Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla jsem se vás zeptat..
malá měla 3 dny horečky (39), pak měla dva dny průjem, a včera se nám osypala po celém těle. Říká se, že je to šestá nemoc, ale to se mi nějak nezdá, protože už pět dní jsme nespali, pořád má bolestivý a chraplavý pláč. Nemáte některá s tím zkušenosti?? Děkuji
My jsme tam volali a tam mi řekli že máme počkat přes víkend a pak když tak přijít. Její 5 měsíců
To by mi tak někdo mohl říct, ať počkám přes víkend, když se jedná o takhle malé miminko. Šla bych za jiným doktorem. ![]()
A co takhle jet na pohotovost?? misto ptani se na emiminu..
chudak maly, mam setimesicni mimi a pri predstave, ze ho tak necham trapit, je mi do place..
@Jannu u takového mrněte 3 dny vysoké horečky a Ty to neřešíš?
fičela bych na pohotovost…
My máme staršího je mu asi pres 60 a léčí ještě po staru myslel si že to budou zoubky ale to i my jsme si mysleli, ale včera se nám osipala tak rano hneed pojedeme
Jela bych na pohotovost.. 3 dny je už dlouho. Nečekala bych do rána.
Nejsem moc plašan, teploty do 3 dnů bez jiných příznaků (a samozřejmě pokud se nestupňují, jdou srazit…) u holek neřeším ani já ani doktorka. Často to jsou běžné virozy a do těch 3 dnů se to teprve rozjede, projeví se něco dál a dá se to teprve řešit. Takže první návštěva by byla ve stylu, že by jí doktorka zkoukla, řekla by, že mám srážet horečku a za chvíli bych tam byla znova. Výjimku dělám jen před víkendem, to radši jdu, ať nelítáme po pohotovostech. Ale pokud je k tomu bolestivý chraplavý pláč, tak bych zajela na pohotovost, navíc u takového prcka (s tím zkušenosti nemám, holky shodně měly první větší nemoc s horečkama až okolo roku…). Jo a šestá nemoc to být může, může se zkomplikovat se zánětem nosohltanu. Ale osypání může být i reakce na tu horečku jako takovou.
Co blázníte. Do 3 dnů horečka je v cajku, i u pětiměsíčního dítěte, pokud dost pije, teplota jde srážet a do tří dnů přestane.
Dcera měla šestou nemoc už ve 3m. Taky se osypala, měla průjem ( počítám z toho, jak často pila). PO nemoci vždycky víc brečí, přijdou mi ty děti víc unavené.
@Lama Lama : horečku už nemá měla ji vlastně jen 2dny a 3 den měla průjem a včera se nám terpve osipala a dnes nam začala chraptit přiláči
@Jannu píše:„Malá měla tři dny horečku a pak dva dny průjem… ale to se mi nějak nezdá, protože už pět dní jsme nespali, pořád má bolestivý a chraplavý pláč.“ Tak buď já nechápu psaný text nebo ty píšeš pokaždé něco jiného.
@Lama Lama : horečku už nemá měla ji vlastně jen 2dny a 3 den měla průjem a včera se nám terpve osipala a dnes nam začala chraptit přiláči
Obnovuju diskuzi. Malému je 6 měsíců. Týden má kašel. V pondělí jsme byli prvně u doktorky, dostal 2 sirupy, v pátek kontrola, žádná změna k lepšímu, spíš horší, protože se mu spustila rýma, takže se dusí hleny. Změna léčby, zatím bez ATB.
Už 3 noci jsme nespali, přes den je buď v náručí nebo řve, tak prakticky pořád nosíme. Do toho přestal jíst a pít. Pár dní po začátku kašle začal bojkotovat zeleninu, pak prso a dneska od rána vypil celkem cca 150 ml všeho. Zkoušíme mlíko, vodu, čaj, šťávy (ředěné), ale nic se nám nedaří do něj dostat. To, že nejí, bych neřešila, ale má úplně propadlou fontanelu, okoralou pusinku a od rána čůral 1×.
Teplotu nemá, ráno měl jen lehce zvýšenou (37,3° po odečtu).
Včera večer jsme po několika hodinách pláče nevydrželi a dali mu Nurofen, asi se mu ulevilo, protože spal 4 hodiny. Ale dávat mu ho zbytečně nechci.
Můj dotaz, jeli byste na pohotovost, nebo to nechali? Je to první větší nemoc kojence, kterou prožívám a už fakt nevím.