Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Obnovuju diskuzi. Malému je 6 měsíců. Týden má kašel. V pondělí jsme byli prvně u doktorky, dostal 2 sirupy, v pátek kontrola, žádná změna k lepšímu, spíš horší, protože se mu spustila rýma, takže se dusí hleny. Změna léčby, zatím bez ATB.
Už 3 noci jsme nespali, přes den je buď v náručí nebo řve, tak prakticky pořád nosíme. Do toho přestal jíst a pít. Pár dní po začátku kašle začal bojkotovat zeleninu, pak prso a dneska od rána vypil celkem cca 150 ml všeho. Zkoušíme mlíko, vodu, čaj, šťávy (ředěné), ale nic se nám nedaří do něj dostat. To, že nejí, bych neřešila, ale má úplně propadlou fontanelu, okoralou pusinku a od rána čůral 1×.
Teplotu nemá, ráno měl jen lehce zvýšenou (37,3° po odečtu).
Včera večer jsme po několika hodinách pláče nevydrželi a dali mu Nurofen, asi se mu ulevilo, protože spal 4 hodiny. Ale dávat mu ho zbytečně nechci.
Můj dotaz, jeli byste na pohotovost, nebo to nechali? Je to první větší nemoc kojence, kterou prožívám a už fakt nevím.
Okamžitě bych se sebrala a jela na pohotovost! A nečekej tady na další komentáře a hned jeď. Propadlá fontanela a čůrání jednou od rána - to je průser.
Kapky do nosu má? Nakapat, kojit ined po probuzení, dokud je částečně oblblý. Pokud se do večera nezročůrá, tak bych na pohotovost zajela.
A nebo drsnější varianta - tekutiny náslím, stříkačkou, zalehnot dítě, do koutku, co půl hodina, to 20ml. A na pohotovost se můžeš vybodnout. S rýmou nic neudělaj, jde jen o tu dehydrataci.
@Lynette píše:
Okamžitě bych se sebrala a jela na pohotovost! A nečekej tady na další komentáře a hned jeď. Propadlá fontanela a čůrání jednou od rána - to je průser.
klid, pokud dítě nemá horečku, nezvrací, tak ho doma hydratovat zvládne, by´t násilím.
@Lama Lama píše:
klid, pokud dítě nemá horečku, nezvrací, tak ho doma hydratovat zvládne, by´t násilím.
to sice ano ale je to polrocny kojenec, to bych nerobila hrdinku ale jela na pohotovost..
Teda ja by som volala svojmu pediatrovi a resila to s nim..
@miisenka píše:
to sice ano ale je to polrocny kojenec, to bych nerobila hrdinku ale jela na pohotovost..
Teda ja by som volala svojmu pediatrovi a resila to s nim..
jo to je dobrý nápad. já to měla stejně s mladší, taky v 7m přestala pít, navíc měla horečku, průjem. Jela jsem rovnou do nemocnice, s dehydratací na pohotovosti toho moc nevymyslí. Přijali nás, dali kapačku a druhý den byla v cajku.
To samý pak při angině. Ale to už jsem se na nemocnici vybodla, páč dítě hydratujou během dne a další 3 dny tam člověk hnije zbytečně, furt jen váží dítě, plíny, nočníky, ikdyž už dítě pije v poho.
Tak jsem najela na systém stříkačka, zalehnout dítě. a to je pak v oho, pokud to dítě neblije.
@Lama Lama píše:
No já bych teda jela, už jen kvůli té zapadlé fontanele.
Jde oto, jestli zakladatelka nekdy zkousela hmatat tu fontanelu pred nekoci. Me se zdala divna furt.
Ale jakpisu, jestli se nerozcura, jela bych. Ale pred tim bych proste zkusila dite hydratovat doma. Nezvraci, prujem nema, horecku taky ne. Ztraty nejsou extremni. Takze 2 hodiny to snad zkusit jeste muze.
Zkusila bych to do nej nacpat nasilim, ale pokud by to dite vyhodilo (jako ze moje deti by vrhaly savle mece), sbalila bych se na hospitalizaci a jela. Po kapacce bude lip a telo bude mit vic sil regenerovat.
Tak jsme do něj nacpali násilím 50 ml, pak to vyblinkal a usnul. Ale i tak mi přišla fontanela lepší než v poledne.
Fontanelu už jsem párkrát hmatala, tak mám tak nějak představu.
Uvidím, v jakém bude stavu, až se probere a podle toho vyrazíme.
Děkuju všem za rady.
Okamžitě na pohotovost byť je fontanela podle tvého lepší ale tekutiny vyzracelcož je jako by nevpil nic radši tři čtyři dny na kapačkách v nemocnici ale v klidu
POkud zvrací tekutiny, tak bych taky už byla pro vyrazit. To asi nic nevymyslíš. Co vyblil se nepočítá a 150ml za den je málo. Prso nechce ani ce spánku?
Holky, máme za sebou naprosto zbytečný výjezd. Doktorka naštvaná už od pohledu. Dozvěděla jsem se, že musí pít, jinak bude dehydrovaný, tak jsem řekla, že toho se už bojím, protože nepije, nečůrá a blinká + ta fntanela. Odpověď byla, že musí pít, jinak bude dehydrovaný, ale ani na fontanalu nekoukla
To, že musí pít, mi zopakovala asi 10×, pokaždé, když jsem natvrdo vyjádřila obavy z toho, že už dehydrovaný je ![]()
Vrchol byl, když odešla sestra, za chvíli se vrátila s nějakou holčičkou, aby jí ukázala miminko.
NO tak zkoušejte, násilím, ale po troškách 10ml třeba po 15ti minutách, kojit ve spánku. A nejhůř prostě vyrazíš v noci rovnou na oddělení.
Jen se neboj, něco málo do něj dostaneš, nemá horečku, průjem, sám od sebe nezvrací, zas tak rychle se nedehydratuje.