec.
Když si člověk pročítá diskuze, tak má pocit, že nechce nic zanedbat, zároveň se ale teda uklidňuju tím, že kluk rozumí, spolupracuje, chápe, domluví se beze slov. Tak že to prostě řešit nemám, pořád si s ním mám stejně povídat, číst a ukazovat.
Měl tu někdo nemluvící děti, které se samy rozmluvily, a přitom byly úplně v klidu, nebo děti, které naopak nemluvily z nějakého důvodu, a byly tam ještě další příznaky, že je něco špatně?